Vodafone renunță la serviciile de televiziune analogică

Bogdan Chirea
0

Într-o mișcare care ar putea sau ar trebui să dea startul unui trend, operatorul de telecomunicații Vodafone România anunță că renunță la serviciul de televiziune analogică, achiziționat de la fostul UPC România.

Televiziunea analogică este folosită de un număr din ce în ce mai mic de abonați dar există în continuare români care folosesc un televizor foarte vechi (cu tub) sau care nu au televizoare capabile de recepția unor canale digitale (tuner DVB-C). Pentru aceștia sunt disponibile dispozitivele mediabox.

Vodafone România a început să își notifice clienții cu privire la eliminarea serviciului TV ANALOG.

„Bun gasit,

Ne bucuram ca esti alaturi de noi si te asiguram ca experienta ta este extrem de importanta pentru noi. Ne dorim sa ramanem partenerul tau de incredere si de aceea efectuam lucrari de modernizare a retelei. Astfel, incepand cu 16 ianuarie 2024, retransmisia programelor TV in format analogic nu va mai fi disponibila.

Pentru a avea acces in continuare la programele TV de la Vodafone, iti asiguram accesul la serviciul de televiziune digitala. Vei beneficia, astfel, de un numar extins de peste 80 de programe digitale TV, fara modificarea pretului abonamentului.

Pentru a viziona in continuare programele preferate in noile conditii este necesar ca televizorul tau sa fie compatibil cu receptionarea directa a programelor TV in format digital si sa efectuezi o rescanare din meniul televizorului la data mentionata anterior.

Majoritatea marcilor si modelelor de televizoare permit receptionarea directa a programelor TV in format digital. Pentru a configura programele digitale pe televizorul tau poti alege una dintre posibilitatile de mai jos:

CAUTAREA AUTOMATA A CANALELOR:

Apasa butonul MENU de pe telecomanda (cele mai multe telecomenzi au un buton dedicat pentru accesarea meniului televizorului, aflat fie langa tastele numerice ale telecomenzii, fie in partea centrala a acesteia) si ti se va deschide meniul televizorului

Folosind tastele de navigare (sus, jos, stanga, dreapta), alege optiunea „Memorare automata” / „Reglaj automat” / „Configurare canal” („Automatic tuning”) si apasa tasta „OK” / Tipul de canale (Digital) / Operatorul – Alege Vodafone daca este disponibil in lista de operatori; daca Vodafone nu este disponibil in lista, alege „Altul” („Other”)

Scaneaza canalele digitale

CAUTAREA MANUALA A CANALELOR

Anumite modele de televizoare solicita confirmarea altor optiuni, spre exemplu:

  • Parametri de retea:
  • ID Retea: in functie de zona
  • Modulatie
  • Rata simbol
  • Frecventa
  • Scaneaza canalele digitale

In functie de marca si de modelul televizorului tau, dupa finalizarea procesului de memorare, programele vor fi aranjate fie in ordinea in care au fost gasite in timpul procesului de scanare, fie alfabetic, fie in ordinea stabilita de catre Vodafone, conform legislatiei in vigoare.

In cazul in care televizorul tau nu este compatibil cu receptia directa a programelor TV in format digital, se poate atasa un echipament suplimentar pentru a continua utilizarea aceluiasi televizor. In acest scop, iti recomandam sa iei legatura cu un operator Vodafone apeland la 0372 022 222 sau sa ne vizitezi in cel mai apropiat magazin.

In general, nu sunt compatibile cu receptia directa a programelor TV in format digital modelele de televizoare foarte vechi, cu tub catodic (CRT).

Daca televizorul tau nu este compatibil cu receptia directa a programelor in format digital si daca nu esti de acord cu modificarile de mai sus, ai posibilitatea de a denunta unilateral contractul prin intermediul unei solicitari in acest sens.”

Atfel spus, dacă ai un televizor cu tub catodic și nu ești dispus să îți cumperi un televizor nou, vei rămâne fără abonamentul de cablu TV.  Un televizor nou care sa permită receptionarea canalelor tv costă de la 400 de lei in sus, ceea ce cu siguranță nu este o investitie așteptată pentru o parte din abonații care încă au un televizor foarte vechi.

Televiziunea analogică este o tehnologie învechită iar operatorii TV pot găsi soluții, precum campanii sau promoții cu televizoare în rate, direct pe factură. Mai mult, statul a avut campanii precum Rabla pentru televizoare, care au vizat chiar înlocuirea acestor vechi televizoare, mari consumatoare de curent.

Pe lângă televiziunea analogică, există operatori de telecomunicații care continuă să ofere atât versiunile SD cât și cele HD ale canalelor tv, numărul acestora crescând exponențial în ultimii ani, dublând, aproape, numărul de canale tv din grilele operatorilor, deși conținutul este același.

Anunțul renunțării la serviciile analogice ar putea stabili un trend. Poate că următorul pas logic ar fi eliminarea canalelor SD și păstrarea în grilă doar a celor HD astfel încât operatorii să nu se mai laude cu sute de canale în ofertă.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!