Anul 2023 a fost cel mai cald din istorie

Bogdan Chirea
0

Anul trecut, Pământul a doborât recordurile anuale de căldură la nivel global, a cochetat cu pragul de încălzire convenit la nivel mondial și a dat alte semne ale unei planete febrile, a declarat marți agenția europeană pentru climă.

Într-una dintre primele dintre cele câteva echipe de agenții științifice care au calculat cât de cald a fost 2023, agenția climatică europeană Copernicus a declarat că anul a fost cu 1,48 grade Celsius peste perioada preindustrială. Acest lucru este puțin sub limita de 1,5 grade Celsius pe care lumea spera să o respecte în cadrul acordului climatic de la Paris din 2015 pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii.

Iar luna ianuarie 2024 este pe cale să fie atât de caldă încât o perioadă de 12 luni va depăși pentru prima dată pragul de 1,5 grade Celsius, a declarat directorul adjunct al Copernicus, Samantha Burgess, deși oamenii de știință au spus în repetate rânduri că Pământul ar trebui să se încălzească în medie cu 1,5 grade Celsius pe parcursul a două sau trei decenii pentru a fi o depășire tehnică a pragului.

Obiectivul de 1,5 grade "trebuie (menținut) în viață, deoarece viețile sunt în pericol și trebuie făcute alegeri", a spus Burgess. "Iar aceste alegeri nu ne afectează pe mine și pe dumneavoastră, ci pe copiii și nepoții noștri".

Căldura record a făcut viața mizerabilă și uneori mortală în Europa, America de Nord, China și în multe alte locuri anul trecut. Dar oamenii de știință spun că încălzirea climei este, de asemenea, de vină pentru fenomene meteorologice mai extreme, cum ar fi seceta îndelungată care a devastat Cornul Africii, ploile torențiale care au distrus baraje și au ucis mii de oameni în Libia și incendiile din Canada care au poluat aerul din America de Nord până în Europa. Pentru prima dată, națiunile reunite în decembrie pentru discuțiile anuale ale Națiunilor Unite privind clima au convenit că lumea trebuie să renunțe la combustibilii fosili care provoacă schimbările climatice, dar nu au stabilit cerințe concrete pentru a face acest lucru.

Recorduri descrise ca fiind "cu adevărat uimitoare"  

Copernicus a calculat că temperatura medie globală pentru 2023 a fost cu aproximativ o șesime de grad Celsius mai mare decât vechiul record stabilit în 2016. Deși pare o cantitate mică în evidența globală, este o marjă excepțional de mare pentru noul record, a spus Burgess. Temperatura medie a Pământului pentru anul 2023 a fost de 14,98 grade Celsius, a calculat Copernicus.

"A fost un record timp de șapte luni. Am avut cele mai călduroase luni iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie", a spus Burgess. "Nu a fost doar un sezon sau o lună care a fost excepțională. A fost excepțional pentru mai mult de jumătate de an".

"Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că [2023] a fost un record, ci și cantitatea cu care a depășit recordurile anterioare", a declarat Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Universitatea A&M din Texas, pentru BBC News. El a calificat marjele unora dintre aceste mărci drept "cu adevărat uimitoare", având în vedere că sunt medii globale.

Motivele pentru care s-au înregistrat aceste recorduri

Există mai mulți factori care au făcut ca 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat, dar de departe cel mai important a fost cantitatea tot mai mare de gaze cu efect de seră din atmosferă care rețin căldura, a declarat Burgess. Aceste gaze provin din arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale.

Alți factori, inclusiv fenomenul natural El Nino - o încălzire temporară a Pacificului central care modifică vremea în întreaga lume -, alte oscilații naturale în Oceanul Arctic, Oceanul Sudic și Oceanul Indian, activitatea solară crescută și erupția din 2022 a unui vulcan submarin care a trimis vapori de apă în atmosferă, a spus Burgess.

Malte Meinshausen, un climatolog de la Universitatea din Melbourne, a declarat că aproximativ 1,3 grade Celsius din încălzire provin de la gazele cu efect de seră, iar alte 0,1 grade Celsius de la El Nino și restul sunt cauze mai mici.

Având în vedere El Nino și nivelurile record de căldură din oceane, Burgess a spus că este "extrem de probabil" ca anul 2024 să fie chiar mai cald decât 2023.

"Probabil cel mai fierbinte an de pe Pământ din ultimii 125.000 de ani"  

Înregistrările Copernicus merg doar până în 1940 și se bazează pe o combinație de observații și modele de prognoză. Alte grupuri, printre care Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite și NASA, Biroul Meteorologic din Marea Britanie și Berkeley Earth, merg înapoi până la mijlocul anilor 1800 și își vor anunța vineri calculele pentru 2023, așteptându-se ca acestea să bată recorduri.

Agenția meteorologică japoneză, care folosește tehnici similare cu cele ale Copernicus și care datează din 1948, a estimat la sfârșitul lunii trecute că a fost cel mai călduros an, cu 1,47 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Setul de date globale al Universității din Alabama Huntsville, care utilizează măsurători prin satelit mai degrabă decât date de la sol și datează din 1979, a constatat, de asemenea, săptămâna trecută, că a fost cel mai cald an înregistrat, dar nu cu atât de mult.

Deși observațiile actuale datează doar de mai puțin de două secole, mai mulți oameni de știință spun că dovezile din inelele copacilor și din carote de gheață sugerează că aceasta este cea mai caldă perioadă în care Pământul a fost mai mult de 100.000 de ani.

"2023 a fost probabil cel mai fierbinte an de pe Pământ din ultimii 125.000 de ani", a declarat Jennifer Francis, climatolog la Woodwell Climate Research Center. "Oamenii au existat înainte de asta, dar cu siguranță este corect să spunem că este cel mai cald de când oamenii au devenit civilizați, în funcție de definiția termenului "civilizat". "

Câteva perspective  

În mijlocul lunilor cu temperaturi record au fost zile care au fost fierbinți în cantități de-a dreptul fără precedent pe tot globul.

Pentru prima dată, Copernicus a înregistrat o zi în care lumea a înregistrat o medie de cel puțin 2 grade Celsius mai mult decât în perioada preindustrială. Acest lucru s-a întâmplat de două ori și a ratat de puțin o a treia zi în preajma Crăciunului, a declarat Burgess.

Și, pentru prima dată, fiecare zi a anului a fost cu cel puțin un grad Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială. Timp de aproape jumătate de an - 173 de zile - lumea a fost cu 1,5 grade mai caldă decât la mijlocul anilor 1800.

Meinshausen, climatologul australian, a declarat că este normal ca publicul să se întrebe dacă obiectivul de 1,5 grade este pierdut. El a spus că este important ca oamenii să continue să încerce să țină în frâu încălzirea.

"Nu eliminăm o limită de viteză, pentru că cineva a depășit limita de viteză", a spus el. "Ne dublăm eforturile pentru a acționa frânele".


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!