Cu 40 de meciuri jucate și 21 de goluri înscrise pentru Echipa Națională a României, Florin Răducioiu este unul dintre protagoniștii filmului documentar „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, care își amintește cu foarte multe emoții cele mai intense momente din cariera sa.
În interviurile oferite în exclusivitate pentru cea mai amplă realizare cinematografică despre fotbalul românesc, ce cuprinde povestea anilor de glorie 1980-2000, Florin Răducioiu rememorează evoluția sa la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994 și multe alte momente trăite pe teren, în țară și în străinătate.
Singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naționale ale Europei (Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania), el a intrat în istoria Naționalei României, devenind primul fotbalist care marchează patru goluri într-un singur meci, cu Insulele Feroe în 1993. A evoluat și în poziția de golgheter în preliminariile pentru Cupa Mondială 1994, cu nouă goluri înscrise. Iar cel mai important dintre aceste meciuri, România - Țara Galilor, aducea României calificarea la Campionatul Mondial din SUA '94.
Pe 17 noiembrie 1993 s-a născut „Generația de Aur”, iar contribuția lui Florin Răducioiu cu cel de-al doilea gol dat, dintr-o pasă a lui Ilie Dumitrescu, și după primul înscris de Gheorghe Hagi, a fost una definitorie pentru cursul evenimentelor.
„Nu aș fi putut să realizez mai nimic fără acest geniu care se numește Gică Hagi. Și lângă el Ilie Dumitrescu, cu care am o relație specială și este un prieten de suflet al meu”, spune acesta în filmul documentar„Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, care se va lansa în cinematografele din toată țara pe 1 martie 2024.
Despre toată acea perioadă, de dinainte de Cupa Mondială din SUA 1994, Răducioiu afirmă că a însemnat maturizarea lui ca sportiv și ocazia de a demonstra acest lucru. „Deja acolo am demonstrat că sunt un jucător mult mai matur, mult mai pragmatic, mult mai realist, mult mai puternic mental. Reușesc să dau 9 goluri în 5 meciuri (...). Devin golgheterul în Europa în fața unor mari, mult mai mari jucători... Am și eu locșorul meu în Olimpul marilor fotbaliști români”, afirmă acesta cu modestie.
La Mondialul din Statele Unite el reușește să mai înscrie încă 4 goluri, două în celebrul meci inaugural jucat de România cu Columbia și în cel din sferturi cu Suedia. Despre cele două goluri marcate de Răducioiu, alături de cel înscris de Gheorghe Hagi, în meciul România – Columbia, goluri care au adus unele dintre cele mai intense momente de fericire trăite de români, de suporterii din țară, din străinătate și de cei aflați pe teren și despre perfomanța colegului său, Ilie Dumitrescu afirmă că „Răducioiu juca la Milan în acea perioadă, lângă jucătorii mari ai momentului, și acolo crescuse și ajunsese la un nivel de top. Iar în acel meci a avut o siguranță și niște execuții fantastice!”.
Tot în „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, Florin Răducioiu dezvăluie, alături de colegii săi, și detalii din perioadele anterioare anilor `90, inclusiv cum a trăit momentul Revoluției și cum a aflat de ceea ce se întâmpla în țară. „Am rămas extrem de șocați de ceea ce se întâmpla în România, vedeam la televiziunea cipriotă desfășurarea evenimentelor, eram departe de casă atunci. La un moment dat ne era așa de frică să ne mai întoarcem, nu știam ce se va întâmpla”.
De ce anume, explică și îl completează Ionuț Lupescu: „Pentru că noi eram echipa Ministerului de Interne, a Securității, și toată lumea o să dea în noi, cine știe ce se întâmplă. Ne-am întors aproape de Anul Nou și am adus și noi acasă tot ce puteam. Banane, portocale... Ne eram teamă când am ajuns pe aeroport că vom fi luați, săltați. Dar de fapt, oamenii care au stat zile întregi la aeroport, soldații care stăteau acolo, ne-au îmbrățișat, ne-au pupat”.
Despre perioada extraordinară marcată de performanțe multiple, Florin Răducioiu afirmă că „vreau să traiesc și eu, de ce nu, momentele pe care le-au trăit în acei ani, sute, mii poate milioane de români. De a ieși în stradă, de a se bucura de un succes de mare amploare pe care l-am avut noi atunci.
Sper să trăiesc până atunci și să retrăiesc acele momente, pentru că fotbalul trăiește prin oamenii aceștia, prin toți microbiștii” și îi invită în cinematografe pe toți care vor să revadă și să resimtă aceeași emoție, pe data 1 martie 2024. Când „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” va spune povestea complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc, o perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000).
În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Headline Management Agency, „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran și va putea fi văzut de microbiștii de toate vârstele, în toată țara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994. Ulterior, filmul va fi urmat și de un serial cu imagini, subiecte și interviuri extinse, în completare, destinat unei platforme de streaming.
Filmul va avea premiera în cinematografe pe 1 martie.
Comentariul va fi postat dupa aprobare