O autoare recunoaște că a folosit ChatGPT pentru a scrie un roman premiat

Bogdan Chirea
0

O autoare japoneză care a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Japonia pentru romanul său - în care inteligența artificială a jucat un rol central - a dezvăluit că un chatbot AI a scris o parte din carte.

Romanul lui Rie Kudan, "Turnul simpatiei din Tokyo" ("Tokyo-to Dojo-to"), a primit miercuri premiul Akutagawa, iar juriul a lăudat cartea ca fiind "impecabilă", potrivit The Times.

După ceremonie, Kudan a recunoscut că aproximativ 5% din romanul său a fost "citat textual" din propoziții generate de ChatGPT.

"Am folosit în mod activ inteligența artificială generativă, precum ChatGPT, în scrierea acestei cărți", a declarat Kudan în cadrul unei ceremonii după primirea premiului, potrivit AFP.

Romanul se concentrează în jurul unei femei arhitect într-un viitor apropiat alternativ, în care inteligența artificială a devenit o parte centrală și integrală a vieții de zi cu zi. Kudan a declarat că a apelat la ChatGPT pentru a reproduce modul în care "cuvintele moi și neclare" estompează ideile despre justiție, potrivit The Times.

"În ultimii ani, ne aflăm într-o situație în care cuvintele s-au extins fără limite și au permis interpretări nelimitate", a spus Kudan. "Vreau să folosim cuvintele cu grijă și să ne gândim la aspectele pozitive și negative ale limbajului".

Utilizatorii rețelelor de socializare au fost împărțiți în ceea ce privește utilizarea de către Kudan a chatbot-ului pentru a produce părți din roman.

"Mă întreb: a fost aceasta o utilizare legitimă și creativă a inteligenței artificiale?", a scris un utilizator pe X, fostul Twitter.

Kudan a declarat că intenționează să păstreze "relații bune" cu AI și să o folosească pentru "a-si dezlănțui creativitatea", potrivit AFP.

ChatGPT a fost subiectul unor controverse în lumea literară. În 2023, doi autori au dat în judecată compania mamă a chatbotului, OpenAI, susținând că platforma a folosit ilegal operele lor protejate de drepturi de autor pentru a-și antrena programele.

Un proces colectiv împotriva companiei, intentat de 17 scriitori - printre care se numără celebrități literare precum George R.R.R. Martin, Jodi Picoult, Jonathan Franzen, John Grisham și Sylvia Day - și Authors Guild, a susținut că firma a comis "încălcări flagrante și dăunătoare" ale operelor protejate de drepturi de autor.

Acțiunea colectivă a susținut că OpenAI i-a făcut pe autori "complici involuntari la propria lor înlocuire" și a solicitat despăgubiri pentru a acoperi taxele de licență pierdute.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!