Sticla ta de apă reutilizabilă este probabil dezgustătoare

Bogdan Chirea
0

În zilele noastre, sticlele de apă reutilizabile sunt un accesoriu popular. Dar este mai sănătos să le folosiți evitând sticlele de apă din plastic de unică folosință, care pot conține mii de bucăți mici de plastic, și rămânând hidratat toată ziua? 

Sună ca un câștig pentru ambele părți. Desigur, există și un dezavantaj, iar acel dezavantaj este reprezentat de potențialii germeni pe care paharul tău preferat  îi poate adăposti dacă nu îl cureți temeinic și des - ceea ce mulți oameni nu fac.

S-ar putea să vă gândiți, hei, este doar apă în sticla mea - ce este atât de murdar la ea? Ei bine, potrivit Dr. Alexander Mortensen, medic de medicină de familie la Mayo Clinic Health System, bacteriile și mucegaiul au nevoie de foarte puțin pentru a se dezvolta, iar sticla ta de apă umedă este mediul perfect pentru ca acestea să se dezvolte. 

"În același mod în care reutilizarea unui pahar de apă de pe noptieră poate să nu vă îmbolnăvească, riscul ca orice expunere bacteriană semnificativă să se fi dezvoltat este scăzut", spune el. "Cu toate acestea, nu este zero, mai ales dacă sticla de apă nu este curățată pentru o anumită perioadă de timp, deoarece bacteriile și alți agenți patogeni se pot acumula."

Vă puteți îmbolnăvi de la o sticlă de apă reutilizabilă?

Microbiologul Jason Tetro, autorul cărții The Germ Code, spune pentru Yahoo Life că, de obicei, nu ne putem îmbolnăvi de la lucruri care se află deja în corpul nostru - deci, dacă aveți gripă, nu veți continua să vă provocați gripă atunci când folosiți sticla de apă reutilizabilă. Cu toate acestea, există și alte moduri în care sticla ta de apă te poate îmbolnăvi.

Sticlele de apă reutilizabile tind să meargă acolo unde mergem noi, cum ar fi la sala de sport sau la birou. Atunci când ne reumplem sticla de apă la un robinet comun de la sala de sport, de exemplu, ne putem expune sticla la bacteriile sau virușii din gura altcuiva. 

Bacteriile pot forma un biofilm, adică ceea ce se întâmplă atunci când bacteriile se atașează de un "tip special de zahăr" și încep să formeze o colonie cu alte bacterii, ceea ce duce la acel strat vâscos pe care îl puteți vedea în sticla de apă atunci când nu a fost curățată recent. Ingerarea bacteriilor poate duce la apariția unor probleme gastrointestinale sau a unor probleme respiratorii.

O modalitate de a evita îmbolnăvirea din cauza sticlei de apă este să o reumpleți doar acasă și nu la un robinet public sau la o fântână de apă, sugerează Tetro. S-a constatat că fântâna de apă de la sala de sport, în special, este plină de bacterii, potrivit unui studiu.

Dar mucegaiul?

Mucegaiul este o categorie de ciuperci care iubește locurile umede, cu un flux de aer limitat - precum sticla ta de apă. Dacă nu vă spălați sticla de apă, mucegaiul se poate acumula în timp, ceea ce poate duce la rândul său la probleme de sănătate. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că expunerea la mucegai poate provoca nas înfundat, dureri în gât, tuse sau respirație șuierătoare, arsuri la ochi sau erupții cutanate și poate avea un impact mai mare asupra celor care suferă de astm sau asupra persoanelor alergice la mucegai.

Recent, o tânără din Georgia a devenit virală după ce a susținut pe TikTok că a ajuns la spital cu bronșită după ce a băut, fără să știe, dintr-o sticlă de apă mucegăită. Cu toate acestea, potrivit doctorului Shashank Ravi, profesor asistent clinic de medicină de urgență la Stanford Medicine, acesta este un rezultat foarte rar, deoarece "cea mai frecventă formă de bronșită din cauza mucegaiului este cea prin inhalare, care necesită cantități mari de mucegai în sticla de apă", a declarat acesta pentru Yahoo Life. Este mult mai frecventă, notează el, bronșita din cauza mucegaiului din umidificatoare, atunci când acestea nu sunt întreținute și curățate corespunzător - dar aceasta este o problemă pentru o altă zi.

"În timp ce sistemul nostru imunitar face o treabă excelentă în lupta împotriva multor tipuri de bacterii și ciuperci, pentru cei care pot avea un sistem imunitar slăbit sau care ingerează cantități mari de bacterii sau mucegai, acest lucru poate îmbolnăvi o persoană", spune Ravi. "Gândiți-vă că este ca și cum ați bea apă dintr-un bazin cu apă stagnantă. Riscurile pot varia, de la diaree și stomac deranjat până la anumite organisme care ajung în fluxul sanguin și se răspândesc în alte părți ale corpului."

Cât de des trebuie să vă spălați sticla de apă?

Pregătiți-vă să acordați sticlei dumneavoastră de apă un pic mai multă atenție pentru a rămâne sănătos. "Sticlele de apă sunt la fel ca orice alt recipient pe care îl folosim pentru alimente sau băuturi și pot găzdui bacterii atât din sursele de apă sau, mai probabil, din propria noastră gură", spune Mortenson. "Bacteriile și mucegaiul au nevoie de foarte puțin pentru a se dezvolta, iar acestea au tot ce ar putea avea nevoie într-o sticlă de apă."

Așadar, cum ar trebui să vă curățați sticla de apă? Atât Mortenson, cât și Tetro recomandă să vă spălați sticla cu apă caldă și săpun - în mod ideal în fiecare zi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, spune Mortenson. De asemenea, este important să intrați în toate crăpăturile, motiv pentru care merită să investiți într-o perie de curățare a sticlei, care este capabilă să pătrundă în interiorul părților sticlei și să frece. Dacă există un miros ciudat în sticla de apă, evitați să folosiți înălbitor. În schimb, înmoaie-o în bicarbonat de sodiu sau oțet, care sunt sigure pentru consumul uman.

Important este să nu lăsați sticla de apă reutilizabilă să stea prea mult timp fără o curățare corespunzătoare, oricât de tentant ar fi să amânați acest lucru. Dacă ai nevoie de motivație, imaginează-ți cum te-ai simți dacă ai găsi un biofilm vâscos în interiorul sticlei tale - sau mucegai în jurul capacului. Salvează-ți sticla de apă de această soartă și îndreaptă-te mai degrabă spre chiuvetă.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!