Hernia de disc este o leziune a coloanei vertebrale. Vertebrele care compun coloana vertebrală se întind de la baza craniului până la coccis. Între vertebre se află niște pernuțe rotunde, numite discuri.
Hernia de disc este o leziune a coloanei vertebrale. Vertebrele care compun coloana vertebrală se întind de la baza craniului până la coccis. Între vertebre se află niște pernuțe rotunde, numite discuri. Aceste discuri acționează ca amortizoare între oase, și permit îndoirea și mișcările corpului. Atunci când unul dintre aceste discuri este afectat, apare hernia de disc.
Hernia de disc este o cauză principală a durerilor de gât, de braț, de spate și/sau de picioare (sciatică). Se poate dezvolta oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, dar apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui sau a gâtului. În rare cazuri, hernia de disc apare la mijlocul spatelui. Despre hernia de disc vorbim în acest articol și punem accent pe opțiunile de tratament și prevenție.
Factori de risc ai herniei de disc
Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani sunt cele mai susceptibile de a suferi o hernie de disc. Această problemă afectează bărbații de două ori mai des decât femeile. Ceilalți factori de risc importanți includ:
- șederea în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp;
- supraponderabilitatea;
- ridicarea de obiecte grele;
- mișcări repetate de îndoire sau răsucire pentru muncă, sport sau hobby-uri.
- fumatul.
Există două tipuri de hernie de disc:
- hernia de disc lombară: afectează partea inferioară a spatelui și este cea mai frecventă formă de hernie de disc, reprezentând peste 90% din cazuri;
- hernia de disc cervicală: afectează gâtul și este mai rară, dar poate fi mai gravă datorită proximității cu nervii de la nivelul coloanei vertebrale.
Simptomele herniei de disc
Discurile intervertebrale au un centru moale, asemănător unui gel și un strat exterior mai ferm. Cu timpul, stratul exterior slăbește și se poate fisura. O hernie de disc apare atunci când substanța interioară străpunge fisură.
Materialul scurs poate apăsa pe nervii spinali din apropiere. Este obișnuit ca o hernie de disc în partea inferioară a spatelui să provoace dureri de „nerv sciatic”. Această durere ascuțită afectează, de obicei, partea fesieră și, uneori, piciorul. Simptomele herniei de disc în partea inferioară a spatelui includ:
- dureri de spate (dorsalgie);
- furnicături sau amorțeală la nivelul picioarelor;
- slăbiciune musculară;
- hernie de disc cervicală;
- durere în apropierea sau între omoplați;
- durere care se deplasează spre umăr, braț și, uneori, spre mână și degete;
- durere la nivelul gâtului, în special în spate și pe părțile laterale ale gâtului;
- durere care se intensifică dacă te îndoi sau întorci capul;
- amorțeală sau furnicături în brațe.
Diagnosticarea herniei de disc
În timpul examenului fizic, medicul verifică dacă spatele prezintă sensibilitate. În cele mai multe cazuri pacientul trebuie să stea întins și să miște picioarele în diferite poziții pentru a ajuta medicul să determine cauza durerii. De asemenea, medicul poate efectua un examen neurologic pentru a vă verifica:
- reflexele;
- forța musculară;
- capacitatea de a merge;
- capacitatea de a simți atingeri ușoare, înțepături sau vibrații.
Testele de imagistică recomandate de medicul specialit ar putea fi:
- raze X: pot arăta o infecție, o tumoare, probleme de aliniere a coloanei vertebrale sau un os rupt;
- tomografie computerizată (CT): se obține o secțiune transversală a coloanei vertebrale și a structurilor din jurul acesteia;
- RMN: se obțin imagini ale structurilor interne ale corpului. Ajută la confirmarea localizării herniei de disc și a nervilor afectați;
- mielograma: acest test poate arăta presiunea asupra măduvei spinării sau a nervilor din cauza herniilor de disc multiple sau a altor afecțiuni;
- electromiograma: măsoară cât de bine se deplasează impulsurile electrice de-a lungul țesutului nervos. Acest lucru poate ajuta la localizarea exactă a leziunilor nervoase.
Opțiuni de tratament pentru hernia de disc
Hernia de disc poate apăsa pe nervii din coloana vertebrală și poate provoca dureri, slăbiciune și amorțeală la nivelul gâtului, spatelui, brațelor și picioarelor. Uneori, aceste simptome pot fi suficient de severe pentru a perturba viața pacientului.
De cele mai multe ori, însă, problemele cauzate de hernia de disc ar trebui să înceapă să se amelioreze de la sine în câteva săptămâni. Iată care sunt cele mai importante opțiuni de tratament:
- odihna: poate ameliora umflăturile și dă timp spatelui să se vindece. Cât timp te doare spatele, evită exercițiile fizice și alte activități în care trebuie să te apleci sau să ridici greutăți. Odihna la pat este bună pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu mai mult de 1-2 zile. Trebuie să continui să te miști pentru ca articulațiile și mușchii să nu se rigidizeze.
- medicamente: pacientul poate lua un analgezic fără prescripție medicală. Aceste medicamente te pot ajuta să-ți ușurezi durerea și să reduci inflamarea. Cu toate acestea, nu se recomandă să le folosești mai mult de 10 zile fără să vorbești cu medicul. Atunci când sunt utilizate în cantități mari sau pentru o perioadă lungă de timp, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de probleme cardiace sau de sângerare. Narcoticele sunt, de asemenea, opțiuni de tratament pe termen scurt. Medicul le poate prescrie dacă medicamentele eliberate fără prescripție medicală nu funcționează și ar putea prescrie și relaxante musculare, pentru a ușura spasmele musculare din spate.
- kinetoterapie: unele exerciții pot ajuta la ameliorarea simptomelor unei hernii de disc. Un fizioterapeut te poate învăța ce exerciții întăresc mușchii care susțin spatele. Programele de fizioterapie includ și exerciții de întindere, exerciții aerobice, masaj, comprese cu gheață, terapie cu ultrasunete, stimulare electrică a mușchilor.
- injecții: dacă odihna, analgezicele și terapia fizică nu ameliorează durerea, medicul poate injecta un medicament steroid în spațiul din jurul nervului spinal. Acest lucru se numește injecție epidurală. Steroidul poate ajuta la scăderea inflamației, ajută pacientul să se miște mai ușor și ameliorează durerea provocată de hernia de disc.
- intervenție chirurgicală: majoritatea persoanelor cu hernie de disc nu au nevoie de intervenție chirurgicală. Odihna și alte tratamente ar trebui să amelioreze simptomele în decurs de 4 până la 6 săptămâni. Dar dacă durerea nu se ameliorează, intervenția chirurgicală ar putea fi o opțiune.
Prevenirea herniei de disc
Hernia de disc poate apărea din cauza uzurii, dar este important să știi că poți reduce acest risc urmând următoarele sfaturi:
- fă exerciții fizice în mod regulat: exercițiile fizice reprezintă o modalitate bună de a preveni durerile de spate, în special durerile de spate datorate herniilor de disc. Anumite exerciții cum ar fi, înotul, ciclismul sau mersul pe jos te pot ajuta să pierzi în greutate fără a pune prea mult stres pe spate. Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială pentru o coloană vertebrală sănătoasă.
- ridică obiecte în condiții de siguranță: ridicarea necorespunzătoare, cum ar fi ridicarea în timp ce te răsucești, pune prea mult stres pe coloana vertebrală. Sfaturile de ridicare în siguranță includ: evită să te apleci în timp ce ridici greutăți; solicită ajutor suplimentar; evită să ții obiectele departe de corp; folosește un cărucior pentru a preveni oboseala spatelui.
- adoptă o postură bună: o postură deficitară, fie că este vorba de a sta jos sau în picioare, poate contribui la dureri lombare.
- folosește o poziție bună în timpul somnului: dormitul pe burtă pune prea multă presiune pe coloana vertebrală, în special pe cea cervicală.
- renunță la fumat: acest obicei are impact asupra sănătății coloanei vertebrale.
Chiar și așa, în ciuda eforturilor, discurile tot se herniază. Vestea bună este că hernia de disc poate fi tratată.
Comentariul va fi postat dupa aprobare