Întrunit în ședința publică din data de 20.02.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- amendă de 10.000 de lei postului Antena 3 CNN, deoarece în emisiunile informative „News hour with CNN” (22.12.2023, ora 18:00) și „Știri” (23.12.2023, ora 11:00) au fost difuzate materiale audiovizuale despre Laponia ca destinație turistică, fără a se ține cont de prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora: „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise”. În cadrul reportajelor intitulate „Cum ajungi acasă la Moș Crăciun, în Pădurea magică din Laponia”; „Cum arată căsuța în care se pregătesc cadourile pentru toți copiii din lume” au fost vizibile steagurile personalizate ale unei agenții de turism;
- somație publică postului Orange Sport 1 pentru nerespectarea dispozițiilor art. 109 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea meciului de fotbal dintre echipele Petrolul Ploiești – Rapid, transmis în direct în data de 15.12.2023, interval orar 19:56–22:08 [„Radiodifuzorii pot difuza în timpul transmisiei unei competiţii sportive inserturi grafice, cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: a) insertul grafic se difuzează numai în momentul în care se înlocuieşte un jucător sau când se modifică scorul”].
În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea societății TV SAT 2002 S.R.L. din Râmnicu Sărat de acordare a licențelor audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice (internet) a serviciilor de programe de radio Boom Gold, Boom Energy, Boom Rock și Boom House Music din Râmnicu Sărat.
Întrunit în ședința publică din data de 21.02.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- amendă de 25.000 de lei postului România TV, deoarece în emisiunea „Punctul culminant” din 05.02.2024 au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și cele ale art. 30, art. 32 alin. (2), art. 40 alin. (1) și (2), art. 64 alin. (1) lit. a) și alin. (2), art. 65 lit. c) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre titlurile afișate: „Fina lui Boc, găsită moartă la 46 de ani”; „Cine a bătut-o”; „Amenințări cu dezvăluiri despre corupție înainte de moarte”; „Banii dispăruți din contul comun, misterul morții”;
- amendă de 10.000 de lei postului Nașul TV pentru că, în emisiunea „Să vorbim despre tine”, edițiile din 13 și 14.12.2023, radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 66 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”;
- somație publică postului România TV pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, în emisiunea „Ediție specială” din 25.12.2023, al cărei invitat a fost omul de afaceri Gigi Becali. Titluri afișate „Becali demască drogații și bețivii criminali ai politicii”, „Ce a aflat Becali despre operațiunea vaccinării Covid”;
- somație publică postului România TV pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunilor „România Te Vede” (ediția din 23.12.2023) și „România la Raport” (ediția din 04.01.2024). Printre titlurile prezentate: „Unde fug reziștii de teama anchetelor de la DNA”; „Circul reziștilor anchetați, mutări șocante”;
- somație publică postului România TV pentru „Ediția specială” din data de 10.12.2023, în cadrul căreia nu s-a ținut cont de prevederile art. 66 din Codul audiovizualului (titlu: „Interzicerea turismului, noul plan ascuns al globaliștilor”).
În aceeași ședință, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor B1 TV și Pro TV, pentru modul în care a fost abordat subiectul referitor la autenticitatea unor tablouri prezentate în cadrul unei expozitii organizate la Muzeul Național de Artă al României.
Pentru știrea cu titlul „Falsuri descoperite la un muzeu din București” (subtitluri: „Situația a fost reclamată de mai mulți istorici de artă/ Tablourile false ar face parte din colecția privată a familiei Năstase”) din emisiunea „Bună dimineața, România” difuzată de B1 TV în data de 23.01.2024, Consiliul a reținut nerespectarea art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. În cazul emisiunii „Știrile Pro TV” din data de 23.01.2024, la difuzarea materialului audiovizual cu titlul: „Scandalul tablourilor false”, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 65 lit. c) din Cod [„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (...) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment”].
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire:
Legea audiovizualului nr. 504/2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
Art. 32 - (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.
Comentariul va fi postat dupa aprobare