Considerat al treilea pol al globului pamantesc,datorita faptului ca aici se inregistreaza cele mai mari altitudini ale planetei, Podisul Tibet este un tinut plin de mister, greu accesibil din exterior, fiind inconjurat din toate partile de culmi muntoase de peste 6000 de metri.Timp de milenii a fost ca o cetate de piatra inexpugnabila,astfel incat vechea cultura tibetana a ramas,in mare masura,neafectata de culturile din jur,iar putinele influente nu au facut decat sa o imbogateasca.
Aspecte de geografie fizica
Fiecare dintre noi este fascinat de un loc anume cu tot ce implica, istorie, cultura, oameni si nu in ultimul rand localizare geografica. De cele mai multe ori se intampla ca acesta sa fie amplasat la o distanta considerabila, astfel incat sansele sa il vizitezi tind spre zero, dar acest lucru nu ne impiedica să visim ca intr-o zi il vom vedea si intelege altfel.
Considerat al treilea pol al globului pamantesc, datorita faptului ca este situat la cele mai mari altitudini, Tibetul este un podis din Asia inconjurat la sud de Muntii Himalaya si la nord de Muntii Kunlun. Regiunea este populata la o altitudine medie de peste 4.500 m si are o clima continentala, rece si uscata. Diferentele de temperatura dintre partea de nord si partea de sud a Tibetului sunt considerabile, intalnindu-se frecvent schimbari bruste ale vremii atunci cand norii decid sa viziteze acest colt de lume impresionant, misterios si amplasat atat de aproape de cer.
Tibetul este cel mai inalt podis din lume,desfasurandu-se pe o suprafata de peste 1,22 milioane km patrati,avand un aspect accidentat, datorita numeroaselor lanturi muntoase care-l brazdeaza pe lungimi de sute de kilometri si cu inaltimi ce trec frecvent de 6-7000 de metri, uneori chiar 8000 de metri. Intre aceste lanturi muntoase se desfasoara vai adanci, pe alocuri inguste, ale caror albii sunt captusite cu grohotisuri pravalite de pe povarnisurile muntilor,iar din loc in loc sunt presarate cu lacuri,multe dintre ele cu apa sarata.
Tibetul se dezvolta pe unul dintre vechile scuturi precambriene ale Terrei,puternic fragmentat de falii in urma orogenezei alpine,ceea ce provoaca numeroase cutremure cu magnitudine medie si mare.Formarea sa este legata strans de miscarea orogenetica puternica,determinate de coliziunea subcontinentului indian de continental asiatic, ce a dat nastere celui mai impunator lant muntos al Terrei-Himalaya.Relieful este foarte variat,alternand suprafetele netede,sub forma unor sesuri ocupate de lacuri sarate,cu lanturi muntoase de peste 6000 de metri,aproape toate orientate pe directia vestest.
Principalele culmi muntoase sunt Kuku-Shili, Baian-Kara-Ula(in nord),Alin-Tangri, Tangla (in centru) si Transhimalaya(in sud). Prin pozitia sa,Tibetul este un urias nod hidrografic,partile de est si de sud fiind brazdate de numeroase fluvii,remarcandu-se Indus,Tsangpo(Brahmaputra),Salwen,Mekong,Yangtze si Huang He. Vegetatia prezinta caracteristici diferite.
Astfel,in partea de nord-vest a Podisului Tibet se rsmarca o vegetatie specifica de pajisti alpine,saraca in specii,ce urca pana la circa 5000 m altitudine.In partea estica,apar frecvent padurile de conifere,iar in sud-est se intalnesc specii subtropicale de arbori si arbusti.In lungul raurilor ,vegetatia este bogata,fiind constituita din pajisti care alterneaza cu palcuri de salcie si plop,iar uneori apar terenuri cultivate.
Fauna prezinta si ea diferentieri,fiind adaptata conditiilor aspre ale deserturilor reci.Animalul specific Tibetului este iacul,domesticit de localnici si folosit ca animal de povara,dar si pentru lapte sau carne.Mai pot fi gasti aici magarul salbatic,berbecul de munte,harciogul, popandaul,iepurele,vulpea s.a.In sudul si estul Tibetului se intalnesc maimuta tibetana,tigrul,pantera,rasul negru Himalayan,ursul panda,capra de munte,cerbul etc.
Tibetul este locuit de cateva mii de ani.Locuitorii stravechi ai Terrei au iesit din izolare in urma cu 2000 de ani,cand au stabilit legaturi cu populatia Han din China antica.In anul 1959,liderul spiritual al Tibetului,Dalai Lama,impreuna cu suita sa si numerosi tibetani au plecat in exil in India,ca urmare a patrunderii armatei chineze in regiune.
In zilele noastre,Tibetul are statut de regiune autonoma inglobata Republicii Populare Chineze,cu o populatie de 2,6 milioane de locuitori.Tibetanii se ocupa de agricultura si cresterea animalelor,activitati mestesugaresti si comert.Religia dominanta este budismul Tibetan.
Lhasa,orasul de pe “Acoperisul lumii”,este principalul centru urban si capitala administrativa si culturala a Regiunii Autonome Tibet,avand o populatie de circa 50.000 de locuitori.Activitatea turistica incepe sa capete o importanta deosebita,mai ales dupa constructia magistralei feroviare ce leaga Lhasa de Qinghai si,implicit,Tibetul de restul Chinei.
Noul aeroport din Lhasa,precum si soselele ce fac legatura intre Tibet si orasele Sichuan, Qinghai si Yunnan faciliteaza accesul turistilor in aceasta regiune care timp de sute de ani a fost izolata.Guvernul chinez a demarat,impreuna cu autoritatile locale,un plan pe cinci ani,prin care Lhasa va deveni o metropola turistica internationala ce va atrage peste 3 milioane de vizitatori anual.
Situat intre trei mari civilizatii, nepaleza, Indiana si cea chineza la nord, Tibetul desi a avut in trecut perioade lungi de izolare, acest lucru nu a constituit un impediment in dezvoltarea unui cult remarcabil si a unui educatii complexe. Conform putinelor documente pastrate, tibetanii au populat aceasta zona inca de acum 21.000 de ani.
Istoria Tibetului este putin cunoscuta si se bazeazd mai mult pe traditii orale combinand trecutul cu elemente mitologice si facind loc astfel magiei si patrunda in viata lor cotidiană.
Pana in anul 1950 Tibetul era o entitate cu o cultura si o religie budista proprie, unica in lume, marcata de izolarea impusa de conditiile geografice, ducand o viata simpla si spirituala. Incepand cu anul 1951 invazia comunistilor chinezi, care au ocupat abuziv regiunea, a schimbat climatul politic si oarecum religios. Anul 1965 aduce un plus prin obtinerea autonomiei regionale in cadrul Chinei comuniste, putand astfel si schimbe noile structuri impuse pe care nu le-au acceptat și inteles niciodata.
Tibetul nu se remarca doar prin superlativele geografice, ci si prin monumentele budiste grandioase. Un exemplu il constituie Lhasa, centru administrativ si cel mai important centru urban care are un numar impresionant de manastiri si trei situri intrate in patrimonial mondial UNESCO si anume: Palatul Potala, Templul Jokhang si Palatul Norbulingka.
Curiozitati:
Dalai Lama inseamna Ocean de intelepciune. Multi călugari tibetani dorm in pozitia sezut.
Tacul este animalul care s-a adaptat cel mai bine conditiilor atmosferice de pe platoul Tibetan. Tibetanii sunt cel mai religios popor din lume. Modul in care 0 fac, tinand in mana dreapta siraguri de margele sau invartind rotile de rugiciune pentru o reincarnare mai bund si alungarea duhurilor rele, prezenta credintei in tot ce fac si tot ce ti inconjoara, este concludent in acest sens.
Atunci cand gresesc, tibetanii au un mod de penitenta elocvent, inalta rugaciuni de iertare, fac plecaciuni ( uneori toata ziua ) sau doneazi relicve.
Pentru a creea o atmosfera spirituala placuta, tibetanii ard in casa si in temple crengi de ienupar.
Palatul Potala din orasul Lhasa construit in anul 650 are 13 etaje si 118 fatade cărora periodic li se adauga corpuri noi in functie de necesitati si gazduieste celebra statuie a lui Buddha-Jowo despre care legenda spune ca s-a sculptat singura. Tot aici se afla si ramasitele celor sapte Dalai Lama. Cei care viziteazi Palatul Potala primesc o esarfa alba de matase numita kata in semn de politete. Femeile tibetane din palatul Potala poarté parul impletit in 108 suvite ,,numarul sutrelor”, a textelor sfinte rostite de pelerini.Un aspect, de asemenea fascinant, este faptul ca aici totul se misca in directia acelor de ceasornic, de la stanga la dreapta intr-un mod armonios si plin de mister.
“Considerat de marea majoritate cel mai bine pastrat secret al Tibetului, ,,inmormdntarea cerului” este un ritual obisnuit pentru locuitorii zonei si socant pentru restul lumii.”
Budisti prin religia lor nu considera ca trupurile celor decedati trebuie pastrate, motiv pentru care ritualul de inmormantare este unul diferit. Dupa o procesiune solemna trupul persoanei decedate este dus intr-un loc stabilit anterior, unde rudele il dezbraca si fac mai multe crestaturi pe trupul acestuia lasand pentru o perioada ca vulturii atrasi de mirosul de sange sa il devoreze. Ulterior, ramasitele riamase sunt stinse si tocate marunt. Inmormantarea cerului este considerata de budisti ca un act de generozitate, persoana care pleaca de langa ei oferindu-le prin jertfa sa un mediu propice celorlalti.
Cele patru adevaruri dupa care se ghideaza tibetanii sunt: existenta este marcata de suferinta; suferinta are la origine ignoranta; biruirea ignorantei aduce dupa sine dezlegarea de suferinta; existenta este afirmarea Caii nobile catre Nirvana.
Simbolul fundamental al budismului este chorten-ul.
In Tibet intalnim opt simboluri dupa care tibetanii de ghideaza in viata de zi cu zi si a caror semnificatie este urmatoarea:
• Steagul — victoria asupra ignorantei;
• scoica — vorbirea, comunicarea;
• lotusul — puritatea;
• roata — unitatea lucrurilor;
• umbrela — protectia pe care o ofera credinta; vasul
• sfant — initierea si comorile ascunse;
• pestele de aur — eliberarea spirituala;
• nodul — caracterul iluzoriu al timpului.
Un alt simbol important si cu o mare incarcdtura spirituala este mandala ( esenta ). Simbolul este o reprezentare geometrica a Cosmosului semnificand armonia si ordinea.
In Tibet Anul Nou se sarbatoreste la sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie.
Ultimele doua zile ale anului sunt consacrate pregatirilor denumite Gutor conforme traditiilor pentru trecerea dintre ani. Prima zi a noului an este dedicata curateniei casei, in special a bucatariei care constituie cea mai importanta incapere pentru ei.
Tibetul este si va ram4ne un taram legendar, plin de mistere si greu de inteles datorita complexitatii si modului unic in care tibetanii privesc viata si tot ce ne inconjoara.
Spiritualitate fara egal a calugarilor tibetani este si va ramane unul dintre misterele tuturor timpurilor.
Ca un tibetan aspirant ce ma consider va mai spun doar atat “Odata pe an mergi acolo unde nu ai mai fost.”
Comentariul va fi postat dupa aprobare