Cele mai longevive seriale de televiziune

Bogdan Chirea
0

Evoluția, confortul fanilor și puțină magie TV au făcut ca aceste seriale TV cu cea mai lungă durată de viață să reziste - uneori timp de zeci de ani.

În 2024, nu ducem lipsă de programe de televiziune din care să alegem. Dar serialele de calitate - cele care au reușit să captiveze publicul sezon după sezon - sunt mai greu de găsit. 

În timp ce anumite seriale TV au fost succese de public și de critici deopotrivă doar pentru a fi anulate după unul sau câteva sezoane, (de la My So-Called Life și Freaks and Geeks la Mindhunter), altele continuă să revină. Drama medicală Grey's Anatomy de la ABC se lansează în cel de-al 20-lea sezon, iar serialul de animație Family Guy a fost reînnoit pentru al 23-lea sezon, apărând pe Fox din 1999.

Nu există o formulă exactă pentru longevitatea în televiziune. Cu toate acestea, faptul că rămâne pe piață timp de zeci de ani înseamnă că un serial poate ajunge la milioane de telespectatori nu doar la un moment dat, ci de la o generație la alta - un indicator al unei povești și al unor personaje care rezonează cu adevărat.

Iată câteva dintre cele mai longevive emisiuni de televiziune care au reușit să facă exact acest lucru.

Comedie animată: The Simpsons, 34 de sezoane

The Simpsons este unul dintre cele mai longevive seriale din istoria televiziunii. A început în 1987 ca o scurtă schiță în cadrul emisiunii Tracey Ullman Show, înainte de a intra în sindicalizare doi ani mai târziu. Și, după un număr impresionant de 34 de sezoane, este produs și astăzi. Puține seriale au oferit vreodată critici culturale atât de amuzante și de viclene ca The Simpsons - de fapt, scenariștii săi au fost adesea atât de exacți în comentariile lor despre evenimentele curente, încât au fost creditați că le-au prezis. 

South Park, care este puțin mai politic (și mult mai puțin PG) decât The Simpsons, pare să funcționeze în mod similar. Deși nu are la fel de multe sezoane ca Bart și familia sa, copiii de opt ani de la Southpark, care nu îmbătrânesc niciodată și care vorbesc cu urât au fost difuzate pe Comedy Central timp de 27 de sezoane și continuă să adune o mulțime de telespectatori. 

Televiziune pentru copii: Sesame Street, 54 de sezoane

Poate că nu putem să vă spunem cum să ajungeți la Sesame Street, dar vă putem indica canalul potrivit: după 54 de ani, programul este încă difuzat pe PBS în Statele Unite. Având în vedere că Sesame Street continuă să îi educe pe copii în ceea ce privește ABC-ul și bunătatea, prezentând în același timp unele dintre cele mai faimoase celebrități din orice epocă - de la Robin Williams la Destiny's Child - are motive întemeiate pentru a continua încă o jumătate de secol. 

Seara târziu: The Tonight Show, 70 de sezoane

Programele de noapte se pretează la comentarii culturale ca niciun alt tip de televiziune. Poate că acesta este motivul pentru care o mulțime de emisiuni de noapte, cum ar fi serialele de comedie cu scheciuri Saturday Night Live (aflat acum la al 49-lea sezon) și The Late Late Show (29 de sezoane) au rezistat testului timpului. Totuși, niciunul nu a rezistat atât de mult ca The Tonight Show, care a avut șase gazde comice: Steve Allen, Jack Paar, Johnny Carson, Jay Leno, Conan O'Brien și actualul prezentator, Jimmy Fallon.

Telenovelă: Coronation Street, 64 de sezoane

Nu toate emisiunile de lungă durată trebuie să fie sarcastice, comice sau să discute evenimente actuale - unele pur și simplu aduc drama. Acesta este cazul lui Coronation Street, care deține titlul de cea mai longevivă telenovelă din televiziunea americană. Telenovela se află acum în cel de-al 64-lea an de producție. Urmează îndeaproape General Hospital, care se află în cel de-al 61-lea an de existență și care a câștigat 14 premii Daytime Emmy pentru seriale dramatice remarcabile. Alte telenovele care se află imediat după GH sunt Guiding Light și Days of Our Lives, ambele fiind de 57 de ani personaje de bază ale televiziunii de zi.

Sitcom: Last of the Summer Wine, 31 de sezoane

Premiul pentru cel mai longeviv sitcom merge către Last of the Summer Wine de la BBC, o comedie care a rulat timp de 31 de sezoane și s-a încheiat în 2010. În SUA, este vorba de comedia întunecată și adesea picantă It's Always Sunny in Philadelphia, care a debutat în 2005 și a avut 16 sezoane și continuă să fie difuzată. Deși a reușit să șocheze publicul, nu a reușit să îl îndepărteze: serialul, cu Rob McElhenney, Charlie Day, Glenn Howerton, Kaitlin Olson și Danny DeVito, este încă în producție. Puteți viziona toate cele 16 sezoane ale programului de comedie pe Hulu, iar cel de-al 17-lea sezon este așteptat să apară în cursul acestui an.

Dramă: Law and Order, 23 de sezoane

Drama polițistă Law and Order a avut premiera în 1990 și de atunci nu a încetat să ruleze. De fapt, serialul, creat de Dick Wolf, nu a făcut decât să crească: a stimulat o întreagă franciză care include emisiunea emblematică, Law & Order: SVU, precum și Law & Order: Organized Crime. În timp ce au existat multe alte drame care au durat mai mult de un deceniu, cum ar fi serialul Grey's Anatomy menționat anterior, cele 23 de sezoane ale Law & Order plus multiplele spin-off-uri demonstrează adevărata aderență pe care o are asupra telespectatorilor.

Reality TV: Survivor, 46 de sezoane

An American Family (O familie americană), un serial PBS de 12 episoade care a filmat o familie medie din America de mijloc, este creditat ca fiind primul serial de tip reality-show din istorie. În continuare, seriale precum The Real World de la MTV au dus conceptul de reality TV la următorul nivel, punând străini într-o casă cu camere de luat vederi și fără scenariu. Fenomenul s-a dovedit fascinant pentru public, iar The Real World a devenit unul dintre cele mai longevive reality show-uri, cu 33 de sezoane și încarnări. 

De atunci, au existat nenumărate reality show-uri cu toate temele posibile: concursuri de gătit, sport sau modă, emisiuni de întâlniri, de la Insula Iubirii până la Dragoste în spectru, și multe altele. Și multe dintre ele rămân în picioare. The Amazing Race, încă în producție, se află la cel de-al 35-lea sezon. The Bachelor este în producție de 28 de sezoane. Dar niciun alt reality show de televiziune (până acum) nu a rezistat atât de mult timp ca Survivor. Emisiunea de concurs cu tematică sălbatică se află la cel de-al 46-lea sezon și face mai mult decât să supraviețuiască - încă adună telespectatori. 

Cum reușesc unele emisiuni să continue?

Să captivezi publicul timp de ani sau chiar decenii nu este o performanță ușoară și este aproape imposibil să prezici cu exactitate dacă un serial va rezista. Dar, dacă ne uităm la cele care au rezistat serios testului timpului, este clar că un indicator al longevității este capacitatea de a evolua și de a oferi ceva nou de-a lungul timpului. 

Jurnalistul John Ortved a scris despre longevitatea serialului The Simpsons în cartea sa, The Simpsons: An Uncensored, Unauthorized History (O istorie necenzurată și neautorizată). El a declarat pentru BBC Culture că unul dintre motivele pentru care serialul animat a rămas atât de mult timp este că, fiind animat, are o mare libertate creativă: personajele sale nu îmbătrânesc, astfel încât poate fi perpetuu plasat în prezent. Acest lucru înseamnă că serialul poate vorbi despre probleme ale vremurilor moderne, indiferent de cum ar fi aceste vremuri în prezent - lucru pe care Simpsons l-a făcut adesea destul de neînfricat. 

"Comedia merge mai departe", a spus Ortved. "Se transformă". Face acest lucru, a explicat el, pentru că trebuie să o facă pentru a rămâne relevantă. Ortved spune că este imposibil să vorbești despre succesul serialului The Simpsons fără să menționezi scriitorii geniali care au furnizat comentariile sale tăioase timp de decenii.

Totuși, deși temele evoluează odată cu trecerea timpului, există ceva în confortul elementelor neschimbate ale sitcomurilor care este, de asemenea, atrăgător. "Nu contează dacă îi dau lui Bart un iPhone sau dacă Lisa face ceva pe rețelele de socializare", a spus Ortved. "La sfârșitul zilei (și la începutul serialului), te întorci mereu în același loc, cu aceiași oameni, în același oraș." Acest sentiment de confort este crucial pentru a-i atrage pe telespectatori să se uite din nou la el, din nou și din nou.

Bineînțeles, personajele neschimbate sunt ceva ce numai serialele de animație pot realiza de-a lungul deceniilor. Pe de altă parte, serialele de tip reality TV pot rămâne proaspete, deoarece aduc o nouă distribuție în fiecare sezon. Dar vedeta de reality show Jamie Otis, care a jucat în primul sezon al serialului Married At First Sight - aflat acum la cel de-al 17-lea sezon - spune pentru BBC Culture că acest tip de emisiuni rezistă pentru că reușesc ceea ce ar trebui să facă: să ajute oamenii să găsească dragostea. 

"Când funcționează, funcționează bine și este o frumoasă poveste de dragoste", a spus ea. "Este atât de uimitor să urmărești cuplurile de succes și să îi vezi cum își fac viața împreună chiar și după ce sezonul lor se termină."

Otis, care acum este împreună cu soțul ei Doug, pe care l-a cunoscut în emisiune, de 10 ani și așteaptă gemeni, spune că este recunoscătoare că, pentru ea, chiar a funcționat. Dar chiar și atunci când nu funcționează, spune ea, reality TV-ul este foarte bun în a ține publicul captiv. 

De la un gen la altul, ceea ce îi face pe telespectatori să se întoarcă poate fi foarte diferit, de la drama de înaltă ținută a unei telenovele, la confortul fețelor neschimbate ale lui Bart și Lisa, până la ultima distribuție de vedete tinere și frumoase de reality TV care plâng că nu au primit un trandafir. Dar comentariile culturale bune, drama, dragostea și comedia vor fi întotdeauna lucruri pe care telespectatorii le vor dori mai mult. 

"Fie că este vorba de Shakespeare sau de cinematografie", a spus Ortved, "dacă poți valorifica aceste teme universale, atunci chiar ai ceva profund". Profund și, cel mai probabil, de lungă durată.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!