Jurnaliștii au folosit AI pentru a găsi un militant german de extremă-stânga

Bogdan Chirea
0

Jurnaliștii de investigație care folosesc instrumente de inteligență artificială au fost pe urmele unui membru fugar puternic înarmat al faimoasei Facțiuni a Armatei Roșii cu mult înainte ca poliția germană să anunțe la începutul acestei săptămâni o descoperire în acest caz vechi de 30 de ani.

Daniela Klette, în vârstă de 65 de ani, membră a defunctei grupări militante de stânga, a fost arestată luni în apartamentul său din Berlin, fiind suspectată că a comis o serie de jafuri și cel puțin o tentativă de crimă între 1999 și 2016 pentru a-și finanța viața clandestină.

Poliția și serviciile de securitate germane au fost criticate pentru eșecurile lor în unele investigații cu tentă politică. Apărătorii lor spun că legile stricte privind protecția vieții private le limitează capacitatea de a utiliza genul de instrumente îmbunătățite de inteligența artificială pe care un podcast de televiziune german le-a folosit pentru a o depista pe Klette anul trecut.

Riscul pe care îl reprezintă fugarii RAF a fost subliniat după ce poliția a găsit o armă antitanc, o pușcă Kalașnikov și un pistol mitralieră în apartamentul lui Klette din cartierul aristocrat Kreuzberg din Berlin, a anunțat joi procurorul într-o declarație.

Atât ea, cât și o clădire vecină au trebuit să fie evacuate în timp ce muniția a fost îndepărtată și dezamorsată, a precizat aceasta.

Procurorii cred că alți doi suspecți căutați de mult timp ar putea fi, de asemenea, în Berlin și periculoși.

Daniela Behrens, ministrul de interne al landului Saxonia Inferioară, unde au fost comise multe dintre crime, a salutat arestarea lui Klette ca fiind un progres major și un tribut adus sârguinței poliției și procurorilor în acest caz.

Cu toate acestea, anul trecut, un podcast al postului de televiziune ARD a dat de urma lui Klette, unul dintre cei trei militanți RAF încă căutați la 26 de ani după ce grupul și-a anunțat dizolvarea, punând poza din anunțul de căutare prin intermediul instrumentului de căutare de imagini PimEyes.

Acest lucru a dus la imagini online ale unei femei mult mai în vârstă, care poartă numele de "Claudia Ivone" și care, până la apariția pandemiei COVID-19 în 2020, a participat în mod regulat la scena afro-braziliană din Berlin și a fost practicantă a dansului marțial brazilian capoeira.

"Vă recomand cu tărie să urmăriți această urmă", și-a amintit jurnalistul de investigații Bellingcat, Michael Colborne, că le-a spus celor de la podcasting într-un interviu acordat joi săptămânalului Die Zeit. El a spus că a trecut imaginile printr-o serie de instrumente de comparare a fețelor și a continuat să dea același rezultat.

Echipa podcastului a declarat că a contactat autoritățile pentru a-și verifica concluziile, potrivit radiodifuzorului RBB, dar nu pentru a informa poliția, care a declarat marți că a fost pusă pe urmele unui pont primit de la public în noiembrie.

"Nu am transmis nicio constatare. Este o chestiune de politică și de protejare a surselor noastre", a declarat Khesrau Behroz, gazda podcastului intitulat "Most Wanted".

"Din motive de tactică de anchetă, nu facem dezvăluiri despre metodele noastre de detectare", a declarat procurorul Alexander Hege, întrebat dacă podcastul a fost sursa inițială a pontului.

În contextul în care partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania crește vertiginos în sondajele de opinie, poliția și agențiile de securitate sunt supuse unei presiuni sporite pentru a lua măsuri împotriva extremiștilor politici, chiar dacă operează sub umbra eșecurilor din trecut.

Cel mai notoriu este faptul că poliția a ratat mai multe indicii care ar fi putut să o conducă mai repede la banda neonazistă National Socialist Underground, care a ucis nouă imigranți între 2000 și 2006 și care a fost prinsă abia în 2011, după ce doi membri s-au sinucis, ceea ce a determinat un al treilea să se predea.

Poliția caută în continuare alți doi membri ai Facțiunii Armatei Roșii, care a apărut în urma protestelor de stânga împotriva războiului din Vietnam la începutul anilor 1970 și a ucis 33 de oficiali guvernamentali, soldați americani și oameni de afaceri.

Categorii

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!