Un autoportret al lui Vincent van Gogh se află în centrul unei noi expoziții despre "arta selfie-ului

Bogdan Chirea
0

Sunt autoportretele predecesorii selfie-urilor din zilele noastre? Ce se întâmplă dacă sunt create de artiști renumiți precum Vincent van Gogh?

Muzeul Național din Cardiff a decis să exploreze această întrebare într-o nouă expoziție, "Art of the Selfie". Expoziția este construită în jurul tabloului Portretul artistului (1887) al pictorului olandez, care este expus acum pentru prima dată în Țara Galilor.

"Autoportretele și selfie-urile sunt două lucruri diferite, dar au ceva în comun: ambele sunt folosite pentru a arăta cine ești ca persoană", scrie muzeul pe site-ul său. "Dintre toate modurile în care ne documentăm viețile, selfie-urile au devenit o metodă populară de autoexprimare și individualism. Lucrările expuse arată diferitele moduri în care artiștii au ales să se caracterizeze pe ei înșiși în același mod în care noi prezentăm și împărtășim astăzi imagini cu noi înșine."

Portretul artistului este împrumutat în cadrul unui schimb cu Muzeul d'Orsay din Paris, care solicitase anterior împrumutul operei The Blue Lady de Renoir pentru viitoarea sa expoziție, "Paris 1874: Inventarea impresionismului".

"The Blue Lady a fost pictată în 1874, așa că era logic să îi permitem să se întoarcă în locul său natal, să meargă în vacanță cu vechii săi prieteni", a declarat Kath Davies, director de colecții și cercetare la Museum Wales, pentru Steven Morris de la The Guardian. "Dar ea avea de gând să lase un gol. Așa că i-am sugerat: dacă iei una dintre operele noastre iconice, ai putea să ne răspunzi reciproc și să trimiți ceva cu adevărat semnificativ, unul dintre obiectele tale vedetă?".

Van Gogh a creat în jur de 35 de autoportrete, dintre care multe le-a finalizat pentru că era strâmtorat de bani și nu-și permitea să angajeze un model. În ciuda acestor circumstanțe, artistul s-a revărsat în aceste lucrări de introspecție vii și pline de culoare, pe care le vedea ca pe un vehicul pentru a comunica anumite calități inefabile ale peisajului interior al vieții sale.

"Sunt în căutarea unei asemănări mai profunde decât cea obținută de un fotograf", i-a scris odată van Gogh surorii sale. Într-o scrisoare către fratele său, el a adăugat: "Oamenii spun - și sunt destul de dispus să cred - că este dificil să te cunoști pe tine însuți, dar nici să te pictezi pe tine însuți nu este ușor."

"Art of the Selfie" cuprinde aproximativ o duzină de lucrări, prezentând modul în care diverși artiști - inclusiv Rembrandt, Brenda Chamberlain, Francis Bacon și Bedwyr Williams - au abordat sarcina de a se reprezenta pe sine în lucrările lor.

Unul dintre autoportretele expuse este realizat de Anya Paintsil, o artistă contemporană care se bazează pe moștenirea sa galeză și ganeză. Contribuția ei este o piesă textilă care o înfățișează ca Blodeuwedd, un personaj din flori din folclorul galez.

Această piesă oferă o "perspectivă diferită a ceea ce ar putea însemna autoportretul", a declarat pentru BBC News Dawn Bowden, ministrul adjunct al culturii și sportului din Țara Galilor.

Ea adaugă: "Aceasta este o expoziție foarte mică și atât de intimă încât îți oferă timpul necesar pentru a explora lucrările în profunzime. Sunt doar 14 lucrări aici, dar fiecare dintre ele aduce o perspectivă diferită."

"Art of the Selfie" este expusă la Muzeul Național Cardiff din Țara Galilor până pe 26 ianuarie 2025.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!