ACOAR și Artmark anunță o donație pentru Mănăstirea Cernic

Bogdan Chirea
0

Asociația Comercianților de Opere de Artă din România – ACOAR – și Casa de Licitație A10 by Artmark donează Mănăstirii Cernica un Fragment de iconostas, „Duminica Samarinencii”, care este posibil să provină din vechea tâmplă a Bisericii Sf. Nicolae Ierarh. Această piesă aparține școlii românești de pictură religioasă, practicată de la sfârșitul secolului al XVIII-lea pe teritoriul Țării Românești.

La 10 kilometri de București, pe raza orașului Pantelimon din Județul Ilfov, în locuri în care pădurea a format în trecutul îndepărtat un masiv forestier imens, vechiul codru al Vlăsiei, se ridică Mănăstirea Cernica, lăcaș de spiritualitate, monument istoric de cultură și artă veche românească. 

Încântat de frumusețea sălbatică a acestor locuri și de valoarea lor strategică, marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei, și soția sa, Chiajna, au înființat, în 1603, în timpul domniei lui Radu Șerban, un schit de monahi, care mai târziu i-a păstrat numele: Mănăstirea Cernica. 

Între bisericile mânăstirii, cea purtând hramul Sf. Nicolae, zisă și Biserica Mare, a parcurs aceleași evenimente de viață precum poporul ei – cutremure și incendii, renovări și repictări. A fost avariată la cutremurul din 1802, reparată în anii 1809-1815, din nou afectată de cutremurul din anul 1838, când o turlă s-a dărâmat, apoi în anul 1923 a avut loc un incendiu, iar biserica a fost din nou reparată capital în 1925. 

În anii 1900-1904 a fost călugăr în mănăstirea Cernica poetul Tudor Arghezi. Aceasta este biserica căreia îi va reveni donația fragmentului de iconostas, bizuit pe asemănări cu stilistica, forma și maniera de decorare documentate ale unuia dintre vechile iconostase ale bisericii, dintre care fragmente se păstrează în muzeul Mânăstirii Cernica.

De subliniat relevanța centrului bisericesc de la Cernica pentru viața culturală românească. La începutul secolului trecut poetul Tudor Arghezi a fost călugăr la mânăstirea Cernica (pentru patru ani). Tot acolo se află mormintele multor personalități românești, între care pictorul Ion Țuculescu, scriitorul Gala Galaction, filozoful Ernest Bernea, mitropolitul Nifon, teologul Dumitru Stăniloae, pianistul Johnny Răducanu, cântărețul Zavaidoc, actrița Stela Popescu, regizorul Geo Saizescu etc.

Reamintim cu această ocazie și de evenimentul de Artă Sacră care are loc în această seară la Galeriile Artmark, o impresionantă expoziție și licitație ce cuprinde icoane semnate sau atribuite iconarilor celebri, precum Matei Țâmforea, Pavel Zamfir, Nicolae Cațavei ori Ilie Poienaru, sau piese excepționale realizate în primul atelier de la Nicula, dar și vechi icoane bizantine din vremea lui Constantin Brâncoveanu, care au fondat un stil național. De asemenea, Licitația de Artă Sacră din această seară include și două colecții de artă veche românească, una care a aparținut vicecampionului mondial de bridge Coriolan Neamțu, alta care provine din familia filozofului Emil Cioran.

Spectacolul fiecărei licitații găzduite de Galeriile Artmark este un eveniment cu acces nerestricționat. Iubitorii de artă, istorie ori obiecte de colecție pot licita fie direct, în timpul evenimentelor cu prezență fizică, fie online, după ce își fac cont pe site


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!