Postul de televiziune Global News, preferat al CNA când vine vorba de amenzi pentru încălcarea legislatiei audiovizuale, a fost sancționat pentru antisemitism.
Întrunit în ședința publică din data de 24.04.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni:
- amendă de 30.000 de lei postului Global News pentru emisiunea „Starea de veghe” din data de 21.03.2024, în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 3 alin (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și cele ale art. 47 alin. (2) și ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;
Prevederi ale legislației audiovizuale:
Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare:
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 47 - (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
În contextul unor dezbateri despre orele de istorie din şcoală, invitaţii Dan Grăjdeanu, şeful organizaţiei neolegionare Frăţia Ortodoxă, şi Marina Ioana Alexandru, avocat şi activist civic, au declarat că românii nu au fost antiseimiţi.
„A venit vremea să facem o distincţie foarte clară în ceea ce ne priveşte pe noi, aici, în acest spaţiu carpato-danubiano-pontic, între Holocaustul care a fost făcut pe teritoriul României ocupate şi care nu a fost făcut de noi, ci au fost făcut, a fost făcut de alţii, cum, de altfel, este de notorietate la nivel mondial lucrul acesta, da, şi neparticiparea poporului român şi a românilor la Holocaust”, a spus Marina Ioana Alexandru, potrivit monitorizării CNA.
În aceeaşi emisiune a mai fost difuzat şi un interviu cu compozitorul Horia Moculescu, preluat de pe site-ul ActiveNews, care a spus:
„Românii n-au fost antisemiţi. În România n-a existat un Holocaust şi numai interese meschine actuale, da, ne duc până acolo unde noi am fost singura ţară unde s-au salvat evreii din Europa, singura ţară. Pe aici s-au scurs toţi din Polonia, din Cehoslovacia, din Ungaria ca să se salveze.
Şi ne fac pe noi autori de Holocaust? Păi cum se recunosc aşa ceva? Când am avut atâţia prieteni buni evrei şi care ei nu recunoşteau Holocaust-ul! Mălineanu nu recunoştea Holocaust-ul, cu Profeta nu recunoştea Holocaust-ul, Giroveanu nu recunoştea Holocaust-ul.”
Forul audiovizual a adecis să sesizeze Parchetul General întrucât negarea Holocaustului este interzisă de lege, dar a decis să sesizeze şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Comentariul va fi postat dupa aprobare