California ia în considerare un proiect de lege privind "dreptul la deconectare" pentru a împiedica șefii să contacteze lucrătorii în afara orelor de program

Bogdan Chirea
0

Multe dintre locurile de muncă moderne nu se opresc atunci când angajații nu sunt în timpul programului. O mulțime de oameni sunt forțați să se angajeze cu șefii lor, fie prin e-mail, mesaje text, apeluri telefonice sau alte metode de comunicare, în afara orelor normale și în zilele în care ar trebui să fie liberi. Dar un nou proiect de lege privind "dreptul de a se deconecta" ar putea reglementa această practică în California.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege 2751, introdus în februarie de către deputatul Matt Haney din San Francisco, va oferi angajaților dreptul de a se deconecta de la comunicările angajatorului lor în afara orelor de lucru.

Proiectul de lege ar impune ca orele nelucrătoare să fie stabilite printr-un acord scris între angajator și angajat. Aceasta ar însemna că angajatul are dreptul de a ignora orice comunicare de la angajator primită în aceste ore. Singurele excepții ar fi în caz de urgență sau din motive de programare. San Francisco Standard relatează că acordurile de angajare negociate colectiv, cum ar fi contractele sindicale, ar înlocui dreptul de deconectare.

Departamentul Muncii din California va aplica legea, împărțind amenzi de 100 de dolari angajatorilor pentru fiecare incident în care aceștia contactează angajații în afara orelor de lucru convenite.

Proiectul de lege nu a fost încă adoptat și nici nu a fost promulgat. Acesta a fost trimis la Comisia pentru muncă a Adunării pentru a fi audiat.

După ce Franța a devenit prima țară care a făcut acest lucru în 2017, legi similare privind dreptul la deconectare au fost introduse în peste zece țări, inclusiv în Australia, Argentina, Belgia, Italia, Mexic, Portugalia și Spania. California ar fi primul stat din SUA care ar oferi lucrătorilor aceste protecții, deși, dacă proiectul de lege va fi adoptat, probabil că va încuraja și alte state să urmeze exemplul.

"Dacă ai un loc de muncă de la 9 la 5, nu ar trebui să se aștepte de la tine să lucrezi 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Acest lucru ar trebui să fie disponibil pentru toată lumea, indiferent de existența smartphone-urilor", a declarat Hanley.

Hanley a remarcat că faptul că California ar fi primul stat american care introduce o lege privind dreptul la deconectare ar fi potrivit, având în vedere că multe dintre tehnologiile folosite pentru a contacta lucrătorii la orice oră din zi au fost create în Silicon Valley. Dar este puțin probabil ca proiectul de lege să fie întâmpinat cu mult entuziasm de companiile de tehnologie și de startup-uri care prioritizează programul de lucru permanent față de orice formă de echilibru între viața profesională și cea privată.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!