EBU, prima reacție după scandalul legat de tratamentul artiștilor din Israel de către fani

Bogdan Chirea
0

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a dat publicității o declarație cu privire la tratamentul aplicat artiștilor care concurează la Eurovision 2024.

În declarația, publicată pe site-ul Eurovision și pe toate platformele de socializare, se afirmă că abuzurile "inacceptabile" îndreptate împotriva artiștilor din cauza implicării Israelului în concurs trebuie să înceteze. EBU mai precizează că artiștii care participă la concurs nu au "niciun rol în această decizie".

Această declarație este primul comunicat de presă oficial făcut de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune pe canalele sale cu privire la participarea Israelului la concursul Eurovision.

Declarația integrală sună după cum urmează:

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune recunoaște profunzimea sentimentelor și opiniile puternice pe care le-a provocat concursul Eurovision Song Contest din acest an - desfășurat pe fundalul unui război teribil în Orientul Mijlociu. Înțelegem că oamenii vor dori să se angajeze în dezbateri și să își exprime opiniile lor profunde cu privire la acest subiect. Cu toții am fost afectați de imaginile, poveștile și durerea incontestabilă suferită de cei din Israel și din Gaza.

Cu toate acestea, dorim să abordăm preocupările și discuțiile legate de această situație, în special campaniile de pe rețelele sociale îndreptate împotriva unora dintre artiștii noștri participanți.

Decizia de a include orice radiodifuzor, inclusiv radiodifuzorul "israelian" Kan, în concursul Eurovision Song Contest este responsabilitatea exclusivă a organelor de conducere ale EBU și nu a artiștilor individuali. Acești artiști vin la Eurovision pentru a-și împărtăși muzica, cultura și mesajul universal de unitate prin intermediul limbajului muzical.

EBU a explicat anterior raționamentul pentru includerea KAN și diferențele dintre ei, în calitate de radiodifuzor independent, și participanții anteriori care au fost excluși. Dezbaterea constructivă este o consecință pozitivă a unor astfel de decizii.

Cu toate acestea, deși susținem cu tărie libertatea de exprimare și dreptul de a-și exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri de ură sau hărțuire îndreptate împotriva artiștilor noștri sau a oricăror persoane asociate cu concursul. Acest lucru este inacceptabil și total nedrept, având în vedere că artiștii nu au niciun rol în această decizie.

EBU este dedicată asigurării unui mediu sigur și de susținere pentru toți participanții, personalul și fanii concursului Eurovision Song Contest. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu toate părțile interesate pentru a promova valorile de respect, incluziune și înțelegere, atât online, cât și offline.

Îi îndemnăm pe toți să se angajeze într-un dialog respectuos și constructiv și să sprijine artiștii care lucrează neobosit - în cadrul a ceea ce este un spectacol de muzică și divertisment - pentru a-și împărtăși muzica cu lumea.

Având în vedere că situația din Israel și Gaza continuă, unii au cerut ca Israelul să fie exclus din concursul Eurovision 2024. Mulți au contactat, de asemenea, radiodifuzori individuali și delegații, cerându-le să ia în considerare fie retragerea din concurs, fie să exercite presiuni asupra EBU pentru a interzice Israelul din concurs.

Mulți au cerut, de asemenea, artiștilor înșiși să se pronunțe împotriva implicării Israelului. Mai mulți dintre artiștii concurenți, printre care Olly Alexander din Marea Britanie, Bambie Thug din Irlanda, Windows95Man din Finlanda și mulți alții, au emis o declarație în care își apără participarea, afirmând în același timp că "nu se simt confortabil să păstreze tăcerea" în legătură cu această situație.

Cu toate acestea, unele apeluri pentru ca artiștii să exercite presiuni suplimentare asupra EBU au devenit abuzive. Mulți artiști au primit comentarii pline de ură pe rețelele de socializare cu privire la această situație, în timp ce un protest în fața petrecerii Eurovision de duminică de la Londra i-a cerut în mod special lui Olly Alexander să boicoteze concursul.

Ca parte a răspunsului EBU la abuzuri, site-ul Eurovision are acum și o pagină de întrebări frecvente pentru întrebări legate de participarea Israelului la Eurovision 2024.

Această pagină include declarații cu privire la motivele pentru care cântecul Israelului a fost acceptat, la motivele pentru care radiodifuzorul său Kan este eligibil pentru a concura și la securitatea din jurul evenimentului.

Concursul Eurovision va avea loc la Malmö, în Suedia, începând cu semifinalele de marți 7 și joi 9 mai, înainte de marea finală de sâmbătă 11 mai.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!