Viasat Explore difuzeaza seria in premiera Marele Zid Chinezesc cu Ash Dykes

Bogdan Chirea
0

Noua serie de documentare in sase parti de la Viasat Explore, Marele Zid Chinezesc cu Ash Dykes ne invita intr-o calatorie cu adevarat unica pentru a descoperi o alta perspectiva asupra uneia dintre cele mai impresionante constructii ridicate de om de-a lungul istoriei. 

Sportivul extrem britanic de renume mondial, Ash Dykes porneste intr-o aventura impresionanta pentru a explora una dintre cele mai emblematice structuri ale lumii, Marele Zid Chinezesc, lung de 21.000 km. Pe parcursul calatoriei de doua luni si jumatate, incluzand parcurgerea unor zone extreme cu varfuri inzapezite si deserturi nesfarsite deopotriva, Dykes va explora istoria si mostenirea acestei minuni antice si va intalni o multime de oameni care sunt conectati, intr-un fel sau altul, de Marele Zid Chinezesc.

De ce se anunta o aventura deosebita? Nascut in Tara Galilor, Ash Dykes a facut istorie prin trei recorduri mondiale diferite: el a fost primul om care a mers pe toata lungimea raului Yangtze, de la izvor pana la gura lui, finalizand astfel o calatorie de 6.300 km care a durat 352 de zile, in care a intampinat situatii devastatoare, furtuni si alunecari de teren, dar si intalnirea plina de adrenalina cu un urs salbatic. A devenit primul om care a traversat Mongolia pe jos, fara niciun ajutor. 

Pe parcursul drumului de 2.400 km, care a durat 78 de zile, a traversat Muntii Altai si Desertul Gobi, singurul sau insotitor fiind o remorca cu roti pe care a tras-o dupa el, incarcata fiind cu tot ce avea nevoie pentru a supravietui. Pin urmare, Dykes cunoaste o provocare atunci cand vede una, iar explorarea Marelui Zid Chinezesc va fi cu siguranta una pe masura eforturilor sale anterioare.

Aceasta structura, vizibila din spatiu, ascunde inca multe mistere. Multi oameni cred ca a fost construita de dinastia Ming acum 600 de ani. Sectiunile cu zidaria distinctiva si turnurile de veghe sunt intr-adevar opera lor, dar exista parti din Marele Zid care au fost construite cu mii de ani in urma. Unul dintre acestea este Zidul Chu din provincia Henan, care este cea mai veche parte a Marelui Zid, datand de 2.700 de ani. 

Acest zid nu a fost construit cu caramizi, ci cu tot felul de materiale din zona: pietre si pamant, folosind in acelasi timp si morfologia zonei – creste muntoase, stanci si altele. Pana acum, au fost excavati 380 de km din zidul Chu, dar arheologii estimeaza ca ar putea avea o lungime de pana la 500 de km si sectiuni inalte chiar si de zece metri.

Exista o sectiune a Marelui Zid de 14 metri inaltime, iar altitudinea sa cea mai mare se afla la 1.439 de metri, la aproximativ 80 km de centrul Beijingului. Cu toate acestea, exista doua sectiuni care de atunci au fost scufundate - una dintre ele cu mai putin de 50 de ani in urma. Construita intre 1368 si 1644 pentru a separa China centrala de granita de nord, o parte a sectiunii Xifengkou a fost scufundata in 1975, cand un rau din apropiere a fost indiguit pentru a crea un rezervor artificial pentru a alimenta orasul Tianjin din apropiere cu apa. 

Se spune ca peretele aluneca sub apa sub forma unui dragon urias alunecand in aval, doar pentru a reaparea pe cealalta parte. Rezervorul a fost deschis in 2018 pentru cei mai curajosi scafandri, deoarece temperatura apei de jos este adesea de pana la 5 grade Celsius, mai ales in punctele in care peretele se extinde pana la o adancime de 60 de metri. Vom descoperi, totusi, daca Dykes reuseste sa se scufunde cu succes in rezervor.

Raul Galben, numit dupa cantitatile mari de loess galben din el, este al doilea cel mai lung rau din China, cu 5.500 km, si de mii de ani este una dintre cele mai importante resurse naturale ale tarii, iar valea sa este considerata locul de nastere al Chinei antice. Raul Galben curge printr-o mare parte a tarii, dar traverseaza Marele Zid Chinezesc intr-un singur punct, langa un mic si indepartat sat de pescari numit Old Cow Valley. Raul Galben este adesea mentionat de chinezi drept Raul Mama, despre care oamenii din Old Cow Valley cred ca este locul unde se intalneste cu Zidul Tata pentru a-l imbratisa si a se iubi.

Exista multe poezii si povesti despre Marele Zid, a carui valoare turistica a fost cu adevarat recunoscuta doar in ultimii ani. Mii de oameni din China lucreaza la conservarea si restaurarea sa, astfel incat, in deceniile urmatoare, si mai multi oameni sa poata vedea aceasta structura fantastica, deja vizitata de milioane de turisti.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!