Agentia de presă din Polonia atacată de hackeri ruși

Bogdan Chirea
0

Agenția de știri de stat a Poloniei, PAP, a fost probabil ținta unui atac cibernetic rusesc vineri, a declarat un ministru al guvernului, după ce un articol fals despre mobilizarea militară a apărut în fluxul său de știri. 


Varșovia a acuzat în repetate rânduri Moscova că încearcă să destabilizeze Polonia din cauza rolului său în furnizarea de ajutor militar Ucrainei, acuzații pe care oficialii ruși le-au respins.


„Totul indică faptul că ne confruntăm cu un atac cibernetic direcționat din partea Rusiei”, a declarat Ministrul Afacerilor Digitale și viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski pentru postul privat Polsat News, adăugând că serviciile speciale, inclusiv Agenția de Securitate Internă, investighează. Ambasada Rusiei la Varșovia a declarat că nu are cunoștință despre incident și a refuzat să comenteze mai departe.


„Un alt atac de hackeri foarte periculos ilustrează bine strategia de destabilizare a Rusiei în ajunul alegerilor europene”, a scris prim-ministrul Donald Tusk pe X.


Articolul, care a apărut de două ori pe fluxul de știri PAP cu câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, susținea că Tusk va mobiliza 200.000 de persoane pentru a lupta în Ucraina. „Articolul fals a fost publicat de două ori vineri - la ora 14.00 și 14.20”, a scris PAP. „A fost retras de ambele ori. După prima retragere, a fost republicat.”


PAP a declarat că investighează circumstanțele incidentului. „Am identificat sursa de acces. Am securizat această cale”, a declarat Justyna Wojteczek, redactor-șef adjunct al PAP, pentru Polsat News.


Institutul Național de Cercetare al Poloniei (NASK) a declarat pe 8 mai că spionii cibernetici ruși au țintit rețelele aparținând guvernului și a recomandat administratorilor de rețea să verifice dacă angajații sunt sub atac.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!