Racheta de turism a companiei Blue Origin a lansat pasageri la marginea spațiului pentru prima dată în aproape doi ani, punând capăt unei pauze cauzate de un zbor de testare eșuat fără echipaj.
Racheta New Shepard și capsula au decolat de la instalațiile companiei fondate de Jeff Bezos, situate într-o fermă privată din vestul Texasului.
NS-25, cel de-al șaptelea zbor cu echipaj al Blue Origin de până acum, a transportat la bordul capsulei șase clienți: Mason Angel, capitalist de risc; Sylvain Chiron, fondator al fabricii franceze de bere artizanală Brasserie Mont-Blanc; Kenneth L. Hess, inginer de software și antreprenor; Carol Schaller, contabil pensionar; Gopi Thotakura, aviator; și Ed Dwight, căpitan în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, selectat de președintele John F. Kennedy în 1961 pentru a fi primul candidat de culoare la funcția de astronaut al națiunii.
În ciuda faptului că a terminat pregătirea la Școala de piloți de cercetare aerospațială și a primit o recomandare din partea Forțelor Aeriene, Dwight nu a reușit să intre în corpul astronauților NASA. El a devenit antreprenor și sculptor; un nou documentar National Geographic despre astronauții de culoare, "Cursa spațială", prezintă povestea de pionierat a lui Dwight.
"Nu aveam nicio intenție de a fi astronaut. Acesta era ultimul lucru de pe lista mea de dorințe", a declarat Dwight în documentar. "Dar odată ce mi s-a dat această provocare, atunci totul se schimbă".
Dwight a dus la bun sfârșit această provocare și a ajuns la marginea spațiului la vârsta de 90 de ani, devenind astfel cea mai în vârstă persoană care s-a aventurat la asemenea înălțimi, potrivit unui purtător de cuvânt al Blue Origin.
"Am crezut că nu am nevoie de asta în viața mea", a spus Dwight despre această experiență în transmisiunea în direct a Blue Origin, după ce capsula a aterizat la ora 9:46 a.m. CT (10:46 a.m. ET). "Dar am mințit. Chiar aveam nevoie de ea".
"Este o experiență care îți schimbă viața", a spus el. "Toată lumea trebuie să facă asta".
Racheta de propulsie a aterizat în siguranță cu câteva minute înaintea capsulei.
În timpul misiunii, echipajul s-a înălțat la o viteză de peste trei ori mai mare decât viteza sunetului, adică la peste 3.000 de kilometri pe oră. Racheta a ridicat capsula dincolo de linia Kármán, o zonă aflată la 100 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, recunoscută pe scară largă ca fiind altitudinea la care începe spațiul cosmic - dar există o mulțime de zone gri.
Iar în punctul culminant al zborului, pasagerii au experimentat câteva minute de imponderabilitate și vederi impresionante ale Pământului prin ferestrele cabinei.
Lansarea a urmat succesului unei misiuni științifice fără echipaj în decembrie - primul zbor al programului New Shepard de la accidentul de mai bine de un an mai devreme.
Comentariul va fi postat dupa aprobare