Elveția a câștigat Eurovision 2024 într-o finală plină de huiduieli

Bogdan Chirea
0

Cântărețul elvețian Nemo a câștigat sâmbătă seară cea de-a 68-a ediție a concursului Eurovision cu piesa The Code, o odă lirică la călătoria cântărețului spre acceptarea identității sale non-binare.

Nemo - primul concurent non-binar care a câștigat concursul și ultimul care a câștigat pentru Elveția de la Céline Dion în 1988 - a învins-o pe Baby Lasagna din Croația, obținând cele mai multe puncte din partea juriilor naționale și a telespectatorilor din întreaga lume.

"Vă mulțumesc foarte mult", a declarat Nemo după anunțarea rezultatului. "Sper ca acest concurs să se ridice la înălțimea promisiunii sale și să continue să susțină pacea și demnitatea pentru fiecare persoană".

Victoria lor în orașul suedez Malmo a urmat unui an turbulent pentru concursul pop pan-continental, în care au avut loc mari proteste de stradă împotriva participării Israelului, care au transformat această sărbătoare muzicală de bun-simț într-o oală de presiune haotică, umbrită de războiul din Gaza.

Cu câteva ore înainte de finală, concurentul olandez Joost Klein a fost expulzat din concurs din cauza unei altercații în culise, care a fost investigată de poliție.

Nemo a învins finaliști din alte 24 de țări, care au cântat în fața a mii de spectatori în direct și a aproximativ 180 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Fiecare concurent a avut la dispoziție trei minute pentru a îmbina melodii antrenante și spectacole impresionante în spectacole capabile să cucerească inimile a milioane de telespectatori. Stilurile muzicale au variat între rock, disco, techno și rap - uneori un mashup de mai multe stiluri.

Concursul a revenit în Suedia, țara de origine a câștigătoarei de anul trecut, Loreen, la o jumătate de secol după ce ABBA a câștigat Eurovision cu Waterloo - cel mai emblematic moment Eurovision. Numărul de deschidere nu a fost supergrupul pop, care nu s-a mai reunit pe scenă de zeci de ani.

Un trio de foste câștigătoare ale Eurovision - Charlotte Perrelli, Carola și Conchita Wurst - au urcat pe scenă pentru a cânta Waterloo în timp ce voturile erau exprimate și numărate.

Suedezii Marcus și Martinus, gemeni identici, au deschis competiția cu piesa lor cu nume optimist Unforgettable, urmați de duo-ul ucrainean Alyona Alyona & Jerry Heil cu Teresa & Maria, un omagiu puternic adus țării lor afectate de război.

După germanul Isaak și cântăreața luxemburgheză Tali, cântăreața israeliană Eden Golan a urcat pe scenă în fața unui zid de sunet - huiduieli amestecate cu aplauze - pentru a interpreta balada puternică Hurricane. Golan a urcat vertiginos în clasamentul cotelor pe parcursul săptămânii, în ciuda protestelor pe care le-a stârnit apariția ei, și a încheiat pe locul cinci.

Organizatorii Eurovision au ordonat o modificare a titlului original al cântecului lui Golan, October Rain - o referire aparentă la atacurile mortale din 7 octombrie ale Hamas și ale altor militanți din sudul Israelului, care au declanșat războiul din Gaza.

Spectacolul a fost tipic eclectic pentru Eurovision: Silvester Belt din Lituania a fost un tânăr crooner afabil, în timp ce 5Miinust x Puuluup din Estonia a oferit un hibrid pop-zombie folk cu talharpa, un instrument tradițional cu coarde. Cântăreața greacă Marina Satti și cântăreața armeană Ladaniva au îmbinat cântecul popular și elementele de dans cu power pop, în timp ce britanicul Olly Alexander a oferit piesa dance Dizzy.

Printre concurenți s-a numărat și nostalgia prostească a anilor 1990 a finlandezilor de la Windows95man, care au ieșit dintr-un ou uriaș de pe scenă purtând foarte puține haine. Bambie Thug din Irlanda a invocat un demon pe scenă și a adus un antrenor de țipete la Malmo, în timp ce Nebulossa din Spania a revendicat cu îndrăzneală un termen folosit ca o insultă la adresa femeilor în Zorra.

Nemo a fost favorit la începutul concursului, alături de Baby Lasagna, al cărui cântec Rim Tim Tagi Dim este un număr rock antrenant care abordează problema tinerilor croați care părăsesc țara în căutarea unei vieți mai bune.

Proteste față de includerea Israelului

Deși motto-ul Eurovision este "uniți prin muzică", evenimentul din acest an s-a dovedit a fi unul care a provocat dezbinare. Protestele și disensiunile au umbrit o competiție care a devenit o celebrare campestră a gusturilor muzicale variate - și uneori derutante - ale Europei și un forum pentru incluziune și diversitate, cu un număr mare de fani LGBTQ.

Mii de manifestanți pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă, pentru a doua oară într-o săptămână, prin cel de-al treilea oraș ca mărime din Suedia, care are o populație musulmană numeroasă, pentru a cere boicotarea Israelului și încetarea focului în războiul din Gaza, care durează de șapte luni și care a ucis aproape 35.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Câteva sute de persoane s-au adunat în fața arenei din Malmo înainte de finală, iar unele dintre ele au strigat "rușine" fanilor muzicii care soseau și s-au confruntat cu poliția care le bloca drumul. Activista pentru climă Greta Thunberg s-a numărat printre cei escortați de poliție.

Artist olandez expulzat

Klein, interpretul olandez, a fost expulzat din concurs după ce o femeie din echipa de producție a făcut o plângere, a anunțat Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, organizatorul concursului. Cântărețul și rapperul olandez, în vârstă de 26 de ani, fusese favorit atât al caselor de pariuri, cât și al fanilor cu piesa sa Europapa.

Radiodifuzorul olandez AVROTROS, unul dintre zecile de radiodifuzori publici care finanțează și difuzează în mod colectiv concursul, a declarat că, în timp ce Klein a ieșit de pe scenă după semifinala de joi, a fost filmat fără consimțământul său și, la rândul său, a făcut o "mișcare amenințătoare" către cameră.

Radiodifuzorul a precizat că Klein nu a atins camera de filmat sau pe cameramană și a calificat expulzarea sa drept o pedeapsă "foarte grea și disproporționată".

Concurenții fac apel la pace

Tensiunile și nervii au fost palpabile în orele dinaintea finalei. Mai mulți artiști au lipsit de la intrarea artiștilor în stil olimpic la începutul ultimei repetiții generale, deși toți au apărut la finală.

Puternicul cântăreț francez Slimane și-a întrerupt balada Mon Amour la repetiția generală pentru a ține un discurs în care a îndemnat oamenii să fie "uniți prin muzică, da - dar cu dragoste, pentru pace". El nu a repetat discursul în timpul finalei de seară.

Mai mulți concurenți au făcut referire la pace sau la iubire la finalul prestațiilor lor.

Loreen, campioana Eurovision de anul trecut - și una dintre cele doar două interprete care au câștigat concursul de două ori - a declarat că evenimentele mondiale au fost "traumatizante", dar a îndemnat oamenii să nu închidă "comunitatea de iubire" care este Eurovision.

"Ce vindecă traumele? Trauma vindecă trauma? Oare negativitatea vindecă negativitatea? Nu funcționează așa", a declarat ea pentru The Associated Press. "Singurul lucru care vindecă traumele cu adevărat - aceasta este știință - este dragostea".

Fără România

Ediția din acest an a inclus 37 de participanți care s-au confruntat în două semifinale. România nu a participat la această ediție pe fondul lipsei de buget dar și a rezultatelor dezamăgitoare din ultimii ani. Anul trecut reprezentantul României s-a întors din Anglia cu 0 (zero) puncte.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!