HISTORY Channel Difuzează Documentarul „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia” la 80 de Ani de la „Ziua Z”

Bogdan Chirea
0

HISTORY Channel comemorează 80 de ani de la debarcarea în Normandia prin difuzarea documentarului special „Apocalipsa: Bătălia pentru Normandia”, pe 6 iunie, de la ora 21:00. 


Acest documentar, împărțit în două episoade, include peste 300 de ore de arhivă, dintre care multe sunt rare sau nepublicate, toate colorizate și prelucrate pentru a oferi o calitate excepțională a imaginilor. Telespectatorii vor fi martori la repetiția generală pentru debarcările din Ziua Z, un antrenament cu muniție reală care s-a soldat tragic cu moartea a peste 1.000 de soldați aliați.


Pe 6 iunie, în zorii zilei, mii de nave au lansat un asalt asupra coastei Normandiei în cea mai mare operațiune amfibie din istorie. Două luni mai târziu, Prima Armată Franceză a debarcat în Provence, contribuind la prinderea germanilor într-o mișcare de clește.


În primăvara anului 1944, în sudul Angliei, pregătirile pentru această operațiune amfibie gigantică s-au desfășurat în cel mai mare secret. Bazați pe breșele din „Zidul Atlanticului” ridicat de Hitler, aliații sperau să înfrângă în cele din urmă Reich-ul. În noaptea de 5-6 iunie, 5.000 de nave care transportau zeci de mii de soldați americani, britanici, canadieni și francezi au traversat Canalul Mânecii pentru a ataca coasta Normandiei. Manevrele de dezinformare și vremea au păcălit germanii, surprinzându-i complet.



Episodul 1: Marea Provocare


În primăvara anului 1944, generalul Dwight Eisenhower, la cartierul său general din sudul Angliei, supraveghează pregătirile pentru cea mai mare operațiune amfibie din istorie. Aliații sperau să înfrângă Reich-ul profitând de breșele din „Zidul Atlanticului”. Asaltul a fost pregătit meticulos, mai ales după eșecul raidului asupra orașului Dieppe din 1942. Secretul operațiunii era crucial, iar resursele uriașe au fost folosite pentru a induce în eroare inamicul. Sute de mii de soldați au fost transportați discret la porturile de plecare, iar pe pământ francez, Rezistența pregătea terenul. Pe 4 iunie, vremea rea a forțat amânarea operațiunii, punând la încercare planurile Aliaților.



Episodul 2: Marele Asalt


Pe 6 iunie 1944, o echipă de meteorologi britanici a observat o acalmie providențială, iar generalul Eisenhower a dat undă verde operațiunii. Pe coasta Normandiei, santinelele germane au fost surprinse de armada aliată, în absența liderului lor, Rommel. Cele cinci plaje de aterizare – Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword – au fost asaltate succesiv în zori. În ciuda surprizei și puterii de foc desfășurate, răspunsul german a provocat pierderi grele. Pe plaja Omaha, americanii au suferit cele mai mari pierderi, 90% dintre primii soldați debarcați pierzându-și viața în câteva minute. La sfârșitul unei zile tumultoase, aliații au reușit să captureze linia de coastă. Două luni mai târziu, Prima Armată Franceză, susținută de americani, a debarcat în Provence, încercuindu-i pe germani și conectându-se cu trupele din Normandia.


Vă invităm să urmăriți acest documentar captivant și să retrăiți un moment crucial din istoria mondială prin imagini de arhivă rare și relatări detaliate.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!