Serialul premiat Marile cetati ale antichitatii are premiera pe Viasat History marti, 7 mai, la ora 22:00 si ofera o calatorie captivanta prin istoria a trei orase antice legendare. Aceste asezari, construite cu mare ingeniozitate în peisaje ostile, au devenit simboluri ale civilizatiilor puternice, cetati maiestuoase si inexpugnabile, dar au fost inevitabil distruse de imperiile rivale. Importanta lor pentru lume si istorie a fost confirmata de UNESCO si numele lor sunt pentru totdeauna legate de povesti legendare: orasele Troia, Cartagina, Persepolis.
Ruinele care au ramas în urma acestor bijuterii ale antichitatii marturisesc proportiile lor extraordinare, structurile unice si constructiile fara precedent. Prin cunostintele expertilor si modelarea 3D, ni se ofera o oportunitate unica de a explora locurile unde s-au aflat candva aceste minuni arhitecturale, retraind pas cu pas procesele sofisticate de constructie si încercand sa dezvaluim misterele ramase în urma disparitiei lor.
CARTAGINA (7 mai, ora 22.00)
Cartagina a fost fondata de fenicienii care s-au stabilit în Golful Tunis în secolul al IX-lea î.Hr. Locatia strategica le-a oferit cartaginezilor puterea de a domina atat comertul maritim, cat si comertul terestru cu teritoriul african. Cartagina s-a dezvoltat într-o superputere în Marea Mediterana, înfiintand colonii pe insule precum Sicilia si Sardinia, cu influenta ajungand în Spania si în teritoriul natal fenician.
În 264 î.Hr., Roma si-a trimis pentru prima data legiunile în afara Italiei si peste mare, pentru a ajuta orasul sicilian Messina împotriva cartaginezilor. Astfel au început razboaiele punice, o serie de razboaie între 264 si 146 î.Hr. purtate între cartaginezi si Republica Romana.
Al Treilea Razboi Punic a fost o lupta inegala care a dus la distrugerea completa a orasului Cartagina în 146 î.Hr., soldata fie cu masacrarea, fie cu înrobirea locuitorilor sai. Africa de Nord a fost apoi transformata într-o alta provincie a atotputernicului Imperiu Roman.
Ruinele din Cartagina antica sunt acum un sit Unesco în Tunisia actuala si raman o atractie turistica importanta. Conturul marelui port poate fi înca vazut, precum si ramasitele caselor, ale bailor publice, templelor si palatelor din vremea cand orasul Cartagina conducea Marea Mediterana ca bijuterie magnifica a coastei Africii de Nord.
TROIA (14 mai, ora 22.00)
Cel mai cunoscut dintre toate orasele antice, Troia a inspirat cultura occidentala timp de secole – de la Shakespeare si Marlowe pana la filmul de la Hollywood din 2004, cu Brad Pitt în rolul principal, si serialul mai recent plin de actiune. Locatia si chiar existenta orasului care figura în poemul epic al lui Homer „Iliada” au fost o sursa de dispute academice de-a lungul veacurilor. În Europa secolului al XVIII-lea, istoricii nu credeau ca epopeea lui Homer se baza pe fapte.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, omul de afaceri german si arheologul amator Heinrich Schliemann si-a folosit averea pentru a finanta sapaturi extinse în nord-vestul Turciei în cautarea ramasitelor orasului legendar. A gasit astfel ruinele unui oras si un mare tezaur pe care l-a numit comoara regelui Priam. Aceste descoperiri au marcat începutul unei explorari arheologice intensive la Troia de catre diverse echipe internationale, care continua si astazi.
În versiunea lui Homer, Troia a fost distrusa la sfarsitul secolului al XIII-lea î.Hr. Rezultatele explorarilor arheologice indica faptul ca realitatea se poate potrivi cu fictiunea. Dar exista suficiente dovezi care sa demonstreze ca distrugerea Troiei a fost cauzata de un razboi purtat din pricina unei femei frumoase, asa cum se povesteste în Iliada, sau poate ca orasul a fost distrus de un imperiu rival, asemanator cu soarta care au avut-o si Cartagina si Persepolis?
PERSEPOLIS (21 mai, ora 22.00)
În sudul Iranului, nu departe de Shiraz, se afla ruinele grandioase ale Persepolisului, capitala Imperiului Ahemenid. La apogeul sau în jurul anului 475 î.Hr., Imperiul Ahemenid conducea peste 44% din populatia lumii, cea mai mare cifra pentru orice imperiu din istorie. Pentru a se potrivi unei civilizatii atat de puternice, regele persan Darius cel Mare a început constructia unei noi capitale la Persepolis în 518 î.Hr. Numele Persepolis este o combinatie a cuvintelor grecesti antice Perses si polis, care înseamna „orasul persan” sau „orasul persanilor”.
Cand Alexandru cel Mare a ajuns la Persepolis, acesta era printre cele mai splendide din lume. Cand a plecat, era o ruina care avea sa fie cunoscuta de generatii întregi doar ca „locul celor patruzeci de coloane” pentru coloanele ramase ale palatului ramase în picioare în nisip printre ruine. Comorile sale au fost jefuite, iar marele palat si orasul din jur au fost arse pana la pamant, cu o mostenire culturala unica de sute de ani distrusa.
Ruinele au ramas îngropate pana în secolul al XVII-lea, cand au fost identificate ca fiind odinioara marele oras regal, dar sapaturile adecvate nu au început pana în 1931, iar lucrarile continua aici de atunci. În 2023, Persepolis s-a clasat drept cel mai popular sit UNESCO al Iranului, potrivit unui sondaj anual realizat de Ministerul Patrimoniului Cultural si Turismului.
Comentariul va fi postat dupa aprobare