Nasty: Documentarul care ilustrează viața și cariera rebelului Ilie Năstase

Bogdan Chirea
0

Nu sunt chiar un cunoscător fin al tenisului dar mi-a plăcut întotdeauna și mă consider un norocos că am avut onoarea de a asista la un meci de tenis al României la Constanța unde am putut să o văd jucând și câștigând pe Simona Halep.


Platforma de streaming MAX s-a lansat în România și ne oferă posibilitatea de a urmări documentarul Nasty, despre marele jucător de tenis Ilie Năstase. Dacă nu ai apucat decât să citești știri de tipul cancan atunci trebuie neapărat să îi dai play producției care a fost lansată și în cinematografele de la noi.


Ilie Năstase, unul dintre cei mai carismatici și controversați tenismeni ai tuturor timpurilor, este subiectul unui documentar fascinant, „Nasty”. Regizat de trio-ul român format din Cristian Pascariu, Tudor Giurgiu și Tudor D. Popescu, filmul oferă o privire profundă și captivantă asupra vieții și carierei acestui sportiv excepțional, prezentând atât fațetele sale luminoase, cât și pe cele întunecate. 


Realizat de o echipă de profesioniști de excepție, „Nasty” beneficiază de talentul regizorilor care au colaborat îndeaproape cu Alex Brendea, director de imagine, și Marius Leftărache, semnatarul coloanei sonore. Distribuția este de asemenea impresionantă, incluzând nume mari din lumea tenisului și nu numai, precum Jimmy Connors, Bjön Borg, John McEnroe, Billie Jean King, Boris Becker, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ion Țiriac.

Documentarul reușește să contureze un portret complex al lui Ilie Năstase, evitând tendința de a-l idealiza. Regizorii au optat pentru o abordare inteligentă și aparent simplă, folosind imagini de arhivă și interviuri actuale pentru a reda amploarea, fragilitatea și efemerul mitului Năstase. Filmul subliniază personalitatea sa rebelă și excentrică, care a adus schimbări semnificative în tenis, transformând acest sport elitist într-unul popular și accesibil maselor.


Anul 1972 este un punct central în documentar, marcând apogeul carierei lui Năstase. În acest an, el a câștigat US Open, a ajuns în finala de la Wimbledon și a dominat Cupa Davis, finala având loc la București. De asemenea, Năstase a semnat un contract cu Nike, consolidându-și statutul de vedetă internațională și rebel al sportului. 


Talentul său incredibil și personalitatea sa nonconformistă au redefinit tenisul. Năstase a fost cunoscut pentru stilul său de joc baletic și abilitatea de a returna mingi din unghiuri imposibile, dar și pentru comportamentul său imprevizibil și exploziv pe teren. Filmul include multe secvențe care ilustrează aceste momente, arătând cum publicul îl adora pentru spectacolele oferite, în timp ce adversarii săi erau adesea frustrați de comportamentul său.

Comportamentul lui Năstase a dus la schimbări semnificative în regulamentele tenisului. Interviuri cu oficiali, precum Derek Hardwick, fost președinte al Federației Internaționale de Tenis, subliniază cum acțiunile lui Năstase au contribuit la înăsprirea codului de conduită în sport.


Unul dintre aspectele cele mai interesante ale documentarului este relația lui Năstase cu România. Ascensiunea sa a coincis cu perioada în care România încerca să se elibereze de influența sovietică. Năstase a devenit un simbol național, iar presiunea resimțită de el când juca acasă este evidentă în interviurile incluse în film. După căderea regimului comunist în 1989, Năstase a devenit o voce importantă pentru revoluție, consolidându-și astfel statutul de figură publică influentă.


Deși documentarul se concentrează pe cariera sportivă a lui Năstase, el nu evită complet aspectele controversate ale vieții sale. Este menționată remarca rasistă din 2017 care i-a adus o suspendare de patru ani, dar nu sunt aprofundate alte incidente similare. Năstase, acum în vârstă de 77 de ani, este portretizat ca un personaj pasional și complex, iar multe dintre interviurile contemporane subliniază natura sa rebelă, dar și latura sa umană.

„Nasty” a avut premiera în România pe 19 aprilie și a fost bine primit, ajungând în fruntea box office-ului. Filmul a fost proiectat și la Cannes, înainte de a fi disponibil pe Max în Europa. Abordarea energică și captivantă a documentarului îl face atractiv nu doar pentru fanii tenisului, ci și pentru cei interesați de poveștile despre rebeli care au schimbat regulile jocului.


„Nasty” este mai mult decât un simplu documentar despre un sportiv; este o explorare a impactului cultural și social pe care Ilie Năstase l-a avut asupra tenisului și asupra României. Prin combinarea imaginilor de arhivă cu mărturii contemporane, filmul reușește să ofere o perspectivă cuprinzătoare și nuanțată asupra unui personaj legendar și controversat.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!