Obsesia Microsoft pentru inteligența artificială îi pune în pericol ambițiile climatice

Bogdan Chirea
0

Microsoft produce acum mult mai multă poluare care încălzește planeta decât atunci când și-a asumat un angajament îndrăzneț privind clima, în 2020. 


Emisiile sale de gaze cu efect de seră au fost, de fapt, cu aproximativ 30% mai mari în anul fiscal 2023, ceea ce arată cât de greu ar putea fi pentru companie să își îndeplinească obiectivele climatice în timp ce, în același timp, concurează pentru a fi lider în domeniul inteligenței artificiale.


Formarea și rularea modelelor de inteligență artificială este un efort din ce în ce mai mare consumator de energie, iar impactul pe care îl are asupra climei abia acum începe să se vadă. Cel mai recent raport de sustenabilitate al Microsoft este un bun studiu de caz în ceea ce privește enigma cu care se confruntă marile companii de tehnologie, care au făcut o mulțime de promisiuni privind clima în ultimii ani, dar care ar putea ajunge să polueze și mai mult pe măsură ce își îndreaptă atenția către IA.


În 2020, Microsoft și-a stabilit obiectivul de a deveni o companie cu emisii negative de carbon până la sfârșitul deceniului. Pentru a traduce jargonul, s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de jumătate și apoi să capteze o cantitate mai mare de emisii de dioxid de carbon decât ar produce. A fost un angajament îndrăzneț la vremea respectivă, având în vedere că tehnologiile de captare a carbonului abia începeau să existe. De asemenea, compania ar fi trebuit să stimuleze introducerea unei cantități mult mai mari de energie regenerabilă în rețelele electrice în care își desfășoară activitatea.


Acum, se pare că recenta obsesie a companiei pentru inteligența artificială face ca acest lucru să fie mult mai greu de realizat. Până în prezent, Microsoft a investit peste 13 miliarde de dolari în OpenAI și "transformă pe toată lumea într-un inginer prompt" pentru AI generativă cu ajutorul noilor caracteristici din Copilot pentru Microsoft 365. (Tom Warren de la The Verge tocmai a lansat un buletin informativ numit Notepad pentru a vă ține la curent cu tot ce ține de Microsoft și AI).


"În 2020, am dezvăluit ceea ce am numit Moonshot-ul nostru de carbon. Asta a fost înainte de explozia inteligenței artificiale", a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, într-un interviu acordat Bloomberg. "Așa că, în multe privințe, luna este de cinci ori mai departe decât era în 2020, dacă ne gândim doar la propriile noastre previziuni privind expansiunea inteligenței artificiale și nevoile sale de energie electrică."


Analizând datele din raportul de sustenabilitate al Microsoft, puteți vedea cât de mult a mers în direcția greșită. În ultimul an fiscal, Microsoft a emis 15,357 milioane de tone de dioxid de carbon, ceea ce este comparabil cu poluarea anuală de carbon din Haiti sau Brunei.


Centrele de date utilizate pentru a antrena inteligența artificială sunt și mai mari consumatoare de energie decât centrele de date tradiționale, care consumă deja foarte multă electricitate pentru a face să funcționeze serverele și sistemele de răcire pentru a preveni supraîncălzirea. Iar Microsoft intenționează să construiască mult mai multe astfel de centre de date, acum că a pariat pe inteligența artificială. Compania a planificat să cheltuiască 50 de miliarde de dolari în ultimul an fiscal pentru a-și îndeplini ambițiile în materie de inteligență artificială - o cifră pe care se așteaptă să o depășească în anul următor, relatează Bloomberg.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!