80 de ani de la Ziua Z sărbătorite la Viasat History

Bogdan Chirea
0


În luna iunie, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, Viasat History va difuza un documentar și o serie documentară în două părți, oferind o perspectivă nouă asupra acestei zile decisive. 


"Debarcarea din Normandia: Se împlinesc 80 de ani" utilizează imagini color inedite pentru a readuce la viață evenimentele zilei de 6 iunie 1944, când mulți soldați s-au pregătit pentru bătălia finală a celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, seria "Debarcarea din Normandia: Poveștile soldaților" prezintă mărturiile emoționante ale primilor tineri soldați care au ajuns pe țărm, descriind frica, curajul și eroismul lor.


Programul Documentarelor


Debarcarea din Normandia: După 80 de ani

Difuzare: Joi, 6 iunie, ora 22:00


Acest documentar reamintește debarcarea aliaților în Normandia, un moment crucial al celui de-al Doilea Război Mondial, precedat de planuri meticuloase și operațiuni de diversiune. Forțele aliate au înfruntat o rezistență acerbă din partea trupelor germane pe plajele Normandiei, un câmp de luptă ce s-a întins pe peste 80 km de coastă. La 80 de ani de la acest eveniment, documentarul aduce un omagiu curajului și sacrificiului celor care au luptat pentru eliberarea Europei.


Debarcarea din Normandia: Poveștile soldaților

Difuzare: Joi, 6 iunie, ora 23:10


Această serie documentară în două părți, prezentată de Giles Milton, relatează povestea Zilei Z prin relatările directe ale soldaților tineri care au debarcat atunci. Documentarul explorează curajul și eroismul lor, oferind o perspectivă inedită asupra celei mai ample invazii pe mare din istorie.



Curiozități Despre Ziua Z

Eisenhower amenință cu demisia


Cu câteva luni înainte de Ziua Z, Dwight D. Eisenhower și Winston Churchill erau în dezacord asupra strategiilor de bombardament. Eisenhower voia să atace infrastructura din Franța, iar Churchill era îngrijorat de daunele colaterale. În cele din urmă, Churchill a cedat, iar Eisenhower a devenit și mai dedicat operațiunii.


Prognoza meteo a amânat invazia

Operațiunea a fost planificată inițial pentru 5 iunie, dar prognoza meteo nefavorabilă a forțat amânarea pentru 6 iunie. Condițiile necesare includeau o zi lungă, lună plină și maree potrivită.



Hitler dormea în timpul invaziei


Deși pregătit pentru o invazie, Hitler dormea în timpul atacului, iar generalii săi nu au îndrăznit să-l trezească pentru a comanda întăriri. Aceasta a dus la pierderea unor ore cruciale.


Dezinformare aliată


Aliații au lansat operațiuni de dezinformare pentru a deruta germanii, bombardând Calais și lăsând să se scurgă planuri false. Aceasta a făcut ca Normandia să fie mai slab apărată.


Greșeli în planul de invazie


Vremea nefavorabilă și alte factori au împiedicat distrugerea bateriilor cheie și au dispersat parașutiștii aliați, expunându-i lunetiștilor germani. Totuși, trupele au reușit să-și îndeplinească misiunea.



Bărcile de debarcare


Proiectate inițial pentru mlaștinile din Louisiana, bărcile lui Andrew Higgins au fost esențiale pentru succesul invaziei. Eisenhower l-a numit pe Higgins „omul care ne-a câștigat războiul”.


Medicul afro-american erou


Waverly B. Woodson, Jr., deși rănit, a tratat peste 200 de soldați în 30 de ore și a salvat multe vieți, dar nu a primit niciodată o medalie pentru eforturile sale.


Originea numelui Ziua Z


Există dezbateri cu privire la originea numelui, dar mulți cred că provine de la cuvântul „zi”, un cod folosit pentru orice operațiune militară importantă.


Anne Frank și Ziua Z


Ascultând un radio secret în Amsterdam, Anne Frank a aflat despre invazia din Normandia, notând în jurnalul său că speranța a renăscut în ea. Din păcate, a fost capturată înainte de eliberare.


Documentarele difuzate de Viasat History oferă o ocazie de a rememora și onora curajul și sacrificiul celor care au participat la Ziua Z, un moment care a schimbat cursul istoriei.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!