ActiveWatch solicită CNA analiza riguroasă a materialelor electorale în emisiunile informative

Bogdan Chirea
0

Într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), ActiveWatch cere acestui for de reglementare să examineze cu rigoare și conform legii materialele produse și promovate de candidați, integrate în emisiuni informative fără o delimitare grafică și editorială clară.


După trei săptămâni de campanie electorală difuză și incoerentă, ActiveWatch observă că nu știrile false reprezintă cea mai mare amenințare pentru spațiul informațional audiovizual, ci pseudo-știrile. ActiveWatch consideră că acest tip de comunicare afectează dreptul publicului la o informare corectă și subminează rolul mass-media de a verifica și analiza critic platformele și planurile candidaților.


Solicitarea ActiveWatch vine în urma deciziei CNA din 30 mai 2024, de a atenționa postul B1 TV printr-o scrisoare pentru difuzarea unei pseudo-știri legate de lansarea programului electoral al unui candidat la alegerile locale. Această pseudo-știre a fost prezentată în cadrul jurnalului de știri, fără un marcaj vizibil și lizibil și cu o intervenție editorială minimă, promovând materialul electoral al candidatului. Propunerea de sancționare a B1 TV prin somație pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la campania electorală în audiovizual nu a întrunit voturile necesare.


Cazul menționat nu este singular, iar ActiveWatch consideră că decizia de a nu sancționa astfel de situații încalcă legislația pe care CNA este obligat să o aplice.


Intr-o scrisoare deschisa adresată forului, Activewatch spune:


Conservele electorale nu sunt știri. Difuzarea lor încalcă legea


După trei săptămâni de campanie electorală incoerentă, constatăm că falsele știri sunt cea mai mare amenințare pentru spațiul informațional audiovizual. Solicităm Consiliului Național al Audiovizualului să examineze riguros materialele produse și promovate de candidați, integrate în emisiuni informative fără o delimitare clară. Acest tip de comunicare afectează dreptul publicului la informare corectă și subminează rolul mass-media de a verifica și analiza critic platformele candidaților.


Un exemplu este decizia CNA din 30 mai 2024, de atenționare a postului B1 TV pentru o pseudo-știre difuzată pe 18 mai 2024, legată de lansarea programului electoral al candidatei Gabriela Firea. Pseudo-știrea a fost prezentată în jurnalul de știri cu o intervenție editorială minimă, promovând materialul electoral al candidatei. Propunerea de sancționare a B1 TV pentru încălcarea art. 7, alin. 2 din Decizia nr. 150/2024 privind campania electorală nu a întrunit voturile necesare.


Decizia de a nu sancționa astfel de pseudo-știri încalcă legislația pe care CNA trebuie să o aplice, inclusiv articolele 5, 6, 7 și 8 din Decizia nr. 150/2024. În raportul nostru din 29 mai 2024, am subliniat cum aceste știri înșelătoare, în care materialele electorale sunt prezentate drept conținut editorial, sunt frecvente în calupurile de știri. Legea permite difuzarea acestor materiale numai în emisiuni electorale sau sub formă de spoturi clar marcate.


Prezentarea materialelor de promovare publicate de candidați, cu o intervenție jurnalistică minimă, transformă redacțiile în instrumente de propagandă electorală și dezavantajează competitorii mai mici. CNA este responsabil să analizeze dacă selecția acestor materiale respectă principiile echității prevăzute de lege sau favorizează anumiți competitori.


Exemple de pseudo-știri includ:

- Material despre activitățile de campanie ale Partidului Național Liberal (PNL), prezentat în jurnalul B1 TV din 18 mai 2024.

- Spot electoral nemarcat despre vizita Gabrielei Firea la Romaero, difuzat pe 22 și 23 mai 2024 în jurnalul de știri B1 TV.

- Material de promovare al Gabrielei Firea privind Spitalul Metropolitan, difuzat pe Antena 3 și B1 TV.


Aceste practici contravin regulilor legale, iar CNA trebuie să intervină pentru a asigura respectarea normelor de echitate și echilibru în campania electorală.

Materialul complet poate fi citit aici.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!