Jean Kodische invitat la podcastul Leadership cu sufletul

Bogdan Chirea
0


Al doilea episod al podcastului "Leadership cu sufletul: Conversații cu vocile importante din business, care sprijină educația", lansat de organizația Narada și prezentat de jurnalista Ramona Raduly, îl are ca invitat pe Jean Kodische, CEO al companiei Eneria. 


Originar din Franța, Jean a ales România ca a doua sa casă de mulți ani, chiar dacă mărturisește că "sufletul i-a rămas în Franța". Ca lider al Eneria, parte a diviziei Bergerat Monnoyeur România, specializată în soluții de producere a energiei și motorizare, Jean sprijină misiunea Narada de peste trei ani. El a ajuns în România acum 20 de ani, inițial ca student implicat într-o misiune umanitară pentru renovarea unei școli.


Primele Impresii și Experiențe în România


În podcast, Jean povestește despre prima sa întâlnire cu România și despre frustrările actuale legate de sistemul educațional. "Sunt inginer și am făcut facultatea de inginerie în Franța. La sfârșitul fiecărui an aveam o perioadă de practică obligatorie. Împreună cu șase prieteni, am strâns câteva mii de euro pentru a reabilita o școală din Ocna Sibiului. Școala era într-un stadiu avansat de degradare. Am călătorit cu autobuzul timp de 48 de ore din Franța în România. Aceasta a fost prima mea legătură cu România," își amintește Jean.


Cariera și Viața de Familie în România


Revenit în Franța, Jean a progresat în carieră până când i s-a oferit oportunitatea de a prelua conducerea Eneria în România. S-a mutat aici cu familia sa. În podcast, Jean vorbește despre prima slujbă a soției sale, școala copiilor lor și despre influența părinților săi în ceea ce privește voluntariatul. El reflectează asupra diferențelor dintre sistemele educaționale din România și Franța, subliniind lipsa de sprijin pentru copiii cu dificultăți de învățare în România. "În sistemul românesc, copiii cu dificultăți de învățare nu primesc ajutorul necesar. Nu există o egalitate de șanse în educație pentru acești copii. În România, sunt sprijiniți doar cei care excelează," afirmă Jean.


Apel la Acțiune pentru Îmbunătățirea Educației


Jean Kodische face un apel către comunitatea de business și societatea civilă pentru a contribui la îmbunătățirea educației în România. "Educația formează generația următoare. Dacă eu nu ajut, ce voi primi înapoi? De ce ar veni cineva să mă ajute și să răspundă nevoilor mele?" întreabă el retoric.


Despre Gazda Podcastului, Ramona Raduly


Podcastul este moderat de Ramona Raduly, jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență în presa din România, care și-a asumat rolul de storyteller pentru Narada dintr-o frustrare personală legată de sistemul educațional românesc. "Când am intrat prima dată în contact cu Narada și am ascultat poveștile din comunitățile organizației, eram în postura de părinte de elevi proaspăt intrați în sistemul public de educație românesc. Mi se părea că totul e de-a-ndoaselea la școală," explică Ramona.


Continuarea Podcastului și Invitați Viitori


Podcastul "Leadership cu sufletul: Conversații cu vocile importante din business care sprijină educația" va continua cu noi episoade, având invitați lideri din companii de renume din România, precum BIC România, Adrem, Prime Kapital sau Green Horse Games, care susțin activ planurile Narada pentru rezolvarea urgențelor din educație listate pe HartaEdu.ro.


Statistici și Contextul Educațional din România

Educația din România se confruntă cu numeroase provocări:


  • România ocupă ultimele locuri în UE la indicatorii de calitate și importanță a educației (EduPedu).
  • 46,6% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcțional (testele PISA).
  • 89% dintre elevi nu dobândesc abilități de bază în primii 9 ani de școală (StirileProTV).
  • Peste 50.000 de copii care au început clasa I acum 12 ani nu au ajuns să se înscrie la Bacalaureat (EduPedu).
  • În anul școlar 2022-2023, România a avut cel mai mic număr de elevi din ultimul deceniu (Ministerul Educației).
  • 51.305 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar 49.406 de copii erau în grija rudelor (ANPDCA).
  • 189 de școli din România au WC-urile în curte sau „neconforme” (Ministerul Educației).
  • România are un singur consilier școlar la fiecare 1.000 de elevi (Ministerul Educației).
  • Bugetul pentru învățământ pe 2024 a fost majorat la 4,3% din PIB.

Narada, fondată în urmă cu mai bine de cinci ani, își propune să construiască o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate. Cu o echipă multidisciplinară, Narada abordează problema educației cu soluții integrate, utilizând tehnologia și know-how-ul pentru a transforma sistemul educațional.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!