Licitația de Vară Artmark din București: Recorduri și Vânzări Semnificative

Bogdan Chirea
0

Licitația de Vară organizată de Artmark în București pe 18 iunie a înregistrat un total de aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 80%, devenind una dintre cele mai notabile licitații de artă românească din ultimii doi ani. Evenimentul a fost marcat de câteva adjudecări importante și recorduri.


Printre cele mai remarcabile vânzări s-a numărat pictura „Colțul muzical” de Theodor Aman, adjudecată cu 137.500 de euro, aproape dublu față de prețul de pornire de 75.000 de euro. Aceasta a fost una dintre cele mai lungi licitații pentru o singură operă de artă din România, durata sa depășind 30 de minute.


Pictura „Fată în interior” de Nicolae Tonitza, realizată între 1926-1928, a fost adjudecată în doar patru minute pentru 80.000 de euro, după ce a pornit de la 25.000 de euro. Aceasta a fost una dintre cele mai rapide adjudecări raportate la numărul de pași de licitare.



Alte Vânzări Importante


Opera „Stânjenei (Fereastră la Balcic)” de Samuel Mützner a fost vândută pentru 23.000 de euro, stabilind un nou record pentru artist în ceea ce privește tematica florală. Totodată, compoziția „Primăvară (Două muze)” de Ștefan Luchian a fost adjudecată pentru 95.000 de euro, fiind una dintre puținele lucrări realizate de artist în manieră Art Nouveau vieneză.



În cadrul licitației, „Baigneuzea” lui Alexandru Romano a fost vândută pentru 9.000 de euro, marcând un record pentru artistul rar prezent în piața de artă.


Date și Statistici


Licitația a avut 283 de participanți, dintre care 86 au adjudecat 132 de loturi din cele 170 oferite. Evenimentul a durat 6 ore și 40 de minute, începând pe 18 iunie la ora 19:00 și încheindu-se aproape de ora 03:00 dimineața.


Performanțe în Croația și Bulgaria


Artmark a înregistrat rezultate notabile și în piețele de artă din Croația și Bulgaria. În Croația, licitația de vară a atins un total de 250.000 de euro, depășind cu 20% licitațiile anterioare. Printre cele mai importante vânzări s-a numărat pictura „Meditation (of Jelica Bukovac)” de Vlaho Bukovac, adjudecată pentru 65.000 de euro.


În Bulgaria, licitația a atins un total de aproape 300.000 de euro, cu o rată de adjudecare de 90%. Cea mai bine vândută operă a fost „Natură statică cu lalele” de Bencho Obreshkov, adjudecată cu 37.500 de euro, stabilind un record pentru modernismul bulgar. Licitația a durat peste 5 ore, subliniind interesul crescut pentru arta de calitate în Bulgaria.

Licitațiile de vară organizate de Artmark în România, Croația și Bulgaria au demonstrat un interes crescut și rezultate semnificative, stabilind multiple recorduri și evidențiind o piață de artă în continuă dezvoltare.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!