Mobilier de Artă din „Enigma Otiliei”, Șapca lui Ceaușescu și Cuțitul de Pictat al lui Luchian la Licitația de Artă Decorativă

Bogdan Chirea
0


 "Enigma Otiliei" în vizită la Palatul Cesianu-Racoviță


Palatul Cesianu-Racoviță găzduiește o nouă expoziție dedicată următoarei Licitații de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție. Printre piesele remarcabile se numără mobilier din celebra casă unde s-a filmat "Felix și Otilia", adaptarea romanului lui George Călinescu, regizată de Iulian Mihu în anii '70. 


Cu Radu Boruzescu și Julieta Szönyi în rolurile principale, filmul îi include și pe actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Gina Patrichi și Rodica Mandache, și se desfășoară în Casa Miclescu de pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37. Julieta Szönyi, actrița din rolul principal, a locuit acolo, într-un apartament improvizat închiriat de Uniunea Artiștilor Plastici, unde a locuit și tatăl ei, pictorul Ștefan Szönyi.


Casa Miclescu și istoria sa


Casa Miclescu, construită la începutul anilor 1900 și proiectată de Ion Mincu, a fost achiziționată în 1904 de avocatul Jean Miclescu. Înainte de Primul Război Mondial, aceasta era un loc de întâlnire pentru aristocrația vremii, găzduind baluri săptămânale. Între 2015 și 2021, casa s-a aflat pe lista monumentelor istorice din București.



Piese de mobilier de excepție


Expoziția prezintă piese de mobilier notabile, cum ar fi un fotoliu balansoar Thonet în stil Sezession din 1900, scaune Louis XVI din lemn de nuc de la sfârșitul secolului XIX, și o oglindă Napoléon III din cristal cu ramă aurită, toate estimate între 500 și 800 de euro. Un Secrétaire Empire din lemn furniruit cu rădăcină de nuc și detalii din bronz aurit, datând din 1860-1880, este estimat la 3.000-5.000 de euro.



Obiecte de colecție din perioada lui Ceaușescu


Licitația include și obiecte de colecție care au aparținut lui Nicolae Ceaușescu, cum ar fi macheta Daciei C.N. din 1987, cu un preț de pornire de 2.500 de euro, și o șapcă bărbătească din bumbac realizată de Casa de Modă București, având un preț de pornire de 500 de euro.



Obiecte de artă unice


Expoziția cuprinde și alte obiecte de artă unice, precum cuțitul de pictură al lui Ștefan Luchian, însoțit de două vase din ceramică smălțuită, pictate cu motive florale policrome din secolul XIX. De asemenea, pot fi admirate birouri cu sertare secrete, console Art Deco, oglinzi Biedermeier și piedestale Art Nouveau.



Detalii despre licitație


Licitația "Enigma Otiliei – Licitație de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție" va avea loc pe 13 iunie, de la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviță. Expoziția este deschisă zilnic, între orele 10:00 și 20:00, cu intrare liberă. Obiectele provin din colecții private și sunt rareori expuse publicului. La Galeriile Artmark, fiecare licitație este un eveniment deschis publicului, iar participanții pot licita atât fizic, cât și online, după înregistrarea pe site-ul artmark.ro.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!