Romfilatelia introduce în circulație, miercuri, 26 iunie a.c., emisiunea de mărci poștale „Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară”.
Cele două mărci poștale ale emisiunii reprezintă o recunoaștere istorică autentică și valoroasă pentru o localitate atestată ca fiind unul dintre primele orașe declarate municipiu pe teritoriul României de azi, acum 19 secole.
Istoria antică a Napocăi
Numele antic Napoca apare în izvoare cartografice latine și grecești. Localitatea este poziționată pe itinerarium pictum (o hartă) numită Tabula Pentingeriana. În geografia lui Ptolemeu este menționată sub forma Napouka. Prima atestare documentară a localității cu numele Napoca datează din perioada 10 decembrie 107 - 10 decembrie 108, într-o inscripție de pe o bornă militară descoperită la Aiton.
Napoca a fost ridicată la rang de municipiu în timpul împăratului Hadrian (municipium Aelium Hadrianum Napoca). Istoricul Constantin Daicoviciu a indicat anul 124 ca an al întemeierii municipiului, dată înscrisă și în lucrarea "Histoire de la Roumanie des origines à nos jours" (Editura Horvath-Paris, 1970), autori fiind Constantin Daicoviciu, Ștefan Pascu și Miron Constantinescu.
Evoluția și declinul Napocăi
Reședința provinciei romane Dacia Porolissensis a fost stabilită definitiv la Napoca, ridicată de Marcus Aurelius la rangul de colonie (oraș roman). Septimius Sever i-a conferit mai apoi drepturi cetățenești speciale prin atribuirea calificativului de "ius italicum".
După retragerea romană, centrele urbane, inclusiv colonia Napoca, au fost abandonate, iar izvoarele istorice despre așezare sunt puține și incomplete. Referitor la continuitatea locuirii zonei, pentru prima dată în anul 1173 găsim menționat numele așezării Clus și mai apoi Castrum Clus (1175).
Clujul medieval și modern
După aproape trei secole, așezarea a cunoscut o transformare vizibilă odată cu dezvoltarea meșteșugurilor și a numeroaselor construcții în stil gotic. În anul 1541, când turcii au transformat Ungaria în pașalâc, Clujul a rămas cel mai important centru economic, politic și cultural al Transilvaniei, devenită principat autonom sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Așezarea, devenită oraș, și-a păstrat numele de Cluj.
Anul 124, amintit anterior, a fost folosit în anul 1974 ca fundamentare a aniversării a 1850 de ani de la ridicarea așezării Napoca la rang de municipiu și a schimbării numelui municipiului Cluj în Cluj-Napoca. Evenimentul a fost marcat și în filatelie printr-o emisiune dedicată, în luna aprilie 1974.
Menționăm că ipoteza lui Constantin Daicoviciu privind anul 124 a fost reanalizată, rezultând argumente care sugerează atestarea ridicării la rang de municipium a așezării Napoca între anii 117-123. Concluzia formulată cu prudență este că „nu există surse în momentul de față care să permită stabilirea datei precise în care localității Napoca i s-a acordat statutul de municipium”.
Emisiunea filatelică și colaborări
Marca poștală cu valoarea nominală de 5 Lei reproduce imaginea unei pietre de altar cu inscripția NAPOCA (sec. II p. Chr.), alături de o gravură prezentând o imagine de ansamblu a Clujului din anul 1617. Marca poștală cu valoarea nominală de 10 Lei reproduce imaginea Pieței centrale din Cluj la anul 1830. Plicul „prima zi” prezintă în grafica sa imaginea unei fotografii panoramice a Pieței Unirii din Cluj-Napoca.
Romfilatelia mulțumește domnului dr. George Cristian Cupcea, director al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, domnilor profesori universitari dr. Sorin Nemeti și dr. Ioan Bolovan de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și fotografului Ștefan Socaciu, pentru colaborarea și sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă în rețeaua magazinelor Romfilatelia începând de miercuri, 26 iunie a.c.
Comentariul va fi postat dupa aprobare