Noi atracții la Palatul Cesianu-Racoviță

Bogdan Chirea
0

Ceasul de mână al lui Nicolae Ceaușescu și o mașină veche de aproape 100 de ani – noile atracții de la Palatul Cesianu-Racoviță.


Eleganță atemporală, istorie și stil sunt cuvintele-cheie care descriu noul eveniment al Casei A10 by Artmark: Licitația de Ceasuri și Accesorii de Colecție programată pentru data de 25 iunie. 


O colecție impresionantă de 112 ceasuri va fi prezentată, incluzând, pentru prima dată într-o licitație publică, unul dintre ceasurile personale ale lui Nicolae Ceaușescu. Este vorba despre un ceas rusesc Poljot, model Vimpel Luxury Ultra Slim, care a fost purtat de fostul președinte și vine însoțit de certificatul de autenticitate emis de R.A.P.P.S. în anii 1990. Acest ceas, elegant în timpul său, a fost produs de fabrica de ceasuri Poljot din Moscova, înființată în 1930. Se crede că ceasul a fost oferit cadou lui Ceaușescu de către Leonid Brejnev, secretarul general al partidului comunist al URSS, în anii 1970. Poljot a fost și primul ceas "spațial", purtat de Yuri Gagarin în timpul călătoriei sale în spațiu. Prețul de pornire pentru această piesă este de 500 de euro.


Din aceeași perioadă provine și un rar ceas Universal Geneve Aero Compax, tot bărbătesc, care a aparținut pilotului personal de aviație al lui Nicolae Ceaușescu, Tiberiu Podoleanu. Acest ceas, special creat pentru aviație, are un mecanism cu armare manuală cu funcție de chronograph și GMT, un cadran argintiu, cu indici numerale arabe și baghete, și o curea din piele neagră. Intră în licitație cu un preț de pornire de 6.500 de euro, în contextul în care valoarea de piață este între 15.000 și 20.000 de euro, în funcție de starea de conservare.


La capitolul cel mai valoros ceas – cel puțin în ceea ce privește prețul de pornire – se remarcă un Rolex Daytona din aur roz, de mână, bărbătesc, însoțit de cutia originală și card de garanție, cu un preț de pornire de 32.000 de euro. Are mecanism automatic, calibrul 4130, cu funcție de chronograph, cadran negru și brățară originală. Rolex-urile Daytona sunt cunoscute pentru recordurile de preț la licitații, unul dintre ele, purtat de actorul Paul Newman, fiind vândut în 2017 pentru peste 14 milioane de euro.

Galeriile Artmark prezintă, în cadrul acestei licitații, și câteva automobile care pot fi admirate în curtea Palatului Cesianu-Racoviță. Printre acestea se numără un automobil Austin Seven Ruby Coupe, din 1935, foarte bine întreținut și complet funcțional, cu un interior din piele verde. Mașina deține un atestat de vehicul istoric și are un preț de pornire de 5.000 de euro. Acest model a fost important pentru multe mărci auto, inclusiv primul automobil BMW și primul automobil de curse McLaren, ambele construite sub licență Austin model Seven.


Licitația de Ceasuri și Accesorii de Colecție va avea loc atât cu prezență fizică, la Galeriile Artmark, cât și online, pe platforma Artmark Live, pe 25 iunie, de la ora 19.00. Expoziția dedicată acestui eveniment este deja deschisă și poate fi vizitată gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10.00 și 20.00. În același spațiu sunt expuse și alte obiecte de artă excepționale, care provin din colecții private și rareori sunt prezentate publicului.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!