Piața muncii în România - 26% dintre angajați și candidați primesc oferte de job lunar

Bogdan Chirea
0

Un studiu recent realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group și eJobs.ro, partenerul The Network în România, relevă că 26% dintre angajați și candidați primesc cel puțin o ofertă nouă de job în fiecare lună, iar 39% de câteva ori pe an. Totuși, 23% nu au fost niciodată abordați de recrutori fără să aplice.


Detalii Studiu

Studiul anual a constatat că 65% dintre participanții români sunt contactați de câteva ori pe an de angajatori pentru interviuri. Dintre aceștia, 16% primesc astfel de propuneri lunar, iar 10% săptămânal. Alți 12% spun că li se întâmplă o dată la câțiva ani să primească o ofertă de angajare, iar 23% nu au fost sunați niciodată fără să fi aplicat în prealabil.


„Cu 26% dintre oamenii activi pe piața muncii contactați cel puțin o dată pe lună de un potențial angajator, piața este dinamică și în continuă nevoie de candidați. Totuși, procentul este în scădere față de anul trecut, când 39% dintre cei chestionați spuneau că primesc oferte lunare. Angajatorii ajung la candidați fie prin căutare directă pe platformele de recrutare, fie prin recomandări,” explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro.


Puterea de Negociere

În ceea ce privește negocierea ofertelor de job, 25% dintre respondenți se simt foarte încrezători în abilitățile lor de negociere, simțind că dețin avantajul în discuțiile cu potențialii angajatori și că pot jongla cu succes între mai multe oferte. Aproximativ 24% se simt însă la polul opus, crezând că puterea de decizie este exclusiv în terenul angajatorului.


Criterii de Acceptare a Ofertei de Job

Salariul rămâne principalul criteriu în funcție de care candidații decid să accepte sau nu un job, urmat de echilibrul dintre viața personală și cea profesională, relația cu managerul și siguranța jobului. Alte aspecte importante includ relația cu colegii, recunoașterea meritelor și oportunitățile de creștere în carieră.


„La nivel global, ierarhia criteriilor se schimbă puțin. Dacă pentru candidații români salariul contează cel mai mult, în alte țări siguranța locului de muncă este pe primul loc, urmată de echilibrul dintre viața personală și cea profesională,” adaugă Roxana Drăghici.

Motive de Refuz

Anumite aspecte pot influența negativ decizia candidaților. Astfel, 69% ar refuza o ofertă dacă au avut o experiență neplăcută la interviu, 52% dacă întregul proces de recrutare a fost dezamăgitor, 41% dacă angajatorul nu oferă un mediu de lucru incluziv și 35% dacă nu acceptă munca remote. Alte motive de refuz includ lipsa beneficiilor extinse pentru familie sau beneficii de wellbeing și mental health.


Eșantionul Studiului

Studiul a fost realizat între octombrie și decembrie 2023, pe un eșantion de 150.000 de respondenți din 185 de țări, inclusiv România, care a furnizat răspunsuri de la 1.047 de participanți. Răspunsurile au fost colectate de The Network și prelucrate de Boston Consulting Group.


Locuri de Muncă Disponibile

În prezent, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 28.000 de locuri de muncă.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!