Somații și o amendă de la CNA pentru încălcarea legii audiovizualului

Bogdan Chirea
0

În cadrul ședinței publice din 6 iunie 2024, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare pentru programele difuzate în perioada 24-30 mai 2024, dedicate campaniei electorale. În a treia săptămână de campanie, 24 de posturi centrale de televiziune și radio au transmis emisiuni dedicate alegerilor locale și alegerilor pentru Parlamentul European.


Constatând încălcarea prevederilor articolului 7, alineatul 2, din Decizia CNA nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2024, conform cărora: „


În emisiunile informative, prezentarea activităţilor de campanie va fi realizată exclusiv de către radiodifuzori. Sunt interzise difuzarea de materiale în legătură cu activităţile de campanie, realizate sau puse la dispoziţia radiodifuzorilor de către competitorii electorali, precum şi difuzarea de interviuri acordate de către candidaţi sau reprezentanţi ai competitorilor electorali”, Consiliul a decis să aplice somații publice posturilor:


Antena 3 CNN (titlu afișat: „Firea: Foișor este cel mai mare spital de ortopedie din țară” - 29.05.2024)


B1 TV (titluri afișate: „Marii sportivi ai țării o susțin pe Firea” - 24.05.2024; „Ciucă promite dezvoltare în Oltenia” - 25.05.2024)


De asemenea, Consiliul a sancționat postul România TV cu somație publică pentru nerespectarea prevederilor articolului 64, alineatul 1, literele a) și b) din Codul audiovizualului în emisiunea „România Te Vede” din 26.05.2024, unde titlul afișat pe ecran a fost: „Revoltător: Țara care își eutanasiază săracii”. Conform acestor prevederi, „furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.


În aceeași ședință, analizând rapoartele de monitorizare pentru emisiuni difuzate în februarie 2024, Consiliul a decis să sancționeze România TV cu o amendă de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor articolului 66 din Codul audiovizualului. 


Conform acestui articol, „în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să asigure imparţialitatea şi echilibrul şi să favorizeze libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. 


Rapoartele au vizat edițiile emisiunilor „Știrile România TV” de la ora 15:00 și „Cheia Zilei” din 3 februarie 2024, precum și „Știrile România TV” de la ora 15:00 și „România în 60 de minute” din 4 februarie 2024. Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit: „Tunurile reziștilor care pot falimenta România” și „Falimentarea României, câte miliarde vom plăti”.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!