Statul a colectat 11 milioane de euro din taxe de la liber-profesioniști pentru anul 2023

Bogdan Chirea
0
taxe liber-profesionisti

În 2023, liber-profesioniștii, inclusiv Persoanele Fizice Autorizate (PFA), au plătit către stat taxe, impozite și contribuții în valoare totală de peste 11 milioane de euro, utilizând platformele de contabilitate digitală disponibile.


Termenul limită pentru depunerea Declarației Unice pentru persoanele cu venituri din surse independente, cum ar fi PFA, PFI, chirii, crypto, dividende, indemnizații și vânzări de acțiuni la bursă, a fost 27 mai 2024. În acest an, peste 8.100 de Declarații Unice au fost completate și depuse prin intermediul acestor platforme.


Modificările fiscale introduse în august 2022 au influențat cuantumul taxelor plătite în 2023, ducând la creșteri semnificative pentru anumite categorii de liber-profesioniști. Noile reglementări au inclus plafoane noi pentru contribuțiile la sănătate și pensie, majorarea salariului minim brut și reducerea plafonului pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro, afectând în special specialiștii din IT.


Conform datelor analizate, specialiștii din IT au fost cei mai mari contribuabili, cu taxe plătite de 4,5 milioane de euro, urmați de consultanți (1,4 milioane de euro), specialiști în marketing și comunicare (1,1 milioane de euro) și medici (700.000 de euro). Alte contribuții notabile au venit de la specialiști în coaching, traineri și profesori (400.000 de euro), designeri și curieri (300.000 de euro fiecare).


Dintre cei care au completat și depus Declarația Unică, peste 3.300 de PFA-uri au avut și statut de angajați cu contract de muncă în 2023, peste 850 erau studenți, iar peste 500 de PFA-uri au obținut venituri și din alte surse.


„Observăm o tendință în creștere a celor care, deși au deja un loc de muncă stabil sau sunt încă studenți, doresc să își diversifice veniturile prin activități suplimentare. Aceștia au nevoie de predictibilitate fiscală și legislativă, care a lipsit în ultimii ani din cauza modificărilor fiscale semnificative ce au afectat liber-profesioniștii”, a declarat Annemarie Fabian, Head of Growth al platformeu Solo


În plus, peste 3.600 de PFA-uri au direcționat 3,5% din impozitul pe venit către peste 630 de ONG-uri, suma totală redirecționată fiind de 90.000 de euro. Acesta a fost ultimul an în care a fost posibilă redirecționarea a 3,5% din impozitul pe veniturile din activități independente pentru sprijinirea ONG-urilor; începând de anul viitor, doar cei care obțin venituri din salarii vor mai putea face acest lucru.


Platforma de contabilitate digitală Solo oferă o soluție simplă și eficientă pentru gestionarea PFA-urilor, economisind timp și energie pentru utilizatori. Acestea acoperă toate etapele necesare, de la înființarea PFA-ului și găzduirea sediului social, până la contabilitate și depunerea declarațiilor, facilitând astfel activitatea liber-profesioniștilor din România. În prezent, peste 10.000 de utilizatori beneficiază de aceste servicii pentru a-și gestiona contabilitatea.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!