Topul celor mai bune festivaluri din lume: evoluție pentru Untold și Neversea

Bogdan Chirea
0


DJ Mag, una din cele mai prestigioase publicații din lume dedicată muzicii electronice și festivalurilor, a publicat topul celor mai apreciate 100 de festivaluri la nivel mondial, bazat pe voturile publice ale cititorilor din intreaga lume.


Ediția din acest an a fost adjudecată de celebrul Tomorrowland din Belgia și a adus o urcare de un loc, pe podium, pentru Untold Festival din Cluj Napoca, care este al treilea cel mai tare festival din lume.


Sora mai mică, Neversea, cel mai mare festival de pe o plajă din Europa, a urcat spectaculos în top, și a ajuns până pe locul 23.


România mai este prezentă în top cu Saga Festival din București, pe locul 65 și Electric Castle pe locul 76.


Prima ediție a Untold Dubai s-a clasat direct pe locul 45.


Un număr record de voturi a fost înregistrat în sondajul DJ Mag Top 100 Festivals din acest an.


America de Nord a fost continentul care a trimis cele mai multe voturi, urmat de Europa, Asia, America de Sud, Oceania și Africa. În ceea ce privește țările, SUA a înregistrat cele mai multe voturi în 2024, urmate de Regatul Unit, India, Thailanda, Brazilia, Italia, Germania, România, China (care a înregistrat voturi printr-o platformă dedicată) și Belgia.


Festivalurile care apar în top 10 din 2024 rămân în mare parte neschimbate față de sondajul de anul trecut, cu EDC Las Vegas, Untold Festival și Creamfields câștigând teren pentru a se plasa în primele cinci locuri. Kappa FuturFestival a urcat și el patru poziții pentru a intra pentru prima dată în top 10. În altă parte, Terminal V a urcat 33 de locuri până pe locul 44, fiind cel mai mare salt al acestui an, iar Untold Dubai se clasează pe locul 45 ca cea mai înaltă nouă intrare din 2024.


Așa cum sugerează voturile menționate mai sus, America de Nord și Europa domină top 20, cu un singur festival din afara acestor două continente, și anume Sunburn Festival — cel mai bine clasat festival din Asia, pe locul 11. Drept câștigător al sondajului din acest an, Tomorrowland este, de asemenea, cel mai bine clasat festival din Europa, cu EDC Las Vegas cel mai bine clasat în America de Nord, pe locul 2, Creamfields Chile cel mai bine clasat în America de Sud, pe locul 73, Beyond The Valley cel mai bine clasat festival din Oceania, pe locul 92, și Oasis cel mai bine clasat festival din Africa, pe locul 99.


Tomorrowland  păstrează coroana celui mai bun festival din lume


În cadrul sondajului DJ Mag Top 100 Festivals 2024, Tomorrowland a fost desemnat cel mai bun festival din lume. Acest rezultat a fost influențat de un număr record de voturi, sondajul desfășurându-se între 1 mai și 12 iunie. Festivalul belgian a obținut acest titlu pentru a patra oară și pentru al treilea an consecutiv.


După ce a ocupat prima poziție în primul top 100 de festivaluri al DJ Mag în 2019, când votul era realizat de DJ-i de top, Tomorrowland a revenit pe locul 1 în 2022, după trecerea la un vot public. Anul trecut, în 2023, festivalul a realizat un triplu succes, prezentând o scenă nouă și revenirea stației One World Radio.


Acum, în 2024, mega-festivalul belgian își păstrează din nou coroana, demonstrându-și angajamentul continuu de a depăși limitele producției, imaginației și organizării. Festivalul, desfășurat pe parcursul a două weekend-uri pline de evenimente în luna iulie, reunește cei mai mari artiști ai muzicii electronice, alături de design-uri inovatoare de scene și concepte impresionante de construire a lumii festivalului.


La evenimentul Adscendo de anul trecut, peste 400.000 de participanți au sărbătorit dragostea, muzica și unitatea pe cele 16 scene, dansând pe muzica a peste 750 de artiști de muzică electronică. Tomorrowland 2024 se anunță la fel de spectaculos, cu peste 800 de artiști — inclusiv cap de afiș precum Armin van Buuren, Amelie Lens, David Guetta, Swedish House Mafia și Dimitri Vegas & Like Mike — care vor aduce atmosfera de festival în orașul Boom luna viitoare. Consultați lineup-ul complet al celei de-a 20-a aniversări aici.


„Tomorrowland este o pasiune, o pasiune a peste 200 de oameni care lucrează zilnic pentru a crea magia,” a declarat Debby Wilmsen, responsabilă de relațiile cu presa și comunicarea internă a Tomorrowland, după aflarea rezultatelor sondajului. „Anul acesta vom celebra VIAȚA, tema fiind un preludiu la Spiritul Vieții din 2016. Vom introduce o scenă principală complet nouă la festivalul belgian și vom readuce la viață și alte teme, spunându-le poveștile lor.”


„În fiecare an, încercăm să oferim o gamă largă de noi talente, DJ-i internaționali de top, artiști locali, noi gazde de scene și performanțe speciale. Încercăm să reprezentăm toate stilurile și sub-stilurile muzicii electronice.”


Tomorrowland își reafirmă angajamentul de a pune în lumina reflectoarelor viitorul muzicii electronice prin colaborarea cu Tomorrowland Academy. Pe parcursul celor două weekend-uri de festival, șapte tineri talentați — cu vârste între 9 și 17 ani — vor avea ocazia să performeze pe diferite scene la Tomorrowland 2024. „Tomorrowland Academy, care organizează și tabere de antrenament pentru copii și adulți pe tot parcursul anului, precum și în jurul festivalului, dorește să inspire și să împuternicească talente din toate colțurile lumii să producă, să lanseze, să creeze și să performeze muzică,” a adăugat Wilmsen.


Festivalul Untold: Un Megafestival în Plină Ascensiune


Megafestivalul românesc Untold, deși relativ tânăr comparativ cu alte evenimente de top, a avut un impact semnificativ încă de la prima ediție din 2015. Găzduit în Cluj-Napoca, Transilvania — Capitala Europeană a Tineretului în acel an — Untold a crescut rapid în popularitate și notorietate. Primul festival a atras peste 240.000 de participanți pe parcursul a patru zile, dar în 2023, numărul a crescut la un impresionant 420.000 de fani și 250 de artiști.


În fiecare an, Untold creează o experiență imersivă bazată pe o poveste unică care îmbină mitologia și fantezia. În 2023, capetele de afiș au inclus pe Martin Garrix, David Guetta, ZHU, Amelie Lens și Armin van Buuren, care este renumit pentru spectacolele sale speciale la Untold, cum ar fi seturi prelungite și aducerea pe scenă a 300 de fani.


Untold este mai mult decât muzică. Celebrează cultura românească prin mâncare și meșteșuguri, desfășoară campanii precum promovarea donării de sânge și recompensarea studenților cu performanțe înalte cu bilete gratuite și a implementat inițiative ecologice, cum ar fi o scenă principală alimentată cu energie regenerabilă. Ediția din 2024 promite să fie și mai spectaculoasă, cu introducerea unui Sat de Modă pentru a sprijini designerii români și spectacole ale unor super-artiști precum Swedish House Mafia, Dimitri Vegas & Like Mike, Alok, Purple Disco Machine, Black Coffee și Sam Smith.


Motive de mândrie și bucurie pentru echipa Untold Universe

Festivalul UNTOLD a primit încă o confirmare că este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume. În 2024 festivalul UNTOLD, organizat în Cluj-Napoca, marchează o urcare spectaculoasă de trei poziții în singurul clasament anul dedicat industriei de evenimente. UNTOLD ocupa locul 3 in topul celor mai mari festivaluri din lume, dupa Tomorrowland si EDC Las Vegas. Festivalul UNTOLD a devansat festivaluri cu zeci de ani de tradiție precum Glastonbury, Coachella, Burning Man si ULTRA Music, spun reprezentanții Untold Universe într-un comunicat de presă.

Și festivalul Neversea - The Queen of Festival a fost votat de fani în Top 100 Festivals. În acest an cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa, Neversea, reușește o performanță extraodinară și urcă 18 poziții în clasamentul DJ Mag, unde ocupă locul 23.  


Realizat de publicația britanică DJ Mag, Top 100 Festivals evaluează cele mai mari 100 de festivaluri din întreaga lume. Clasamentul este construit pe baza voturilor primite din partea fanilor de festival și reflectă atât popularitatea cât și impactul pe care îl au aceste evenimente.


În 2024, UNTOLD festivalulul care a pus România pe harta celor mai mari evenimente din lume, încă de la prima ediție în 2015, ocupă locul 3 în clasamentul cele mai impresionante festivaluri organizate la nivel internațional. Festivalul din Cluj-Napoca, ajuns la a 9-a ediție, a reușit să se poziționeze ca unul dintre cele mai importante evenimente muzicale internaționale. 


Aflat acum în compania selectă a marilor festivaluri precum Tomorrowland din Belgia și EDC (Las Vegas), acest festival continuă să atragă cel mai frumos public din lume, artiști și DJ de top, consolidându-și reputația pe scena globală a industriei de evenimente. 

UNTOLD a devansat festivaluri cu tradiţie precum ULTRA Music (Miami)  Coochella, Glastonbury, EDC Las Vegas, Lollapalooza, Sziget, Amsterdam Music Festival, Sunburn, Burning Man, Parookaville sau Mysteryland.


UNTOLD OCUPĂ LOCUL 2 ÎN EUROPA ALĂTURI DE TOMORROWLAND. Un lineup diversificat, care include artiști mainstream și undergorund, show-uri vizuale impresionante, fiecare ediție a festivalului UNTOLD se transformă într-un univers, care atrage anual zeci de mii de fani din toate colțurile lumii, pentru că muzica are o magie unică, capabilă să transmită senzații pe care cuvintele pur și simplu nu le pot reda. La ediția din 2023 a festivalului UNTOLD au participat peste 420.000 de fani din toată lumea. 

Al treilea mare festival din potofoliul UNTOLD Universe, UNTOLD Dubai debutează în topul celor mai mari 100 de festivaluri din lume pe locul 45. După prima ediție UNTOLD Dubai și a stabilit un record de participare, peste 185.000 de fani au ales să trăiască o experiență completă de festival alături de cei peste 100 de artiști și DJ de top.

Pentru cea de-a 9-a ediție creatorii UNTOLD pregătesc fanilor o nouă experiență alături de cele mai mari nume din industria muzicală: Lenny Kravitz, Sam Smith, Louis Tomlinson, Burna Boy, Tom Grennan și cei mai mari DJ ai lumii: Swedish House Mafia, Martin Garrix, FISHER, Dimitri Veg
as & Like Mike, Alok, Carl Cox, Black Coffee, Solumun și mulți alții. 


Porțile universului UNTOLD vor fi redeschise pentru o nouă călătorie în perioada 8-11 august.

Cea de-a 6-a ediție a festivalului Neversea va avea loc în perioada 4-7 iulie 2024. Detalii despre line-up aici


TOP 100 festivals 2024: DJ MAG

1. TOMORROWLAND, BELGIUM
2. EDC LAS VEGAS, USA
3. UNTOLD FESTIVAL, ROMANIA
4. ULTRA MUSIC FESTIVAL, USA
5. CREAMFIELDS, UK
6. GLASTONBURY FESTIVAL, UK
7. KAPPA FUTURFESTIVAL, ITALY
8. EXIT FESTIVAL, SERBIA
9. WORLD CLUB DOME, GERMANY
10. COACHELLA VALLEY MUSIC AND ARTS FESTIVAL, USA
11. SUNBURN FESTIVAL, INDIA 
12. AMF, NETHERLANDS
13. PAROOKAVILLE, GERMANY
14. DEFQON.1, NETHERLANDS 
15. PARKLIFE FESTIVAL, UK
16. TIME WARP, GERMANY
17. SÓNAR, SPAIN
18. SZIGET FESTIVAL, HUNGARY
19. AWAKENINGS, NETHERLANDS
20. PRIMAVERA SOUND, SPAIN
21. BALATON SOUND, HUNGARY
22. MONEGROS DESERT FESTIVAL, SPAIN
23. NEVERSEA FESTIVAL, ROMANIA
24. BOOMTOWN, UK
25. DEKMANTEL FESTIVAL, NETHERLANDS
26. MELT FESTIVAL, GERMANY
27. LOLLAPALOOZA, USA
28. CRSSD FEST, USA
29. MYSTERYLAND, NETHERLANDS
30. DGTL, NETHERLANDS
31. MOVEMENT MUSIC FESTIVAL, USA
32. ELECTRIC LOVE FESTIVAL, AUSTRIA
33. EDC ORLANDO, USA
34. NEOPOP FESTIVAL, PORTUGAL
35. SONUS FESTIVAL, CROATIA
36. 808 FESTIVAL, THAILAND
37. ULTRA EUROPE, CROATIA
38. S2O FESTIVAL, THAILAND
39. VELD MUSIC FESTIVAL, CANADA
40. BONNAROO MUSIC & ARTS FESTIVAL, USA
41. HIDEOUT FESTIVAL, CROATIA
42. WORLD DJ FESTIVAL, SOUTH KOREA
43. LOVEFEST, SERBIA
44. TERMINAL V, UK
45. UNTOLD DUBAI, UAE
46. ARC MUSIC FESTIVAL, CHICAGO
47. LOVELAND FESTIVAL, NETHERLANDS
48. SNOWBOMBING, AUSTRIA
49. DIMENSIONS FESTIVAL, CROATIA
50. PANORAMA FESTIVAL, ITALY
51. LES PLAGES ELECTRONIQUES, FRANCE
52. NEON COUNTDOWN, THAILAND
53. BURNING MAN, USA
54. AIRBEAT ONE, GERMANY
55. RAVOLUTION MUSIC FESTIVAL, VIETNAM
56. EDC MEXICO, MEXICO
57. NAMELESS FESTIVAL, ITALY
58. AVA FESTIVAL, UK
59. S2O TAIWAN
60. NIBIRII, GERMANY
61. LMF FESTIVAL, CROATIA
62. LOST VILLAGE, UK
63. SIAM SONGKRAN MUSIC FESTIVAL, THAILAND
64. SEA STAR FESTIVAL, CROATIA
65. SAGA FESTIVAL, ROMANIA
66. BLACKLIST FESTIVAL, GERMANY
67. DJAKARTA WAREHOUSE PROJECT, INDONESIA
68. A STATE OF TRANCE FESTIVAL, NETHERLANDS
69. HARD SUMMER, USA
70. DEFECTED CROATIA, CROATIA
71. MDLBEAST, SAUDI ARABIA
72. TOMORROWLAND WINTER, FRANCE
73. CREAMFIELDS CHILE, CHILE
74. OUTLOOK ORIGINS, CROATIA
75. ULTRA TAIWAN, TAIWAN
76. ELECTRIC CASTLE, ROMANIA
77. BEONIX, CYPRUS
78. ULTRA KOREA, SOUTH KOREA
79. SUNSET BY NEON, MALAYSIA
80. TOGETHER FESTIVAL, THAILAND
81. GROOVE CRUISE, USA
82. HOLY SHIP! WRECKED, USA
83. S2O HONG KONG
84. UNSEEN FESTIVAL, THAILAND
85. EDC CHINA, CHINA
86. BEATS FOR LOVE, CZECH REPUBLIC
87. ULTRA JAPAN, JAPAN
88. FLY OPEN AIR, UK
89. HOUGHTON FESTIVAL, UK
90. GLITCH FESTIVAL, MALTA
91. VH1 SUPERSONIC, INDIA
92. BEYOND THE VALLEY, AUSTRALIA
93. BEYOND WONDERLAND, USA
94. CREAMFIELDS HONG KONG
95. LOVE INTERNATIONAL FESTIVAL, CROATIA
96. MEDUSA SUNBEACH FESTIVAL, SPAIN
97. BAUM FESTIVAL, COLOMBIA
98. DEFECTED MALTA, MALTA
99. OASIS, MOROCCO
100. SÓNAR LISBOA, PORTUGAL

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!