Un inel prețios al Mariei Tănase la licitație la Artmark

Bogdan Chirea
0

La Galeriile Artmark, colecționarii sunt invitați la o nouă Licitație de Bijuterii și Accesorii de Colecție intitulată „De la Chronos la Hermes”, unde vor fi expuse câteva loturi remarcabile, inclusiv bijuterii și obiecte decorative ce au aparținut celebrei cântărețe Maria Tănase.


Vedeta evenimentului este un inel cu safir și diamante, care a aparținut Mariei Tănase. Această bijuterie, un cadou primit de la Constantin Brâncuși, este realizată din aur roșu de 10K și argint, fiind decorată cu un safir oval de aproximativ 3,50 ct., anturat de zece diamante rose-cut (de aproximativ 0,80 ct). Inelul are un preț de pornire de 1.000 de euro și este însoțit de o mărturie testamentară a moștenitorului.


„În dimineața zilei de 2 mai, Maria a sosit acasă pe strada Popa Nan nr. 32, foarte obosită și dărâmată de boală. A fost transportată la spitalul Bernat Andrei. Fiind prietenă cu marele Constantin Brâncuși, a primit în dar de la acesta un inel cu 10 diamante veritabile și un safir albastru, pe care l-a purtat până la moarte. Maria a lăsat cu limbă de moarte ca toate bijuteriile și o parte din bunurile personale să-mi fie lăsate mie, strănepotul ei, care-i adoram cântecul încă din copilărie. Printre aceste lucruri se numără și un testament olograf, o statuetă din lemn primită tot de la Brâncuși, o tabacheră cu numele ei gravat, un încălțător de pantofi special și multe alte bijuterii și pietre prețioase. Am scris și o carte, așa cum îmi cerea în testament”, povestește Dumitru Cercel, strănepotul artistei.


Din „colecția Maria Tănase” fac parte și alte obiecte: o pereche de brățări fixe inscripționate cu numele artistei, o pudrieră aurită, cu monograma sa, și un încălțător din bronz aurit – toate acestea fiind însoțite de documente ce le atestă autenticitatea.


Atrage atenția în cadrul aceluiași eveniment și setul de poșetă și pantofi ce au aparținut Elenei Ceaușescu, set însoțit de un certificat R.A.A.P.P.S. care atestă proveniența „din bunurile confiscate de la soții Ceaușescu”.

Deosebite în această licitație sunt și alte loturi: un set din aur, compus din colier, brățară și cercei, toate decorate cu safire și diamante (cu un preț de pornire de 6.000 de euro), și un colier transilvănean decorat cu perle și granate, realizat în jurul anului 1860 (cu un preț de pornire de 900 de euro). Evenimentul include și o colecție de poșete și accesorii de la branduri celebre precum Hermès, Chanel, Dior, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Gucci sau Prada.


Ziua de 27 iunie este specială pentru Artmark, fiind prima zi cu două licitații. Înainte de Licitația „De la Chronos la Hermes” (programată cu începere de la ora 19.00, atât la Palatul Cesianu-Racoviță din București, cât și online), în prima parte a zilei are loc o altă licitație, de data aceasta un eveniment caritabil – „EURO 2024”, începând de la ora 12.00, exclusiv pe platforma online.



Mâine, 18 iunie, are loc Licitația de Vară, care aduce publicului lucrări ale celor mai mari maeștri ai picturii românești, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu și Theodor Pallady. Toate acestea sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală, în expoziții deschise cu intrare liberă, zilnic, între orele 10.00-20.00.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!