Utilizarea Inteligenței Artificiale în HR, sprijinită de peste 40% dintre specialiștii din România

MediaBlog
0

Peste 40% dintre specialiștii în HR din România susțin utilizarea Inteligenței Artificiale (AI) pentru a facilita munca angajaților și a economisi timp, conform unui studiu realizat de Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaților din România și una dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est. În Ungaria, sprijinul pentru AI în HR crește la 50%, în timp ce în Republica Moldova este de doar 7%.


Studiul Undelucram.ro, desfășurat între 15 mai și 5 iunie 2023, a implicat 5.250 de specialiști în resurse umane din companii cu peste 100 de angajați din România, Republica Moldova, Ungaria, Grecia și Bulgaria. Respondenții provin din diverse domenii, inclusiv automotive, finanțe, IT&C, construcții, educație, farma, HoReCa, producție, retail și telecomunicații.


Bulgaria și Ungaria susțin cel mai mult utilizarea AI, Republica Moldova cel mai puțin


Aproximativ 55% dintre specialiștii în HR din România sprijină utilizarea AI în companiile lor, cu cele mai mari procente în Bulgaria (69%) și Ungaria (62%). În Grecia, sprijinul este de 41%, iar în Republica Moldova de 32%. Totodată, 18% dintre experții HR din România nu susțin utilizarea AI, iar 27% nu au o poziție clară în acest sens. Republica Moldova are cel mai mic procent de susținere, cu 38% dintre specialiști afirmând că organizațiile lor nu promovează AI. Grecia înregistrează cel mai mare procent de indeciși în privința promovării AI.


7% dintre specialiștii HR din România susțin utilizarea AI pentru recrutare


Principalele motive pentru care experții în HR din România sprijină AI sunt simplificarea muncii și economisirea timpului (41%), automatizarea sarcinilor (31%) și reducerea volumului de recrutare (7%). Această ordine se menține și în celelalte țări din regiune.


Utilizarea AI de către angajați și nevoia de traininguri


În România, 41% dintre specialiștii HR raportează că angajații folosesc AI, comparativ cu 64% în Ungaria, 58% în Bulgaria, 43% în Grecia și 21% în Republica Moldova. Republica Moldova are cel mai mare procent de neutilizare a AI (63%) și cea mai mare rată de necunoaștere a utilizării AI de către angajați în Grecia (38%).


Deși 40% dintre angajații români folosesc AI, doar 36% dintre experții HR au planificat traininguri pentru a maximiza utilizarea acestor instrumente. În Ungaria, acest procent este dublu (73%), iar în Republica Moldova doar 22% dintre angajatori consideră necesare trainingurile pentru AI.


Utilizarea AI în viața personală, de trei ori mai mare decât la birou


În România, 23% dintre experții HR folosesc AI în munca lor, comparativ cu 33% în Ungaria, 22% în Grecia, 20% în Bulgaria și 9% în Republica Moldova. În viața personală, utilizarea AI este mult mai mare: 68% în România, 71% în Ungaria, 43% în Grecia, 58% în Bulgaria și 24% în Republica Moldova.


Cele mai utilizate instrumente AI de către specialiștii HR din România sunt: ChatGPT (58%), aplicațiile specifice domeniului HR (11%), soluțiile dezvoltate intern (11%), QuillBot (8,2%), Character.AI (6,7%) și Midjourney (5,7%).


Observații și perspective viitoare


„În ultimii doi ani, s-a discutat intens despre impactul AI asupra pieței muncii. Totuși, studiul nostru arată că specialiștii în HR nu folosesc suficient AI în activitatea lor, iar lipsa trainingurilor limitează valorificarea acestor instrumente. Sperăm să vedem în curând mai multe acțiuni din partea companiilor pentru eficientizarea muncii cu ajutorul AI”, a declarat Costin Tudor, CEO Undelucram.ro.

La începutul acestui an, Undelucram.ro a încheiat un parteneriat cu LinkedIn, oferind companiilor acces la cursuri de dezvoltare a competențelor din biblioteca extinsă LinkedIn Learning. Sondajul „Will AI fix Work?” realizat în 2023 de Microsoft și LinkedIn în 31 de țări a arătat că 82% dintre manageri cred că angajații vor avea nevoie de competențe noi datorită dezvoltării AI, iar 4 din 5 persoane doresc să învețe mai multe despre utilizarea AI în profesia lor.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!