Utilizarea Inteligenței Artificiale la Birou: Sondaj eJobs

Bogdan Chirea
0

Conform unui sondaj recent realizat de eJobs, 34,9% dintre respondenți folosesc regulat instrumente de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT sau Gemini, pentru a-și eficientiza sarcinile de la birou. 


Dintre aceștia, 18,8% le utilizează zilnic, 13,4% săptămânal, iar 5,7% de câteva ori pe lună. Pentru unii, utilizarea AI nu a devenit un obicei constant, ci mai degrabă o soluție ocazională. Alți 13,9% folosesc rar aceste instrumente, în timp ce 48,1% nu le folosesc deloc.


Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs.ro, explică: „Vedem o adopție crescută a instrumentelor AI în joburile din zona white collar și printre specialiști, în special în IT, marketing, comunicare și traduceri, pe poziții mid-level sau de specialiști.” 



Principalele Motive pentru Utilizarea AI


Documentarea și găsirea de informații reprezintă principalul motiv pentru utilizarea AI, menționat de 68,7% dintre respondenți. Alte motive includ redactarea de emailuri și mesaje (44,4%), traducerile (34,3%) și generarea de rapoarte și prezentări (22,2%). „Respondenții au mai menționat utilizarea AI pentru generare de cod, crearea fișelor de post, șabloane de răspuns către clienți, generare de imagini digitale sau brainstorming. Mulți folosesc AI și pentru căutări personale, precum postări pe social media”, adaugă Ana Călugăru.


Impactul Utilizării AI asupra Muncii


Dintre angajații care folosesc AI, 60,1% consideră că munca lor s-a ușurat, 26,7% nu au observat un impact semnificativ, iar 13,2% cred că îi încurcă. Printre beneficiile majore, 68,2% au menționat economisirea timpului, 61,5% au apreciat perspectivele și ideile noi oferite, 32,3% au fost ajutați în realizarea task-urilor repetitive, iar 42,1% s-au simțit mai productivi.


Nemulțumirile Legate de AI


Pe de altă parte, nemulțumirile includ informații nesatisfăcătoare, lipsa de încredere în aceste instrumente și dificultăți în formularea interogărilor clare. De asemenea, 18,9% nu au încercat niciodată AI pentru că nu știau că pot folosi astfel de instrumente la job, iar 6,6% recunosc că nu au suficiente competențe digitale.


Preocupări și Previziuni legate de Viitorul Muncii


Deși există preocupări privind siguranța joburilor în contextul AI, doar 18,4% dintre respondenți se tem că vor fi înlocuiți. Majoritatea, 63,5%, nu sunt îngrijorați, iar 18,1% nu au o părere formată. Totuși, peste 60% prevăd schimbări în tipurile de locuri de muncă disponibile, 30% consideră că oferta de joburi va scădea, iar 9,7% cred că va crește.


Sondajul eJobs, realizat în luna mai, a avut un eșantion de 800 de respondenți care lucrează în prezent.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!