Miercuri, muncitorii sindicalizați de la Samsung Electronics au declarat o grevă pe termen nedeterminat pentru a pune presiune pe cea mai mare companie din Coreea de Sud să accepte cererile lor de majorare a salariilor și alte beneficii.
Mii de membri ai Uniunii Naționale Samsung Electronics au început luni o grevă temporară de trei zile. Însă, miercuri, sindicatul a anunțat că extinde greva pe termen nedeterminat, acuzând conducerea de lipsă de dorință de a negocia. Samsung Electronics afirmă că producția nu a fost perturbată.
„Samsung Electronics va asigura că nu vor exista întreruperi în liniile de producție,” se arată într-o declarație a Samsung. „Compania rămâne angajată în negocieri de bună credință cu sindicatul.”
Totuși, într-o declarație postată pe site-ul său, sindicatul a spus că a inițiat perturbări nespecificate ale liniilor de producție ale companiei pentru a forța conducerea să vină la masa negocierilor dacă grevele continuă.
„Suntem încrezători în victoria noastră,” se spune în declarația sindicatului.
Declarația sindicatului nu a precizat câți dintre membrii săi vor participa la greva prelungită. Anterior, sindicatul a spus că 6.540 dintre membrii săi și-au exprimat intenția de a participa la greva de trei zile. Aceasta ar reprezenta doar o fracțiune din totalul angajaților Samsung Electronics, estimat la aproximativ 267.860 la nivel global. Aproximativ 120.000 dintre aceștia se află în Coreea de Sud.
La începutul acestui an, membrii sindicatului și conducerea au avut mai multe runde de discuții privind cererile sindicatului de majorare a salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă, dar nu au reușit să ajungă la un acord. În iunie, unii membri ai sindicatului și-au folosit colectiv zilele de concediu anual pentru o grevă de o zi, pe care observatorii au considerat-o prima grevă la Samsung Electronics.
Aproximativ 30.000 de angajați Samsung sunt afiliați la Uniunea Națională Samsung Electronics, cea mai mare din companie, iar unii aparțin altor sindicate mai mici.
În 2020, Lee Jae-yong, pe atunci vicepreședinte al companiei, a declarat că va înceta să suprime încercările angajaților de a organiza sindicate, exprimându-și remușcările pentru presupusa sa implicare într-un scandal masiv de corupție din 2016, care a dus la înlăturarea președintelui țării din funcție.
Practiciile companiei de suprimare a sindicatelor au fost criticate de activiști de zeci de ani, deși acțiunile de muncă în alte companii și în alte sectoare ale societății sunt comune în Coreea de Sud.
Mii de interni și rezidenți medicali din Coreea de Sud sunt în grevă din februarie, protestând împotriva unui plan guvernamental de a crește brusc numărul de admitere în școlile medicale.
Comentariul va fi postat dupa aprobare