CNA a amendat Radio Dobrogea pentru declarațiile lui Teodosie

Bogdan Chirea
0

Radio Dobrogea, post deținut de Arhiepiscopia Tomisului, a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru declarațiile Arhiepiscopului Teodosie, un fel de patron al postului de radio.


Celebru pentru intervențiile și răspunsurile sale la postul de radio religios, Teodosie a mai stârnit o controversă după ce i-a răspuns unei femei care a întrebat ce părere are despre violența domestică între soți. Teodosie a spus că soția trebuie să-și poarte crucea într-o căsnicie.


Întrunit în ședința publică din data de 02.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a autosesizării, raportul de monitorizare întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului”, ediția din 20.06.2024, difuzată de postul Radio Dobrogea din Constanța. 


La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancționeze Radio Dobrogea cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 42^2 si ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42^2 - În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice"; 


42^3 „Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice", în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului "În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice" însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”. 


Printre afirmațiile invitatului emisiunii, IPS Teodosie: „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”; 


„Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”.

Preotul Mircea Pricop, cel care a moderat emisiunea, a fost prezenț în faţa forului unde a declarat: 


„În calitatea aceasta de învăţător, precizată în art 88 alineat 1 din statutul Bisericii Ortodoxe, ÎPS a dat punctul de vedere spiritual, nu psihologic, nici încercând să se substituie legii sau organelor legii. Deci solicitarea a fost cu bună credinţă şi răspunsul a fost cu bună credinţă în limitele confesionale ale postului şi ale credinţei noastre. Nu am precizat într-adevăr faptul că abuzul acesta psihologic ar trebui aprofundat, nu am cerut elemente mai multe de la doamna interlocutoare, nici nu era timpul necesar, întrebările curg pe prompter şi răspunsurile le dă ÎPS”, le-a spus preotul Mircea Pricop membrilor CNA. 


Tot el a mai spus că: rolul meu în emisiune este unul destul de lipsit de reacţie. Nu prea pot interveni contrazicându-mi propriul ierarh. E un dialog interactiv între ierarh şi credincioşi. Rolul moderatorului este aproape inexistent în această emisiune. El doar citeşte întrebările.”

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!