CNA, sancțiuni pe bandă rulantă pentru Realitatea Plus

Bogdan Chirea
0

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în ședința publică din 24 iulie 2024, a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 10 martie 2024. 


CNA a constatat încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care stipulează obligația furnizorilor de servicii media audiovizuale de a asigura o distincție clară între fapte și opinii și de a prezenta informații corecte, verificate, imparțiale și cu bună-credință. În consecință, CNA a sancționat postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei.


De asemenea, CNA a transmis o atenționare scrisă postului pentru modul în care a fost prezentat un material audiovizual despre realizările din perioada comunistă în aceeași ediție. Raportul menționează că moderatoarea emisiunii a introdus materialul spunând: „Călina, hai să arătăm filmulețul pe care ni l-a trimis domnul Zamfirescu...”. Materialul a elogiat realizările din perioada comunistă fără a oferi o perspectivă echilibrată, ceea ce poate fi interpretat ca o prezentare distorsionată a regimului totalitar. CNA a reamintit că, potrivit art. 48 din Codul audiovizualului, este interzisă prezentarea apologetică a regimurilor totalitare și a autorilor crimelor și abuzurilor acestora.


În dezbaterile sale, CNA a făcut referire la concluziile „Raportului Final” din 2006 al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, document care a dus la condamnarea oficială a regimului comunist din România.


Alte Sancțiuni Aplicate Postului Realitatea Plus


După analizarea rapoartelor întocmite de Direcția Monitorizare pentru alte emisiuni difuzate de Realitatea Plus în martie 2024, CNA a decis următoarele sancțiuni:


- Amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului în ediția din 28 martie 2024 a emisiunii „Culisele statului paralel”. Moderatoarea a afirmat: „Domnule doctor, ce ne facem cu dictatura asta pe care ne-o pregătește Organizația Mondială a Sănătății, acum, în luna mai?”.

  

- Somație publică pentru emisiunea „Prime Time News” din 15 martie 2024, care a difuzat publicitate politică pozitivă în afara perioadelor de campanie electorală, contrar art. 139 din Cod. Titlurile afișate includeau: „Șeful liberalilor a strâns în brațe românii din diaspora”, „Nicolae Ciucă, primit cu îmbrățișări de români”, „Nicolae Ciucă, întâlnire de suflet cu românii din Spania”.


- Somație publică pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 26 martie 2024, pentru nerespectarea art. 66 din Cod, care cere imparțialitate și echilibru în prezentarea problemelor de interes public, prin includerea principalelor puncte de vedere opuse în perioadele de dezbatere publică.


CNA subliniază importanța respectării reglementărilor pentru a asigura o informare corectă și echilibrată a publicului.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!