CNA, sancțiuni pentru Gold FM si România TV

Bogdan Chirea
0

Întrunit în ședința publică din data de 09.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare, ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, și a decis să aplice sancțiuni posturilor:


Gold FM - amendă de 5.000 de lei, deoarece în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, difuzată în data de 04.06.2024, între orele 13:00 – 15:20, nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, care stipulează că „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință”. 


În emisiune, realizatorul Cozmin Gușă a făcut afirmații precum: „Nicușor Dan apare în postura de puiuț al fostei Securități. Oamenii normali nici nu se miră, dar gealații tocmiți de Coldea îi sar în ajutor.”; „Nicușor Dan însă a reacționat exact ca un turnător. A zis textual și citez: Nu am semnat niciun angajament, închid citatul, de parcă de asta ar fi fost acuzat. Nu de asta a fost acuzat, ci de faptul că a turnat, sub nume personal, niște colegi de lot olimpic”.


România TV - somație publică, pentru ediția din 03.06.2024 a emisiunii „Punctul culminant”, în cadrul căreia nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului [„În cazul în care acuzațiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiții nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiași program în cadrul căruia s-au făcut acuzațiile. În situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”]. Printre titlurile afișate pe ecran: „Legăturile unui viitor candidat la prezidențiale cu Coldea”; „Ce pregătea adjunctul NATO cu penalul Coldea”.


"Nu mai pot cu Geoană ăsta. De un an de zile face turul influencerilor"


Mircea Geoană îi aduce postului România TV o somație pentru o ediție a emisiunii Punctul culminant, moderată de Victor Ciutacu în data de 3 iunie.


Potrivit sesizării făcute la CNA, în emisiune au fost difuzate materiale privind presupuse activități frauduloase ale lui Mircea Geoană (secretar-adjunct NATO), care și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de președinte al României.


Fragment din pledoaria unui invitat: „Nu mai pot cu Geoană ăsta. De un an de zile face turul influencerilor, se dă deștept. Toată cariera lui politică s-a bazat pe relațiile socrului său și alte neveste ale sale. Deci omul ăsta nu a realizat nimic prin propriile lui forțe în toată chestiunea respectivă... La cum o fi ajuns el secretar adjunct NATO, care o fi fost filiera, ce planuri or avea americanii cu el acolo. În momentul de față să ajungi în 2024 și să spui că Geoană este varianta pentru președinția României înseamnă că suntem tâmpiți cu toții. Închidem țara și plecăm.”


Dorina Rusu, membru CNA:


„E vorba că nu a existat un punct de vedere. Evident că atunci când candidează oricine la o funcție atât de importantă i se scotocește trecutul și i se aduce în față tot ce s-a întâmplat, doar că e nevoie să existe și un punct de vedere. Fiind o persoană care candidează la o funcție cum e cea de președinte, sigur că se aduc în discuție toate lucrurile din trecut. Singura problemă este că trebuie să existe un punct de vedere al persoanei despre care se discută.”

Printre titlurile afișate pe ecran:

„Înregistrări explozive cu Geoană și penalii pe yaht”

„Mircea Geoană, liste electorale pe bani și sex”

„Ce pregătea adjunctul NATO cu penalul Coldea”

„Legăturile unui viitor candidat la prezidențiale cu Coldea”


România TV - somație publică, deoarece în emisiunea „Știrile România TV”, din 13.05.2024, ora 17:00, nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „În cadrul programelor de știri și dezbateri care abordează probleme de interes public privind minoritățile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta și un punct de vedere al acestora”. 


Titluri afișate: „Resetarea sexuală impusă prin concursul-simbol de muzică”; „Neomarxiștii care nu știu dacă sunt bărbați sau femei”. România TV, sancționată de CNA. 


Europarlamentar, la România TV: "Eurovision, o platformă tot mai agresivă a propagandei LGBT"


A doua sancțiune este pentru o serie de afirmații la adresa comunității LGBT din partea invitatului Cristian Terheș (europarlamentar), pentru o știre din 13 mai. Intervenția lui Terheș în emisiune a pornit de la știrea cu Nemo, câștigătorul Eurovision 2024.


Fragment din știre: „Eurovision a fost câștigat de Elveția, reprezentată de un cântăreț non-binar, adică nici femeie, nici bărbat, îmbrăcat într-o fustiță roz. De la un an la altul, concursul Eurovision a devenit o platformă tot mai agresivă a propagandei LGBT. La ediția de anul acesta participanții au fost din categoria LGBT, printre ei și câștigătorul elvețian.”


Întrebat de moderatorul România TV dacă i se pare că de la un an la altul Eurovisionul devine o platformă agresivă de propagandă LGBT, Cristian Terheș a răspuns, printre altele, că „în mod clar Eurovisionul nu mai are nimic de-a face cu cultura și cu muzica, ci totul este o platformă de îndobitocire a populației.” De asemenea, el a mai spus că „cineva care își spune non-binar pentru că se consideră ca nefiind nici bărbat, nici femeie, asta îți schimbă realitățile obiective la care noi ne raportăm când vorbim despre om ca fiind bărbat sau femeie.”


Dorina Rusu, membru CNA:


„Se vorbește despre niște minorități fără să fie niciun reprezentant al minorității în studio și se fac afirmații care îi pun într-o lumină proastă.”


Burtiere pe ecran:

„Resetarea sexuală impusă prin concursul-simbol de muzică”

„Neomarxiștii care nu știu dacă sunt bărbați sau femei”

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!