Contrabanda cu Țigarete Depășește 10%: Creștere Semnificativă a Pieței Negre

Bogdan Chirea
0

Piața neagră a țigaretelor a atins 10,4% din totalul consumului în luna mai, comparativ cu 9,8% în martie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai înalt nivel al contrabandei înregistrat din ianuarie 2020.


Creșterea Contrabandei pe Regiuni

În luna mai, contrabanda a înregistrat cea mai mare creștere în nord-estul țării, crescând cu 5,2 puncte procentuale (p.p.) până la 26,5%. De asemenea, în sud-est, piața neagră a crescut cu 2,6 p.p. până la 7,4%. Produsele contrabandate provin în mare măsură din Duty Free (36,3%), urmate de Moldova, cu o creștere de 7,4 p.p. până la 23,3%, și Bulgaria (22,1%, în creștere cu 1,6 p.p.).


Capturi și Impactul Prețurilor

Autoritățile au capturat circa 34 de milioane de țigarete de contrabandă de la începutul anului, 75% dintre acestea în zona de sud a țării. Diferențele de preț dintre România și statele sudice sunt semnificative, alimentând contrabanda. Nivelul contrabandei a depășit 10% pentru prima dată în trei ani, reprezentând o amenințare majoră pentru industria legală și pentru veniturile bugetare.


Măsuri de Combatere

Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT, a salutat inițiativele Ministerului de Finanțe privind instalarea sistemelor de scanare fixe și mobile în punctele de trecere a frontierei, subliniind necesitatea unui cadru fiscal stabil. Ea a menționat că BAT rămâne un partener de dialog și expertiză în acest demers.


Impactul Prețurilor la Țigarete

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat că prețurile țigaretelor sunt mai mari în România decât în alte țări europene, afectând puterea de cumpărare și stimulând piața neagră. Ea a cerut predictibilitate fiscală și stabilitate legislativă pentru a sprijini contribuțiile bugetare.


Angajamente și Investiții

Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România, a evidențiat parteneriatul dintre companie și autoritățile române, menționând programul PMI Impact, care a facilitat echiparea Poliției de Frontieră cu drone. El a subliniat importanța implementării reglementărilor suplimentare pentru eliminarea comerțului ilicit.


Acțiuni și Eforturi Continue

Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands, a accentuat necesitatea unui calendar fiscal echilibrat pentru produsele din tutun, în contextul creșterii pieței negre. El a subliniat că măsurile fiscale neașteptate afectează veniturile bugetare și susțin piața neagră.


Modernizarea Infrastructurii Vamale

Marcel Simion Mutescu, președintele Autorității Vamale Române, a anunțat instalarea de scanere în punctele de trecere a frontierei, ca parte a eforturilor de combatere a contrabandei. El și-a exprimat încrederea că aceste măsuri vor reduce piața ilicită.


Eforturile Poliției de Frontieră și Poliției Române

Inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor Cornel-Laurian Stoica, a raportat confiscarea a 1,3 milioane de pachete de țigări în primele cinci luni ale anului. Chestor Aurel Dobre, directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, a subliniat importanța combaterii contrabandei pentru protejarea veniturilor bugetare și sănătății publice.

Contribuțiile Industriei de Tutun

Anual, companiile de tutun, mari contribuabili, virează la bugetul statului peste 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!