"Dacă spui cuiva" de Gregg Olsen: Povestea adevărată a crimelor în serie care au cutremurat America

Bogdan Chirea
0

În urmă cu două decenii, americanii au aflat cu groază despre o serie de întâmplări de neimaginat petrecute în peisajul bucolic din Raymond, Washington. 


Povestea descrie crime în serie și tortură, atât fizică, cât și psihică, toate desfășurate în cadrul unei familii aparent normale. Cartea "Dacă spui cuiva..." de Gregg Olsen, publicată de Editura Trei, oferă o cronică detaliată a abuzurilor și evenimentelor macabre din casa lui Michelle "Shelly" Knotek și a soțului ei, Dave. Victimele acestei teribile povești au fost propriii copii, nepotul și câțiva prieteni apropiați.


Cu peste treizeci de cărți de non-ficțiune și romane publicate, majoritatea despre infracțiuni, Gregg Olsen este un autor popular, frecvent invitat la emisiuni televizate și radiouri. Nu e de mirare că surorile Nikki, Sami și Tori Knotek l-au rugat să scrie incredibila lor poveste de familie, carte care se află în topul bestseller Amazon de aproape 80 de săptămâni.


„Am ajuns să le iubesc și să le respect pe aceste fete. Am cea mai mare considerație pentru fiecare dintre ele. Au trecut printr-un război împreună, și a le spune povestea este cea mai mare onoare pe care aș putea-o avea ca autor”, a declarat Gregg Olsen într-un interviu pentru A Soccer Mom's Book Blog.


Povestea este relatată din perspectiva celor trei surori. Olsen începe cartea cu povestea lui Michelle "Shelly" Knotek, crescută într-o familie disfuncțională, cu o mamă alcoolică până la vârsta de șase ani. Viața ei se îmbunătățește sub grija mamei vitrege, dar daunele erau deja făcute. Sub aparența inocenței și frumuseții ei, Shelly ascundea un rău absolut. Era capabilă de orice: își acuza tatăl de viol pe nedrept, punea sticlă pisată în ghetele colegilor, mințea și fura fără remușcări. S-a căsătorit tânără și, la puțin peste 30 de ani, era deja la al treilea soț și a treia fiică, fiecare din relații diferite.


Gregg Olsen descrie viața de zi cu zi în familia Knotek, cu un tată absent, epuizat de muncă și manipulat de soție. Fetele trăiau într-un coșmar constant de tortură și umilință, neavând voie să facă nimic fără aprobarea mamei. Fără permisiunea ei, nu puteau merge nici măcar la toaletă. În timp, cercul familiei s-a extins pentru a include victime inocente: Shane Watson, nepotul lui Shelly, Kathy Loreno, o prietenă apropiată, și Ronald Woodworth, un veteran de 57 de ani.


Se spune adesea că viața reală întrece cu mult ficțiunea, iar acest lucru este valabil și pentru "Dacă spui cuiva...". Torturile descrise în carte sunt de neimaginat. „Intensitatea abuzurilor m-a făcut să plâng. Mi-a zdrobit sufletul să mă gândesc că există oameni care ar putea face ce le-a făcut Shelly fiicelor ei, lui Shane, Kathy și Ron”, mărturisea Gregg Olsen.


Pentru a scrie această carte, Olsen s-a documentat temeinic, rămânând fidel realităților. Singurul nume schimbat din motive de intimitate a fost cel al bunicii celor trei surori. Nikki, Sami și Tori Knotek i-au relatat în detaliu viața lor de familie, iar Olsen a vizitat casa unde au avut loc atrocitățile și a studiat transcrierile procesului soților Knotek.


În ciuda dramatismului intens, "Dacă spui cuiva..." nu este doar o carte despre comportamente sadice și abuzuri domestice, ci și despre solidaritatea dintre frați și dorința de a face dreptate, chiar dacă asta înseamnă trimiterea proprii părinți la închisoare.


În 2004, Shelly Knotek a fost condamnată la 22 de ani de închisoare, din care a ispășit aproximativ 18 ani la Centrul de Corecție pentru Femei din Washington, fiind eliberată pe 8 noiembrie 2022. Soțul ei, David Knotek, a fost condamnat la 15 ani și eliberat condiționat în 2016, după aproximativ 13 ani de detenție la Complexul de Corecție Monroe.


În 2017, surorile Knotek au apelat la Gregg Olsen pentru a scrie despre viețile lor, mărturisindu-i că au încercat să facă ele acest lucru, dar amintirile erau mult prea dureroase. Au insistat ca povestea lor să fie cunoscută pentru a preveni ca Shelly să mai ucidă vreodată.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!