„Dacă spui cuiva... toți vom ajunge la pușcărie”: Povestea unei terori și supraviețuiri

Bogdan Chirea
0

Gregg Olsen, autorul american cu peste 30 de cărți la activ, multe dintre ele inspirate de crime reale, credea că a văzut totul în cariera sa. Însă viața i s-a schimbat când Sami Knotek l-a abordat, rugându-l să scrie despre istoria terifiantă a familiei ei. Această cerere a dus la nașterea cărții „Dacă spui cuiva...”, publicată de Editura Trei, care relatează atrocitățile reale comise de Shelly și Dave Knotek, șocând America și conducând la condamnarea acestora.


O poveste cutremurătoare de abuz și crimă

Nikki, Sami și Tori Knotek au trăit o copilărie marcată de abuzuri și au fost martore la torturile și asasinatele a cel puțin trei persoane. „Dacă spui cuiva..., toți vom ajunge la pușcărie”, le spunea mama lor, Shelly, pentru a le menține tăcerea. Victimele acestor abuzuri au inclus și vărul lor orfan, precum și prietenii apropiați ai mamei lor, Kathy Loreno și Ronald Woodworth, care au sfârșit fie împușcați, fie uciși de tortura și abuzurile repetate.


Documentarea și mărturiile

Gregg Olsen a aflat despre cazul Knotek în detaliu după ce a discutat cu Sami. „Când am întâlnit-o pe Sami în Raymond, mi-a spus că e îngrozită de posibilitatea ca mama ei să ucidă din nou după eliberarea din închisoare”, a povestit el pe un blog american. Cartea nu doar că a dezvăluit chinurile la care le-a supus Shelly Knotek pe fiicele sale, ci a servit și ca un avertisment pentru a preveni alte posibile crime.


Deși erau doar niște copii, surorile Knotek au trăit cu vinovăția tăcerii lor, crezând că aceasta a dus la pierderea de vieți omenești. După un deceniu de tăcere, cu trei ani înainte de eliberarea mamei lor, volumul „Dacă spui cuiva...” a expus adevărata față a lui Shelly Knotek, devenind cunoscut nu doar în Statele Unite, ci și la nivel global.


Shelly Knotek: „Răul în stare pură”

Pentru a scrie această carte, Gregg Olsen s-a documentat temeinic, discutând cu fiecare dintre surori și având acces la sute de pagini de depoziții. Însoțit de Sami, el a vizitat ferma din Raymond, Washington, locul unde s-au desfășurat toate acele orori. „Am scris această carte printre lacrimi”, a mărturisit el. „Mi-a rupt sufletul să mă gândesc că există oameni capabili de astfel de atrocități.”


Olsen a încercat să ajute cititorii să înțeleagă cum a reușit Shelly Knotek să manipuleze atât de mulți oameni, ani la rând. Extrem de atrăgătoare, ea reușea să seducă bărbații și să câștige prieteni apropiați, care descopereau adevărata ei față abia când era prea târziu. Shelly era abuzivă atât fizic, cât și psihologic, având o imaginație diabolică în inventarea torturilor, pe care uneori le punea în aplicare prin intermediul altor oameni, inclusiv soțul său, Dave Knotek.


„Shelly este răul în stare pură. Dave este slab. Atât de simple sunt lucrurile”, a comentat scriitorul american.


Speranță și reziliență

Deși subiectul este dureros și real, „Dacă spui cuiva...” este o carte în care se întrevede și speranța. Este o poveste despre iubirea dintre trei surori și despre reziliența lor extraordinară. Cele trei tinere au decis să lupte împotriva propriei mame pentru a se salva pe ele însele și pentru a preveni alte tragedii.


Cartea „Dacă spui cuiva...” este mai mult decât o cronică a groazei; este un testament al curajului și determinării de a face cunoscut adevărul și de a proteja viitoarele victime.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!