De ce mușcă țânțarii unele persoane... dar pe altele le lasă în pace?

Bogdan Chirea
0

Este o situație cu care mulți dintre noi ne confruntăm atunci când suntem în vacanță cu partenerul sau un prieten.


Unul va fi absolut acoperit de mușcături de țânțari, în timp ce celălalt scapă aproape neatins.


Și, deși mușcăturile roșii, dureroase și umflate sunt destul de neplăcute, aceste insecte enervante pot, de asemenea, să răspândească o mulțime de agenți patogeni periculoși, devenind un risc crescut pentru sănătate în Europa.


Așadar, ce face ca o persoană să fie mai atrăgătoare pentru acești vampiri minusculi decât alta?


Mărimea Corpului și Modul în Care Respiri


Țânțarii își găsesc prada prin miros, iar unul dintre lucrurile pe care le caută este dioxidul de carbon.


Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz pe care îl expirăm atunci când respirăm și care acționează ca un far pentru insecte.


Totuși, cantitatea de CO2 pare să conteze. Oamenii mai mari expiră în mod natural cantități mai mari de dioxid de carbon și, din acest motiv, experții spun că aceștia tind să fie mușcați mai des.


În lumea reală, aceasta se traduce prin faptul că bărbații sunt mușcați mai mult decât femeile, femeile însărcinate sunt mușcate mai des decât cele neînsărcinate, iar adulții sunt mai afectați decât copiii.


Dr. Robert Jones, un expert în controlul bolilor de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a spus că persoanele supraponderale pot fi și ele ținte din acest motiv.


„Într-un grup de oameni, proporția de mușcături asupra unui individ a fost asociată cu proporția de suprafață totală sau greutate contribuită de acel individ la grup,” a spus el.


Aceeași logică se aplică și persoanelor cu un ritm de respirație crescut, cum ar fi cei care fac exerciții fizice.


Mirosul Tău Natural și Bacteriile de pe Corpul Tău


Aroma unică a fiecărei persoane se crede că joacă un rol în selecția victimelor de către țânțari.


Mirosul nostru natural este determinat de o combinație de factori genetici și microbiota pielii, comunitatea de organisme microscopice care trăiesc pe suprafața pielii noastre.


Teste în care oamenii poartă benzi de nailon pentru a extrage mirosul lor, care sunt apoi agățate în fața roiurilor de țânțari, au arătat clar că insectele au o preferință pentru anumite arome.


Studii similare pe gemeni au sugerat că genetica ar putea explica până la 67% din atracția țânțarilor.


Deși există dovezi că aroma personală joacă un rol semnificativ în atracția țânțarilor, oamenii de știință încă încearcă să descopere exact ce compuși pe care îi emanăm sunt responsabili și ce putem face pentru a-i masca sau reduce.


Dr. Jones a spus: „Credem că factorii genetici și microbiomul pielii noastre afectează compușii volatili pe care îi produce corpul nostru, și acest lucru, la rândul său, afectează modul în care mirosim.” „Unii dintre acești compuși s-au dovedit a fi atrăgători pentru țânțari, așa că dacă corpul tău produce mulți dintre acești compuși, poți atrage mai mulți țânțari decât alți oameni.”


„Suntem interesați de modalități prin care acești compuși ar putea fi mascați sau abundențele lor relative ar putea fi modificate pentru a face oamenii mai puțin atrăgători.”


Alegerea Ținutei Tale ar Putea Să Te Facă o Țintă


Deși mirosul este cel mai bun simț al țânțarilor, nu este singurul, studiile arătând că insectele preferă unele culori mai mult decât altele.


Experimentele au arătat că au o preferință generală pentru roșu, portocaliu, negru sau cyan.


În contrast, culorile verde, albastru sau mov nu au atras atenția acestor sugători de sânge.


Experții cred că țânțarii au evoluat acest simț pentru a distinge între pradă și mediul ambiant odată ce au detectat-o.


Viziunea țânțarilor nu este aceeași cu vederea umană și toată pielea umană, indiferent de pigmentare, va părea roșie/portocalie pentru insecte.


Experții au spus că oamenii ar putea reduce șansele de a fi mușcați de țânțari evitând să poarte culorile pe care aceștia le găsesc atractive.


Tipul Tău de Sânge te Face Mai Delicios?


Una dintre credințele mai comune este că tipul tău de sânge, în special tipul O, te face o masă mai dorit pentru țânțari.


Cu toate acestea, deși unele studii au constatat că acest lucru este adevărat, alte teste au fost neconcludente.


Dr. Jones a spus că, în general, tipul de sânge probabil nu este o componentă importantă a atracției țânțarilor.


„Nu pare să existe dovezi puternice că tipurile de sânge afectează cât de atrăgători sunt oamenii pentru țânțari. Alte factori sunt mai importanți,” a spus el.


Ce Spui Despre Ce Mănânci sau Bei?


Numeroase alimente și băuturi sunt promovate online ca atrăgând sau respingând țânțarii.


Unele, cum ar fi usturoiul, sunt promovate sub logica că mirosul puternic va ajuta la mascarea propriului tău miros, acționând ca un fel de camuflaj olfactiv.


Pe de altă parte, alimentele sărate sau dulci sunt pretinse că au efectul opus, producând compuși care ne fac mai atrăgători pentru țânțari.


Chiar și berea ar putea să nu fie o opțiune sigură. Un studiu, deși realizat pe doar 14 persoane, a constatat că țânțarii erau mai predispuși să aterizeze pe o persoană după ce aceasta consumase o băutură.


Dar dovezile că aceste metode funcționează sunt amestecate. Multe studii nu au reușit să arate că ceea ce mâncăm sau bem influențează țânțarii sau sunt foarte limitate în concluziile lor.


Dr. Jones a spus că, având în vedere natura nesigură a utilizării alimentelor sau băuturilor pentru a alunga țânțarii, oamenii ar fi mai bine să folosească repelente standard.


„Este mult mai bine să folosiți metode care au fost dovedite prin teste științifice riguroase că oferă un nivel ridicat de protecție împotriva mușcăturilor,” a spus el.


„Există mai mulți compuși repelenti pentru insecte care sunt eficienți pentru multe ore împotriva unei game variate de specii de țânțari și pot fi folosiți în siguranță atât de adulți, cât și de copii.”


Poate fi Puțin, Doar în Mintea Ta


Un alt factor de luat în considerare în dezbaterea despre preferințele țânțarilor este că problema ar putea fi la tine.


Dr. Jones a explicat că unii oameni au reacții mai severe la mușcăturile de țânțari decât alții.


Acest lucru poate face ca mușcăturile să pară mai grave, fiind mai mâncărime, mai mari și mai dureroase, astfel încât să pară că ai fost mușcat mai mult decât o altă persoană cu același număr de mușcături.


Deci, Ce Pot Face Să Evit Să Devii un Bufet pentru Țânțari?


Sfaturi pentru evitarea mușcăturilor de țânțari includ purtarea de haine cu mâneci lungi și pantaloni, folosirea repelentului de insecte, menținerea ferestrelor închise sau utilizarea plaselor de țânțari și dormitul sub o plasă de țânțari.


Oamenii ar trebui să fie deosebit de precauți dimineața devreme și seara devreme, deoarece acestea sunt perioadele în care țânțarii sunt cei mai activi.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!