De ce unele orașe sunt sătule de turiști ?

MediaBlog
0

Vizitezi o destinație turistică populară vara aceasta? S-ar putea să fii surprins de primirea rece pe care o vei avea. 


Turiștii din Barcelona au fost stropiți cu pistoale de apă de protestatari; un oraș japonez a ridicat un gard pentru a opri oamenii să facă poze; iar Juneau, în Alaska, dorește să oprească navele de croazieră să acosteze. 


Iată ce se întâmplă și o listă de orașe de evitat în 2024.


Termenul „supraturism” este relativ nou, fiind creat în urmă cu mai bine de un deceniu pentru a sublinia numărul în creștere al vizitatorilor care afectează orașele, obiectivele turistice și peisajele. 


Pe măsură ce numărul turiștilor la nivel mondial revine la nivelurile de dinainte de pandemie, dezbaterea privind ce înseamnă „prea mulți” vizitatori continuă. În timp ce multe destinații, care depind de veniturile aduse de turism, sunt încă dornice să primească turiști, câteva orașe și situri majore impun acum interdicții, amenzi, taxe și sisteme de programare, iar în unele cazuri, chiar lansează campanii de descurajare pentru a reduce numărul turiștilor.


Ce este supraturismul?


În esență, supraturismul înseamnă prea mulți oameni într-un loc la un moment dat. Deși nu există o cifră exactă care să stipuleze numărul permis de vizitatori, o acumulare de factori economici, sociali și de mediu determină dacă și cum numerele cresc.


Mii de protestatari au mărșăluit prin Barcelona pentru a-și exprima furia față de turismul în masă și impactul acestuia asupra celui mai vizitat oraș din Spania. Trecătorii care luau masa în restaurantele din popularul cartier La Barceloneta au fost udați când unii protestatari i-au stropit cu pistoale de apă.

În videoclipuri se vede cum clienții restaurantelor sunt nevoiți să schimbe mesele pentru a scăpa de proteste, în timp ce alte restaurante au fost simbolic izolate de manifestanți. Cu bannere pe care scria „Turiști, mergeți acasă”, protestatarii au cerut reducerea numărului de vizitatori străini în Barcelona, oprindu-se în fața hotelurilor și restaurantelor pentru a-i confrunta pe turiști.


„Nu am nimic împotriva turismului, dar aici, în Barcelona, suferim din cauza unui exces de turism care a făcut orașul nostru de nelocuit”, a spus unul dintre demonstranți pentru agenția de știri AFP. Autoritățile locale spun că costul locuințelor a crescut cu 68% în orașul spaniol în ultimul deceniu, devenind unul dintre principalele puncte de conflict pentru locuitorii nemulțumiți.


„În ultimii ani, orașul s-a transformat complet pentru turiști, iar ceea ce ne dorim este un oraș pentru cetățeni și nu în slujba turiștilor”, a spus un alt protestatar pentru o cameră de știri Reuters.


În iunie, primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a declarat că până în 2028 va înceta să mai reînnoiască mii de licențe turistice care permit proprietarilor să închirieze locuințe vizitatorilor străini. Această mișcare ar face ca locuințele, care sunt în prezent promovate pe platforme precum Airbnb, să fie disponibile pentru localnici, potrivit lui Collboni.


Supraturism în alte orașe


În Veneția, Italia, orașul a impus o taxă pentru vizitatorii zilnici. Orașul Como din Italia, situat pe malul lacului iconic Lake Como, ar putea urma exemplul Veneției, discutând despre introducerea unei taxe turistice pentru vizitatorii zilnici. Cum va funcționa aceasta și când va intra în vigoare nu este încă clar, dar primarul Como, Alessandro Rapinese, a spus că reprezentanții locali deja lucrează la ghiduri suplimentare.


„Discutăm deja despre ideea unei taxe turistice”, a spus Rapinese, conform The Times. „Revoluțiile încep cu măsuri concrete și suntem pregătiți pentru acest drum lung.” Inițiativa vine pe fondul creșterii supraturismului în unele dintre cele mai populare locații din Italia. Lago di Como atrage peste un milion de turiști pe an, creând o problemă pentru locuitorii locali.


„A fost o adevărată explozie a fenomenului [locuințelor secundare și b&b-urilor], așa cum s-a întâmplat și în alte destinații turistice”, a declarat Fabio Dadati, președintele întreprinderii locale Lariofiere, pentru revista italiană Panorama. „Acest lucru a golit centrul istoric [de locuitorii săi].” Printre alte probleme, acest lucru a dus la dificultăți în umplerea claselor în unele școli primare.


Alte orașe cu probleme


Atena, Grecia


Excesul de turiști și lipsa planurilor de gestionare aprobate cauzează daune Acropolei și pierderea modurilor tradiționale de viață în cartierele înconjurătoare.


Muntele Fuji, Japonia


Vizitatorii nu recunosc complet riscurile și efectele negative ale urcării pe Muntele Fuji, punându-se în pericol fizic și aglomerând un vârf sacru.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!