„Despre imposibilitatea unui omagiu” cu Ion Tugearu în competiția oficială de la Locarno

Bogdan Chirea
0

Scurtmetrajul documentar "Despre imposibilitatea unui omagiu”, regizat de Xandra Popescu, își va avea premiera mondială în cadrul prestigiosului Festival de Film de la Locarno. 


Ajuns la cea de-a 77-a ediție, festivalul se va desfășura între 7 și 17 august 2024. Filmul este inclus în secțiunea Pardi di Domani, cunoscută pentru operele experimentale și inovatoare.


Documentarul se concentrează pe Ion Tugearu, un nume de referință în baletul și coregrafia românească, supranumit "prințul baletului românesc". Cu o carieră de prim-solist la Opera Națională și numeroase performanțe pe scene internaționale, Tugearu și-a dedicat aproape 60 de ani dansului, coregrafiei și formării noilor generații de artiști. Implicarea sa a fost esențială în înființarea Centrului Național al Dansului, și rămâne o prezență constantă la evenimentele de dans contemporan din București.


Filmul explorează întrebările fundamentale legate de portretizare și istoria artei: cine generează imaginea în cazul unui portret - pictorul sau cel înfățișat? Cine și cum scrie istoria artei? Xandra Popescu folosește mijloacele cinematografice pentru a contura portretul unui artist determinat să își controleze imaginea și să facă istorie.


Xandra Popescu este o talentată scriitoare, regizoare și curatoare. În filmografia sa se regăsesc scurtmetrajele „Perfect Two” (2022), selectat la Kurzfilmtage Winterthur și Festivalul de Film de la Dresda, și „Sentimental Stories” (2023), prezentat în competiția Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția. Popescu, împreună cu Larisa Crunțeanu, a fondat platforma de producție artistică Copia Originală, și împreună cu Ulrike Gerhardt, platforma de artă video D’Est. În prezent, Popescu dezvoltă un lungmetraj de ficțiune și studiază la Deutsche Film- und Fernsehakademie din Berlin.

„Despre imposibilitatea unui omagiu” este o producție microFILM și Hello Trouble, realizată în coproducție cu Televiziunea Română și Komplizen Film, și beneficiază de sprijinul JYSK Romania, Bilka Steel, Boromir, Alphega Farmacie, Essence Mediacom. Participarea filmului la Festivalul de Film de la Locarno este susținută de CNC - Centrul Național al Cinematografiei, UCIN, UPFAR ARGOA și Institutul Cultural Român.


Scurtmetrajul, bazat pe o idee a producătorilor Ada Solomon și Jonas Dornbach, este scris și regizat de Xandra Popescu. Imaginea este realizată de Pedro Bordaberry, montajul de Ana Branea, Cătălin Cristuțiu și Xandra Popescu. Producători executivi sunt Diana Caravia și Carla Fotea, Jonas Dornbach este coproducător, iar Ada Solomon și Xandra Popescu sunt producătoarele filmului.



Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!