Elixirul anti-îmbătrânire ar putea fi ascuns în proteinele tardigradelor „indestructibile”, spun oamenii de știință

Bogdan Chirea
0

Oamenii de știință care studiază creaturile misterioase numite tardigrade ar putea să fi găsit un nou instrument în încercarea lor de a încetini îmbătrânirea umană. 

Tardigradele, cunoscute și sub numele de urși de apă, sunt animale aproape microscopice, cu opt picioare, care pot supraviețui în condiții extreme datorită proteinelor lor speciale. Aceste proteine formează geluri în interiorul celulelor, încetinind procesele vitale și reducând deteriorarea celulară - gel care ar putea fi un elixir anti-îmbătrânire.


Un grup de cercetători internaționali a introdus proteinele tardigradelor în celule umane într-un laborator, observând că acestea au încetinit metabolismul și au intrat într-un fel de hibernare, la fel ca tardigradele. Aceste rezultate oferă indicii pentru o modalitate de a pune celulele sau țesuturile umane într-o stare de animație suspendată, similară cu cea a tardigradelor atunci când sunt sub stres.


Tardigradele, de doar două sutimi de inch lungime, pot supraviețui la presiunea imensă a mării adânci, la temperaturi extreme, la deshidratare totală, foamete pe termen lung și chiar în vidul și radiația din spațiul cosmic. Secretul lor: o formă de animație suspendată numită biostază. În această stare, ele își încetinesc întregul corp, inclusiv la nivel microscopic, și pot tolera aproape deshidratarea completă timp de ani de zile până când apa devine din nou disponibilă.


Cercetătorii au descoperit că proteinele care fac posibilă biostaza în tardigrade pot avea efecte similare asupra celulelor umane. Silvia Sanchez-Martinez, cercetător principal la Universitatea din Wyoming, a spus: „Uimitor, când introducem aceste proteine în celule umane, ele se gelifică și încetinesc metabolismul, la fel ca în cazul tardigradelor. În plus, la fel ca tardigradele, când puneți celulele umane care conțin aceste proteine în biostază, acestea devin mai rezistente la stresuri, conferindu-le unele dintre abilitățile tardigradelor.”


Această descoperire ar putea însemna că tardigradele sunt o armă importantă în lupta împotriva îmbătrânirii umane. Dacă celulele noastre ar putea rezista la deteriorarea ADN-ului provocată de soare sau de expuneri toxice, la fel ca celulele tardigradelor, atunci întregul proces de îmbătrânire ar putea fi încetinit, sugerează oamenii de știință.

Mai imediat, această descoperire înseamnă că celulele stem umane sau medicamentele precum produsele de sânge pentru hemofilie, care necesită refrigerare, ar putea fi transportate fără aceasta, extinzând accesul la medicamente salvatoare de vieți în țările în curs de dezvoltare.


Procesul crucial implică un set de proteine numite CAHS, proteine „intrinsec dezordonate” care încetinesc totul și pun tardigradele în biostază. În biostază, lichidele din corpul unei tardigrade se transformă în geluri, pe măsură ce moleculele încetinesc pentru a intra în starea de tun.


Cercetările recente au arătat că pe măsură ce tardigradele încep biostaza, corpul lor produce tot mai multe proteine CAHS. Iar în noul studiu, introducerea proteinelor CAHS în celule umane le-a făcut să încetinească și să se gelifice, la fel.


Thomas Boothby, profesor asistent de biologie moleculară la Universitatea din Wyoming, a spus că rezultatele oferă perspective asupra modului în care tardigradele pot cultiva o toleranță la stres atât de extraordinară: „Descoperirile noastre oferă o cale pentru a dezvolta tehnologii centrate pe inducerea biostazei în celule și chiar în organisme întregi pentru a încetini îmbătrânirea și a îmbunătăți stocarea și stabilitatea.”


Studiul a fost publicat în revista Protein Science.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)

#buttons=(Am înțeles!) #days=(30)

Acest website folosește cookie-uri pentru a optimiza experiența de navigare. Vezi
Ok, Go it!