Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol, în urma dezvăluirilor realizate de jurnaliștii de la „Să fie lumină”.
Sentința nu este ânsă definitivă și poate fi atacată.
Informația privind condamnarea sa a fost anunțată de jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele, ale căror investigații foarte detaliate în cadrul proiectului jurnalistic Să fie Lumină au dus la punerea sub acuzare a fostului înalt ierarh.
Procesul s-a desfășurat timp de patru ani la Curtea de Apel Galați, în ședințe secrete, la cererea lui Bârlădeanu. Alături de el, fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Victimele lor erau elevi ai seminarului teologic din Huși.
„Toți copiii vătămați de aceste două persoane vor primi despăgubiri de 50.000€ fiecare, cu excepția unuia care va primi 70.000€, de la statul român, deoarece și seminarul teologic din Huși a fost găsit responsabil pe latură civilă”, a declarat jurnalistul Ovidiu Vanghele.
Sentințele primite de Corneliu Bârlădeanu, cunoscut în lumea laică sub numele de Cornel Onilă, și de Sebastian Jitaru nu sunt definitive, urmând să fie atacate la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Aceasta reprezintă o reparație tardivă pentru victime, o decizie istorică pentru o întreagă episcopie a BOR, dovedită a fi în faliment moral, și o recunoaștere a muncii jurnalistice a echipei de la „Să fie lumină”, care a realizat un jurnalism excelent și în interes public”, a mai adăugat Ovidiu Vanghele într-o postare pe Facebook.
Procesul împotriva lui Corneliu Bârlădeanu pentru viol și agresiune sexuală împotriva elevilor seminarului unde era profesor a fost judecat la o curte de apel din cauza rangului său de înalt ierarh.
Ancheta împotriva fostului episcop de Huși a fost declanșată după dezvăluirile publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină” acum patru ani.
Scandalul sexual care a zguduit Episcopia Hușilor
Cornel Onilă a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Iași a dispus arestarea sa preventivă. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ulterior cercetarea sa în libertate, respingând măsurile preventive.
Episcopia Hușilor a fost implicată într-un scandal sexual major în 2017, când Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, inclusiv de arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. După sfatul consilierilor săi, Bârlădeanu a făcut o plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost condamnați pentru șantaj, dar ancheta s-a limitat inițial doar la această infracțiune.
Jurnaliștii de la „Să fie lumină” au dezvăluit că cel puțin o probă video care dovedea abuzurile sexuale comise de Bârlădeanu nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.
Ancheta redeschisă după dezvăluirile „Să fie lumină”
Jurnaliștii de la „Să fie lumină” au detaliat abuzurile sexuale asupra elevilor seminarului comise în chiliile prelaților, prezentând și mărturia unui elev din Huși care a acuzat că a fost abuzat de preot. Dezvăluirile au determinat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași să redeschidă ancheta penală.
Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017 și a trăit în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile prin intermediul avocatului său, susținând că imaginile care îl incriminează sunt falsificate. În tot acest timp, și-a păstrat titlul de episcop retras.
Ce scriu jurnaliștii de la Să fie Lumină
Pentru prima dată în istoria cultului ortodox din România, un episcop a fost condamnat la închisoare pentru viol. Decizia nu este definitivă și va fi, cel mai probabil, atacată prin apel.
Procesul penal care a dus la această sentință s-a bazat pe un rechizitoriu amplu, descriind în detaliu abuzurile comise de fostul episcop Corneliu Onilă în rândul călugărilor și preoților din preajma sa. Toți cei din anturajul episcopului Onilă erau la curent cu comportamentul său, dar niciunul nu a denunțat faptele. Mulți au păstrat tăcerea, iar câțiva l-au șantajat pe episcop ani la rând.
Cel mai ambițios dintre șantajiști, arhimandritul Sebastian Jitaru, aspira la un loc în Sfântul Sinod al BOR. Și el a fost condamnat, alături de Onilă.
Înregistrările video care au stat la baza inculpării lui Onilă au fost ținute ani de zile într-un sertar de parchet. Decizia de a le ignora a fost luată de Cristina Chiriac, acum șefa unității DNA Iași. Ea a avut probele video, dar nu le-a folosit și nici nu le-a disjuns, comportându-se ca și cum acestea nu ar exista. Procuroarea Chiriac a văzut înregistrările. Știm asta de la Florin Costan, un fost polițist judiciar din DNA Iași, care a surprins-o vizionând amuzată conținutul video.
„Nu-i treaba noastră!”, susține Costan că ar fi zis procuroarea Chiriac în timp ce viziona „ca la cinema” filmările cu episcopul Onilă întreținând relații sexuale cu elevii de seminar. În 2022, Costan a depus o sesizare penală la Parchetul General, semnalând o posibilă infracțiune de favorizare a făptuitorului.
Patriarhia Română, cel mai înalt for al Bisericii Ortodoxe, știa despre abuzurile comise de episcopul Cornel Onilă asupra elevilor seminarului din Huși. Poziționarea oficială de astăzi? BOR susține că nu avea informații despre abuzurile sexuale sistematice de la nivelul eparhiei vasluiene. Este o minciună imposibil de confruntat, deoarece în jurul Patriarhului Daniel există o fortăreață de costume și sutane negre. Nicio întrebare de interes public nu poate ajunge la acesta fără aprobarea Bisericii.
Victimele din dosarul penal vor primi despăgubiri, iar Episcopia Hușilor și seminarul teologic sunt chemate să răspundă pentru agresiunile sexuale asupra elevilor. Practic, BOR răspunde în solidar cu inculpații pentru găzduirea, tolerarea și mușamalizarea abuzurilor.
Decizia justiției nu ar fi fost posibilă fără jurnalism. În acest caz, jurnaliștii de la „Să fie lumină” au realizat investigațiile necesare. Aceștia au nevoie de sprijinul publicului, deoarece jurnalismul independent contează și are nevoie de susținere. Investigațiile „Să fie lumină” despre abuzurile lui Onilă, care au dus la procesul în care acesta a fost condamnat, au costat aproximativ 25.000 de euro. Publicarea primei părți a serialului jurnalistic a necesitat aproape un an de documentare.
În 2021, episcopul Onilă ne-a dat în judecată, susținând că i-am încălcat dreptul la imagine, demnitate și reputație prin publicarea seriei despre abuzurile de la seminarul din Huși. A cerut daune morale de 250.000 de euro și ștergerea articolelor.
După trei ani de procese, justiția i-a respins definitiv acțiunea în primăvara acestui an.
În toamna lui 2022, episcopul Visarion al Tulcii ne-a căutat prin intermediari pentru a ne oferi mită în schimbul nepublicării unei ipotetice investigații jurnalistice. În realitate, un cetățean și-a fabricat o identitate falsă, pretinzând că este „Vlad Petre de la Să fie lumină”, pentru a-l forța pe ierarhul ortodox să recunoască o serie de infracțiuni sexuale. De ce ar oferi cineva mită pentru nepublicarea unor informații false și ușor de demontat?
Ororile de la Huși trebuie cunoscute în detaliu, deoarece ele reflectă organizarea BOR, o instituție condusă de câțiva membri ai Sfântului Sinod, aleși pe viață și care închid ochii la infracțiuni sistematice. BOR este așezată în centrul vieții publice din România.
La „Să fie lumină” ne-am propus să găsim și să relatăm fapte care să determine o discuție esențială despre rolul și regulile Bisericii în societatea românească și despre legăturile sale cu statul.
Cu Onilă și Jitaru condamnați și Biserica responsabilă civil de infracțiunile sexuale, mai rămâne un pas reparatoriu: închiderea seminarului teologic din Huși. O placă la intrarea în clădire ar trebui să informeze fără echivoc: „Timp de zece ani, aici au fost abuzați elevi de episcopul ortodox al locului, Preasfințitul Corneliu, cu sprijinul slujitorilor Domnului din județul Vaslui”.
Ce spune Biserica
Reprezentantii Episcopiei Husilor au transmis un comunicat de presă în care spun:
Intrucat au fost mai multe solicitari din partea presei, privind formularea unui punct de vedere referitor la hotararea de condamnare in prima instanta a fostului episcop Cornel Onila si a numitului Jitaru Sebastian, pronuntata de Curtea de Apel Galati, mentionam ca institutia noastra a luat act de aceasta condamnare, precum si de gravitatea deosebita, sub toate aspectele, a faptelor imorale retinute in sarcina inculpatilor.
Dupa ce va fi emisa o hotarare definitiva in acest caz, forurile prevazute de Statutul si Regulamentele bisericesti sunt abilitate sa ia masurile care se impun. Incepand cu luna august 2017, Episcopia Husilor nu a mai avut niciun fel de legatura canonica cu sus-numitii.
Regretam profund sminteala creata de acest caz, greu de imaginat, precum si comportamentul nedemn fata de persoane nevinovate si aflate in incapacitatea de a se apara, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanta juridica
Precizam, inca o data, faptul ca nicio institutie nu poate fi confundata cu o persoana. Orice mentalitate care sustine o asemenea abordare este ilogica si ilegitima. Astfel, Episcopiei Husilor nu i se imputa responsabilitatea pentru faptele penale si imorale retinute in sarcina inculpatilor, ci este considerata, principial, de legiuitor, drept garant, in eventuala insolvabilitate a acestora.
Culpa le revine in mod exclusiv persoanelor in dreptul carora au fost retinute infractiunile, iar Episcopia Husilor are drept de regres impotriva celor in cauza. In spiritul acestor realitati, Episcopia Husilor va contesta indeplinirea conditiilor legale privind atragerea raspunderii solidare, ca parte responsabila civilmente. Ne manifestam profunda compasiune si intelegere fata de persoanele vatamate, constientizand efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de aceasta speta”, mai precizeaza sursa citata.,
Foto: Mediafax / Codrin Prisecaru
Comentariul va fi postat dupa aprobare