Numărul de cititori din România este în continuă scădere într-o lume din ce în ce mai digitalizată, iar pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, editura Nemira și Saatchi Creative Hub, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, au organizat o expoziție temporară intitulată „Cititorul – O nouă specie pe cale de dispariție”. Evenimentul s-a desfășurat în weekendul 27-28 iulie.
Expoziția a prezentat diverse „specii” de cititori, inclusiv cititorul de ficțiune străină, cititorul de SF/Fantasy, cititorul de ficțiune română și cititorul de eseu, sub forma unor statui vii. Evenimentul a atras numeroși scriitori și booktokeri, care s-au alăturat inițiativei de conștientizare.
„Deși am fost cu cea mică de multe ori la Antipa, de data aceasta am venit special pentru această expoziție. Mi-a plăcut din prima ideea și am vrut să îi arăt celei mici cât de important este cititul și ce se poate întâmpla dacă nu mai citim. Cred că astfel de inițiative ar trebui să se întâmple mai des,” a declarat Olivia Vasile, vizitator.
Irina Mărășoiu, alt vizitator, a adăugat: „Un mod inedit de a pune în lumină cititorul pe cale de dispariție. Cu siguranță un manifest care nu a trecut neobservat. Ieri la Antipa am auzit multe exclamații la adresa cititorilor expuși. Mi-a plăcut, m-a amuzat, dar m-a făcut și să conștientizez problema.”
Fiecare exponat era însoțit de informații despre obiceiurile și principalele caracteristici ale speciei respective, precum și de un cod QR care ducea la site-ul Nemira. Cei care nu au reușit să participe la expoziție pot accesa în continuare site-ul pentru a descoperi speciile de cititori, recomandări de cărți și reduceri.
Pentru a sprijini cititorii, inițiativa include și Harta Rezervațiilor de Cititori, unde utilizatorii pot semnala locurile unde cititorii încă își găsesc refugiul. La finalul campaniei, cele mai populate locuri vor fi marcate ca rezervații naturale de cititori și vor beneficia permanent de oferte la cărți.
Această expoziție reprezintă un efort comun de a reînvia și proteja pasiunea pentru lectură într-o societate modernă.
Comentariul va fi postat dupa aprobare